21 / 08 / 2024

Doğrulanmış ilan düzenlemesinde kritik detay! Bu konutlar uygulamaya dahil edilmeyecek!

Doğrulanmış ilan düzenlemesinde kritik detay! Bu konutlar uygulamaya dahil edilmeyecek!

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül'den itibaren devreye alınacak 'doğrulanmış ilan' düzenlemesinde kritik detaylar önem taşıyor. Bazı konutlar uygulamaya dahil edilmeyecek. 



Günlük kiralık taşınmazlar ile henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi tapusu bulunmayan konutlar uygulamaya dahil olmayacak.

DOĞRULANMIŞ İLAN DÜZENLEMESİNİN AMACI!

Ticaret Bakanlığı tarafından tüketici mağduriyetinin önlenmesi ve sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarına engel olabilmek amacıyla uygulanacak 'doğrulanmış ilan' düzenlemesinin esas ve usulleri belli oldu. 

Uygulamaya göre; konut satacak olan  kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirebilecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girişi yapacak. 

Doğrulanmış ilan düzenlemesinde kritik detay! Bu konutlar uygulamaya dahil edilmeyecek!

BU KONUTLAR UYGULMAYA DAHİL EDİLMEYECEK!

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak.

Günlük kiralık taşınmazlar ile henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan konutlar uygulamaya dahil edilmeyecek. 

Tapusu bulunmayan taşınmazlara yönelik ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da resmen belirtilecek. 

YETKİ SÜRESİ 3 AY OLACAK

e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmazın sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, fakat yetkilendirmenin iptal edilmesi halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak.

İlanın yenilenmesi yapılması durumunda yetkilendirmeye ilişkin sorgulamalar tekrar gerçekleştirilecek.

Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilecek.
 

Emlak ilanlarında yeni dönem başlıyor! Doğrulanmış İlan Düzenlemesi nedir?

Sosyal medyadan gayrimenkul ilanı verenler de kıskaçta! Doğrulanmış ilan düzenlemesiyle onlar da denetlenecek!

Geri Dön