22 / 11 / 2024
fuzul

Doğanlar Holding 2021'de inşaat sektörü için 600 milyon TL bütçe ayırdı!

Doğanlar Holding 2021'de inşaat sektörü için 600 milyon TL bütçe ayırdı!

Doğtaş ve Kelebek'in patronu Davut Doğan, 2021 yatırımları içerisinde inşaat sektörü olduğunu dile getirerek bu alanda 600 milyon TL bütçe ayrıldığını belirtti. 




2020'de pandemi açısında olaylı bir yıl geçirdiklerini anlatan Doğtaş ve Kelebek'in patronu Davut Doğan 2021 yılı yatırımları hakkında bilgi verdi. Akşam'dan Şenay Büyükköşdere'nin haberine göre 2020'yi yüzde 65 büyüme ile kapattıklarını söyleyen Doğan inşaat sektörü için de yapılan yatırımları anlattı. İşte Doğan'ın o röportajı...

1.Geçen yıl birçok sektörde işler durma noktasına geldi. Mobilya ise büyüdü. Evden çıkmadan mobilya mı aldı insanlar?

Evet mobilya tarafında yılı oldukça iyi kapattık. 2020'nin başında devlet bir KDV indirimi yapmıştı. Burada bizim gibi markaların önü açılmış oldu. Çünkü rekabet ettiğimiz kayıt dışı markalarla aramızdaki makas daraldı. Dolayısıyla ilk çeyreği gayet iyi bitirdik. Nisan-mayıs aylarında kısa çalışma ödeneği bize ilaç gibi geldi. Bu arada 'neler yapabiliriz' diye baktık. Bir WhatsApp satış hattı kurduk. Arayan tüketicilere canlı yayınla mağazaları gezdirdik. WhatsApp'tan ürün görerek mobilya satmaya başladık. Bu bizim için bir ilkti. Bir de randevulu satış sistemine geçtik. Tüketicilere belli saatlerde randevu verdik, o saate mağazaya başka kimseyi almadık. E-ticaret bizde küçük bir birimdi. O tarafı da güçlendirdik. Dolayısıyla pandemi bizim yeni satış stratejileri geliştirmemizi sağladı. Haziran ayıyla birlikte de satışlarda beklemediğimiz bir patlama oldu. Mal yetiştirememeye başladık.

700 KİŞİ İŞE ALACAĞIZ 

2.Hedeflerin üzerine mi çıktınız?

Nisan mayısta, hedeflerimizi aşağı mı çekelim diye konuşurken hazirandan sonra bütçemizi yukarı yönde revize ettik. Mobilya grubumuzda 850 milyon TL olan hedefimizi 1 milyar TL'ye çektik. Ve yılı 2019'a göre yüzde 65 büyümeyle kapattık. Özetle pandemi mobilyacılara yaradı diyebilirim. Çünkü sadece bizde değil, tüm sektörde bir hareket yaşandı. İnsanların sinema, dışarda yemek, eğlence gibi giderleri ortadan kalkınca 'hadi bakalım koltukları değiştirelim' dönemi başladı. Herkes işçi çıkarırken biz mobilyada 300 kişi işe aldık.

3.Bu yıl istihdamda artış olur mu?

Grup olarak 700 kişilik bir alımımız olacak.

4.İnşaat cephesinde yeni gelişmeler var mı?

İnşaatta da Senegal, Kenya, Nijerya gibi ülkelerde inşaat projeleri için teklifler verdik. Onların da yanıtlarını bekliyoruz. Bu yıl inşaat grubu için 600 milyon TL'lik bir bütçe yaptık. Bunun yüzde 80'ini yurtdışından gelecek.

Doğanlar Holding'in toplam cirosu ne olur bu yıl?

Bu sene grup olarak 3 milyar TL'lik bir bütçe yaptık. Bunun 1.7 milyar TL'si mobilyadan gelir diye düşünüyoruz. Mobilyada 50 milyon TL'lik de yatırım planlıyoruz.

Doğanlar Holding 2021 de inşaat sektörü için 600 milyon TL bütçe ayırdı!

BALKANLAR'IN ÇÖPÜNE TALİBİZ 

5.Enerjide halka arz hazırlığında olduğunuzu duyduk...

10 yıldır enerji sektöründeyiz. İlk zamanlar Çanakkale rüzgarından etkilenerek rüzgar enerjisine girmiştik. Daha sonra Erzurum İspir'de ve Ordu'da Hollandalı bir fonla ortam 2 hidroelektrik santral yaptık. 5-6 yıl önce de biyogaz ve biyokütle, çöpten elektrik üreten bir şirketin yüzde 50'sini aldık. Daha sonra yatırımları artırdık. Tesis sayımızı 4-5'ten 15'e çıkardık. Zamanla hisselerimizi de artırdık. Şu anda yüzde 97'si bize ait. Şimdi sadece Biotrend Enerji için halka arz planlıyoruz. Şirketin yüzde 15'ini mi açalım, yüzde 20'sini mi açalım diye müzakere halindeyiz.

6.Çöpten enerji üretiminde nasıl bir büyüme planlıyorsunuz?

Temiz enerjide fırsat gördük. Sıfır atık projelerinin de bunda etkisi var. Malatya, İnegöl, İzmir, Hatay, Uşak gibi belediyelerin çöplerini biyogaza çevirip satıyoruz. Türkiye'de başka belediyelerin çöpleriyle, Senegal ve Balkanların çöpleriyle de ilgileniyoruz.

Çöpten 700 milyon TL ciro 

7.Çöpten ne kadar ciro elde edebilirsiniz?

Çöpten gelen ciromuz önümüzdeki dönemde 600-700 milyon TL'ye ulaşabilir. Şu anda Biotrend Enerji Türkiye genelinde 15 tesiste hizmet veriyor. Ama bu arada bir taraftan yeni hazır tesisler satın almak için görüşmeler de yapıyoruz. Eğer bunlar neticelenirse rakam artabilir. Biz bu alanda yurtiçinde ve yurtdışında büyümeyi kafaya koyduk. Halka arz yapma nedenimiz de bu. Elde edilecek gelirle fırsatları değerlendireceğiz.

Bu yıl artık gecikme olmaz 

8.Geçen yıl mobilya sektörü teslimatlardaki sıkıntılarla gündeme geldi. Bu sene de bu sorunlar yaşanır mı?

Bu dönemde hepimiz mal teslimleri konusunda çok sıkıntılar yaşadık. Çünkü talep normalin çok üzerindeydi. Ve biz haziran, temmuz, ağustosta normal kapasiteyle çalışamadık. Bir birimde bir vaka çıktığında, herkesi 15 gün karantinaya gönderiyorduk. Ama bunlar geride kaldı. Talep normale döndü, biz de sürce uyum sağladık. Bu sene artık gecikme olmaz. 

Doğanlar Holding'ten inşaat sektörüne yeni yatırımlar!


Geri Dön