27 / 12 / 2024

Doğru adres bildirimi nasıl yapılır?

Doğru adres bildirimi nasıl yapılır?

Vergi dairesine doğru bildirim yapılması ileride yaşanabilecek tüm sorunların iletişim ile çözümlenmesini sağlıyor. Peki, vergi dairesinde doğru adres bildirimi nasıl yapılır? Adres bildirimi doğru yapılmazsa ne olur?



Doğru adres bildirimi nasıl yapılır?

Vergi dairesine doğru bildirim yapılması ileride yaşanabilecek tüm sorunların iletişim ile çözümlenmesini sağlıyor. Peki, vergi dairesinde doğru adres bildirimi nasıl yapılır?


Mükellefler tarafından bildirilen adreslerde mahalle, cadde ve sokak isimleri kısaltmalar kullanılmadan tam ve açık bir şekilde belirtilmelidir. Mükellefe ulaşılabilecek tüm telefon numaraları ve varsa elektronik posta adresi de dilekçede yer almalıdır. (Ek-2: Doğru adres bildirimine ilişkin dilekçe örneği.)


Anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, limited şirketlerde şirket müdürü ve şirket ortaklarının açık adresleri vergi dairelerine bildirilmelidir.


Adresin mükellefler açısından vergi sistemindeki yeri ve önemi aşağıda birkaç örnekle açıklanmıştır.


Örnek 1- Vergi dairesince mükellef (A) Ltd. Şti.’ye ilişkin 2006 vergilendirme dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin


verilmediğinin tespit edilmesi sonucunda ilgili dönem matrah takdiri için 01.05.2007 tarihinde takdire sevk işlemi yapılmıştır. Takdir komisyonu kararı 15.07.2007 tarihinde ilgili vergi dairesi kayıtlarına intikal etmiştir. Vergi dairesi, Takdir Komisyonu kararına istinaden 10.000 YTL kurumlar vergisi tarh etmiş olup tarh edilen vergi ve kesilen cezaya ilişkin olarak düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesi 15.08.2007 tarihinde mükellefin bilinen en son adresine tebliğ edilmiştir.


Böyle bir durumda, mükellef, adına tarh edilen vergi ve kesilen ceza için düzenlenen ihbarnameyi tebellüğ ettikten sonra 30 gün içinde dava açabilir veya uzlaşma talebinde bulunabilir veyahut cezada indirim 

talep edebilir. 


Mükellefin uzlaşma hakkını kullandığını varsaydığımızda, 14.09.2007 tarihinde uzlaşma talep etmiş ve 20.10.2007 tarihinde yapılan uzlaşma görüşmesi sonucunda düzenlenen uzlaşma tutanağıyla 10.000 YTL olan kurumlar vergisi borcu 8.000 YTL’ye, uzlaşmaya konu ceza da makul bir tutara indirilerek uzlaşma sağlanmıştır. Bu durumda 20.10.2007 tarihi tahakkuk, vade ise 20.11.2007 tarihi olmuştur.


Zamanında uzlaşma talep edilmemiş olsaydı borç = 10.000 YTL+gecikme faizi+ vergi ziyaı cezası (ziyaa uğratılan verginin bir katı) olacak iken doğru adrese zamanında yapılan tebligat sayesinde 

uzlaşma ile borç = 8.000 YTL + gecikme faizi + uzlaşılan vergi ziyaı cezası olmuştur.


Burada hesaplanacak gecikme faizi için 10.000 YTL değil, uzlaşılan rakam olan 8.000 YTL esas alınacağından daha az gecikme faizi hesaplanmış olacaktır.


Örnek 2- Vergi borcundan dolayı vergi dairesince mükellef (B) A.Ş.’nin yönetim kurulu üyelerinden birine yurtdışı çıkış yasağı konulduğuna ilişkin bildirme yazısı, mükellefin bildirdiği adreste bulunamaması nedeniyle tebliğ edilememiştir. 


Bu durumda mükellef, hakkındaki yurtdışı çıkış yasağını herhangi bir sebeple yurtdışına çıkışı esnasında öğrenmiş olacaktır. Oysa, doğru adreste bulunabilen mükellef için böyle bir durum söz konusu olmayacaktır.


Vergilemede adresin önemi!


Geri Dön