27 / 04 / 2024

Doğu Karadeniz için korkutan deprem açıklaması: Denizin içindeki faylar riskli! 

Doğu Karadeniz için korkutan deprem açıklaması: Denizin içindeki faylar riskli! 

Trabzon açıklarında gece meydana gelen 2,8 büyüklüğündeki depremin ardından Doç. Dr. Murat Özkaptan, önemli uyarılarda bulundu ve deprem riskini değerlendirdi. İşte o açıklamalar...



Doç. Dr. Murat Özkaptan, Trabzon açıklarında gece meydana gelen 2,8 büyüklüğündeki deprem ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Murat Özkaptan, Trabzon-Akçaabat arasında, sahil kesimine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta, derinlik olarak 9 kilometrede, görece olarak sığ bir deprem olduğunu anımsattı. 

Bu tür küçük depremlerin sahil kesimlerinde, tortul kalınlığı fazla olan vadideki yerleşim yerlerinde hissedilmesinin olası olduğuna dikkat çeken Özkaptan, daha kayalık ve yüksek kotlu yerleşim yerlerinde hissedilmesi beklenen bir deprem olmadığının altını da çizdi. 

Doğu Karadeniz için korkutan deprem açıklaması: Denizin içindeki faylar riskli! 

DOĞU KARADENİZ'DE DEPREM RİSKİ VAR MI?

Doç. Dr. Murat Özkaptan,  bazı vatandaşların depremin ardından ses duydukları yönünde kendilerine bilgi aktardığına vurgu yaptı. 

"Bu kadar küçük bir depremin bu şekilde bir ses çıkartması çok olası değil. Bu tür küçük büyüklükteki bir deprem önemsiz gibi gözükse de bölgemiz açısından önemli bir uyarı niteliğine sahip olabilir" açıklamasında bulunan Murat Özkaptan, aynı saatlerde Gürcistan'da da aynı büyüklük ve derinlikte bir deprem meydana geldiğini, bunun da bölgenin, Doğu Karadeniz'in deprem riski açısından önem arz ettiğine dikkat çekti. 

Doğu Karadeniz için korkutan deprem açıklaması: Denizin içindeki faylar riskli! 

DENİZDEKİ FAYLAR RİSKLİ 

Bölgede daha önce denizde yapılan sismik çalışmalardan elde edilen verilerden de deniz tabanındaki yapıların incelenmesi neticesinde potansiyel deprem üretebilecek fayların varlığının gösterildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Özkaptan, bölgenin güneyinde risk oluşturan Kuzey Anadolu Fayı haricinde Doğu Karadeniz sahiline paralel uzanan deniz içerisindeki fayların da risk oluşturduğunu dile getirdi. 

"Bu faylar üzerinde oluşan son depremlerde bölgenin tahmin edilenden farklı olarak deprem açısından tehlike yaratmaktadır. O yüzden bölgede deprem kayıt istasyon sayılarının artırılması ve denizde sismik araştırmalar gerçekleştirilecek bu fay hatlarının ortaya konulması bölgemizin gelecekte oluşabilecek deprem riski açısından önem arz ediyor" açıklamasında bulunan Özkaptan, şu anki tek bir depreme bakılarak bunun gelecekte, akın zamanda büyük bir depremin öncüsü olduğunu söylemenin zor olduğunu da vurguladı. 

Doğu Karadeniz için korkutan deprem açıklaması: Denizin içindeki faylar riskli! 

Doç. Dr. Murat Özkaptan, üniversitelerinde de  deprem kayıt istasyonlarının aldığı kayıtların devamlı değerlendirilerek deprem sayılarına ve büyüklüklerine bakılarak, gelecekte büyük bir depreme neden olup olmayacağının belirlenebileceğini söyledi. 

Özkaptan, şu anki tek depremin yalnızca uyarı niteliğinde kaldığını aktardı ve "Büyük bir depreme yol açacağının göstergesi değildir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Deprem bölgesinde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreç hızlanıyor! İşte yeni düzenleme...

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan 12 yıl önceki Van depremini hatırlattı: Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı

Hatay'da 4.8'lik deprem oldu, Prof. Dr. Okan Tüysüz resmen uyardı: En az 6 şiddetinde deprem bekliyoruz! 

Prof. Dr. Naci Görür Hataylıları uyardı! Artçı deprem, telaşa gerek yok!


Geri Dön