27 / 09 / 2024

Doğrulanmış ilan uygulaması en çok satılık otel ve kiralık gayrimenkulleri vurdu! İlan sayıları gittikçe düşüyor...

Doğrulanmış ilan uygulaması en çok satılık otel ve kiralık gayrimenkulleri vurdu! İlan sayıları gittikçe düşüyor...

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen doğrulanmış ilan uygulaması 16 Eylül tarihinde resmen başlarken kısa sürede yayındaki ilan sayılarında büyük düşüşler yaşandı. İlan sayıları incelendiğinde en sert düşüş satılık otel ve kiralık gayrimenkullerde oldu.




Doğrulanmış ilan uygulaması sonrası ilan sayılarındaki değişime ve yetkilendirme zorunluluğunun Ocak ayında başlayacağına dikkat çeken Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan bu yeni düzenlemelerin emlak sektörüne büyük fayda sağladığını belirtti. Turan, oransal olarak sayısı en çok azalan ilanların satılık oteller ve kiralık gayrimenkuller olduğuna dikkat çekti.

 SAHTE İLANLAR TARİHE KARIŞACAK

Emlak sektöründe tüketiciyi yanıltan sahte ilanların önüne geçmek için başlatılan ‘doğrulanmış ilan’ düzenlemesi 16 eylül itibarıyla hayata geçti.

Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan ''Bu aslında iki aşamalı bir uygulama ve şu an zorunlu hale gelen ‘doğrulama’ aşaması. Bu noktada bir emlak ilanını yayınlarken tapunun üzerinde yazan taşınmaz numarası ve diğer bilgileri girmeden işlemi gerçekleştirmek mümkün olamıyor.

Böylece gerçek olmayan veya kopyalanarak oluşturulmuş ilanlar birer birer sistemden düşüyor. Uygulamanın gerçek etkisini 17 Ekim’den itibaren göreceğiz çünkü ilanlar portallarda bir ay duruyor ve sürenin bitiminde ilanın yenilenmesi gerekiyor.

Yenileme aşamasında doğrulama yapmak zorunlu olacağı için 16 Ekim’den sonra sektörde sahte ilan konusu tamamen tarihe karışacak.'' dedi.

İLAN SAYILARINDA DÜŞÜŞ VAR!

İlanlardaki düşüş sayısınındaki düşüşü 16 Eylül’den bu yana inceleyen Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan Örneklerle açıkladı. Turan'' Geçen hafta 330 ilanı olan bir emlak ofisinin, aynı platformdaki ilan sayısının birkaç gün içinde 113’e kadar düştüğünü gördük.

Farklı bir emlak firmasının geçen hafta ilanda olan 30 adet portföyü varken bugün sadece tek bir portföyünün ilanını görebiliyoruz. Yeni düzenlemenin müthiş etkileri olduğunu sadece bu iki örnekten bile görebiliriz. Ocak ayına kadar bir mülkle ilgili birden fazla kişi ya da kuruluş ‘doğrulama’ yapmak kaydıyla ilan girebiliyor. Ancak Ocak ayından sonra sadece yetkilendirilmiş kişi ya da kurumlar üzerinden tek bir ilan yayınlanabilecek. Bu da sektördeki karmaşayı daha da azaltacak.'' ifadesini kullandı.

Doğrulanmış ilan uygulaması en çok satılık otel ve kiralık gayrimenkulleri vurdu! İlan sayıları gittikçe düşüyor...
EMLAK SEKTÖRÜ TEKRAR GÜVEN TOPLUYOR

Geçmişte kötü niyetli kişilerin sistemde nasıl işler yaptığını açıklayan Turan şu örnekle açıkladı. ''Örneğin bir kişi ya da emlak ofisi 5 milyon TL’ye gerçek bir satılık ilanı giriyordu. Bu ilanı kendi portföyüymüş gibi kopyalayan başka biri 4 milyon TL’ye aynı mülkü satışta gösteriyor ve olası müşterilerin kendisine yönelmesini sağlıyordu.

Arayan kişiye yani potansiyel müşteriye bu mülkle ilgili doğru olmayan bilgiler vererek aynı bölgede kendi portföyünde olan başka mülkleri sunma şansı yakalıyordu.

Bu ve buna benzer kötü niyetli kişiler sektöre olan güveni zedeliyordu. Diğer yandan müşteri ısrar edip gerçek ilana ulaştığında zaten yorulmuş ve kafası karışmış oluyordu. Doğrulama ve yetkilendirme sistemi tüm bu olumsuzlukları rafa kaldırıyor.'' dedi.

EN SERT DÜŞÜŞ SATILIK OTEL İLANLARINDA

İlan sayılarında  kiralıkların satılık ilanlarına göre daha hızlı bir düşüş içinde olduğunu söyleyen Turan Satılık mülklerde fiyatlar daha yüksek olduğu için ilan kopyalayanlar daha çok kiralıklar üzerinden ilerlediğini söyledi. Satılık ilanları spesifik bilgi ve fotoğraflarla ilgi çekebilirken kiralıklarda daha yüzeysel ve fotoğrafsız ilanlarla potansiyel müşterilere ulaştığına değinen Turan ''Kiralıklarda sahte ilan sayısının daha fazla olduğu ortaya çıktı. En şaşırtıcı olan ise otel ilanlarının sayısında inanılmaz bir düşüş yaşandı.

Türkiye’nin dört bir yanından yayında ilanı olan yüzlerce satılık veya kiralık butik otelin ilanları bir anda ortadan kayboldu. Buna ek olarak yalı ilanlarında da ciddi oranda azalma görüldüğünü söyleyebiliriz.'' dedi.

KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜNCE FIRSATÇILAR ARTTI

Turan ''Kötü niyetli kişiler sadece sahte ilanlarla değil her türlü uygun zemin ve şartı bulduğunda kendini gösterebiliyor. Geçtiğimiz günlerde kredilerle ilgili bir devlet bankası yeni faiz oranlarını açıkladı. Uzun bir aradan sonra günümüz şartları için çok cazip rakamlar ortaya çıktı.

Ama hemen ardından ilanlarda astronomik fiyat artışları görüldü. Bu konuda ilan sahiplerine cezalar gelmeye başladı. Faizler düştüğü zaman elbette biraz fiyat artışları normaldir ama yüzde 50’ye varan artışların da ilgili kurumlar tarafından cezalandırılması son derece doğaldır.

 İnsanlara alım kolaylığı için sağlanan imkanları fırsatçılığa çevirip suistimal edenler bu tür yaptırımlarla engelleniyor. Emlak sektörü getirilen her yeni uygulamayla yıllardır özlemini duyduğu güven ortamına her geçen yıl biraz daha kavuşuyor.''

Ticaret Bakanlığı’nın sahte ilan düzenlemesi emlak sektörünü rahatlatacak!

Emlakta sahte ilan dönemi tarih oldu!

Emlak ilanlarında 'EİDS' dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!

Geri Dön