20 / 08 / 2024

Emlak ilanlarında yeni dönem başlıyor! Doğrulanmış İlan Düzenlemesi nedir?

Emlak ilanlarında yeni dönem başlıyor! Doğrulanmış İlan Düzenlemesi nedir?

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı, tüketici güvenliği ve fiyat manipülasyonunu engellemek için 'Doğrulanmış İlan Düzenlemesi'ni hayata geçiriyor. Peki  Doğrulanmış İlan Düzenlemesi nedir?



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı tarafından getirilmiş ‘olan Doğrulanmış İlan Düzenlemesi', milyonlarca konut sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu yeni düzenlemeyle beraber satılık ya da kiralık fark etmeksizin çevrim içi tüm konut ilanları sadece yetki belgesine sahip emlakçılar tarafından verilebilecek ve konut sahibi e-Devlet üzerinden emlakçıyı yetkilendirebilecek. İlan platformları  da bu yeni düzenleme için altyapısında düzenlemeler yapacak. İşte, 'Doğrulanmış İlan Düzenlemesi ile ilgili merak edilenler…

DOĞRULANMIŞ İLAN DÜZENLEMESİ NEDİR?

Ticaret Bakanlığı’nın başlatmış olduğu  "doğrulanmış ilan" düzenlemesiyle; tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlardan doğmuş olan fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Söz konusu bu düzenleme 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlayacak.

DOĞRULANMIŞ İLAN NASIL YAPILIR?

Söz konusu bu uygulamaya göre, konut satacak olan kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçip, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylelikle emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek.

EMLAKÇILARA EN AZ 3 AY BOYUNCA YETKİ VERİLEBİLECEK

e-Devlet yetkilendirme ekranında gayrimenkul sahibi tarafından verilmiş olan yetkinin iptali mümkün olacak fakat yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak.
İlanın yenilenmesi halinde yetkilendirmeye ilişkin sorgulamalar yeniden gerçekleştirilecek.

Yetkilendirme ekranında gayrimenkul sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, verilmiş olan yetkinin süresi taşınmaz sahibince aynı ekrandan uzatılabilecek.

 

Emlak ilanlarında yeni dönem başlıyor! Doğrulanmış İlan Düzenlemesi nedir?

 

YETKİ BELGESİZ EMLAKÇILAR İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK

Habertürk’te yer alan habere göre söz konusu bu yeni düzenlemeyle yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) ilan verirken sorun yaşamamak ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması gerekli.

İLAN PLATFORMLARI 15 EYLÜL TARİHİNE KADAR ALTYAPIYI BİTİRECEK

Ülkemizde  konut ilanlarının verildiği çeşitli ilan platformları 15 Eylül 2024 tarihine kadar gerekli altyapısıyı hazırlayacak.
Doğrulama yapılarak yayımlanmış olan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı" yönünde bir logoya ya da ibareye yer verilecek.
Söz konusu uygulama, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tamamen devreye alınacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek.


AYNI İLAN BİRDEN FAZLA EMLAK PLATFORMUNDA YAYINLANABİLECEK


Aynı gayrimenkul ilanı birden fazla emlak platformunda yayınlanabilecek. Birden çok ilan bulunması durumunda diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara ya da linklere yer verilecek.


HANGİ GAYRİMENKULLER DOĞRULANMIŞ İLAN DÜZENLEMESİNE DAHİL DEĞİL?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre günlük kiralık taşınmazlar ile henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi herhangi bir nedenle tapusu bulunmayan taşınmazlar uygulamaya dahil olmayacak.

TAPUSU OLMAYAN TAŞINMAZLARINDA SATIŞI YAPILABİLECEK


Yine verilen bilgilere göre tapusu olmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek fakat söz konusu bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da belirtilecek.
İl, ilçe, ada ve parsel bilgileri, değiştirilemeyecek biçimde söz konusu ilanda yer alacak, fakat mahalle bilgisi değiştirilebilir nitelikte olacak.

DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİNDE ESKİ İLANLARA NE OLACAK?

Söz konusu bu uygulama devreye girdiği zaman yayımda olan ilanlar kalmaya devam edecek. Yayımdaki ilanların yenilenmesi halinde de  EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecek.

 

Üniversitelilerin kira çıkmazı: Öğrenci kentlerinde kiralar hala cep yakıyor!

İki şehirde satılık iki arsa!

İki şehirde satılık iki arsa!


Geri Dön