27 / 04 / 2024

Doğru alınmamış beton numuneleri yanıltıyor! Standartlara uygun beton nasıl olmalı? 

Doğru alınmamış beton numuneleri yanıltıyor! Standartlara uygun beton nasıl olmalı? 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, hazır betonun kalitesine yönelik asılsız iddialara ilişkin açıklama yaptı. Doğru alınmamış beton numuneleri yanıltıyor! Standartlara uygun beton nasıl olmalı? 



Türkiye’de güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için standartlara uygun beton üretilmesi, tekniğine uygun beton uygulamalarının yaygınlaşması ve Türkiye'de kaliteli, yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için 35 senedir çalışmalar yürüten  Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından, hazır betonun kalitesine yönelik asılsız iddialara ilişkin açıklama yapıldı. 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamasında, "Beton, farklı bileşenlerden oluşan kompozit bir malzemedir, üretim prosesi hazır beton tesisinde başlar ve üretildiği andan itibaren yaklaşık iki saat içerisinde kalıba yerleştirilmesi gerekmekte" dedi ve üretim aşamasında gelen ham maddelerin kontrol edildiğine, agrega nem kontrollerinden sonra otomatik şekilde tartılan ham maddelerin karıştırıcıda belli sürelerde karıştırıldığına, ardından transmikserlerle şantiyelere gönderildiğine dikkat çekti. 

Doğru alınmamış beton numuneleri yanıltıyor! Standartlara uygun beton nasıl olmalı? 

Açıklamasında "Transmikserlerdeki karekodlar ile tüm beton bilgileri aynı anda Maliye Bakanlığına ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sistemine aktarılmaktadır. Hazır beton, transmikserlerle veya beton pompalarıyla kullanıcıya teslim edildikten sonra beton üreticisinin sorumluluğu sona ermektedi" ifadelerine yer veren Yavuz Işık, taze betonun üretiminin, taşınmasının, pompa veya transmikserle iletilmesinin üreticinin sorumluluğunda olduğunu aktardı. 

Yavuz Işık, taze betonun sıkıştırılmasının ve bakımının ise kullanıcının sorumluluğunda olduğunu belirtti. Işık, konuya ilişkin açıklamasında " Nihai ürün olan betonun dayanım ve durabilitesi, her iki tarafın uygulamalarından da etkilenmektedir. Hazır beton üretiminde farklı taraflarca taze betondan numuneler alınıyor" şeklinde konuştu. 

Doğru alınmamış beton numuneleri yanıltıyor! Standartlara uygun beton nasıl olmalı? İşte ayrıntılar...


Geri Dön