27 / 04 / 2024

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım destek hamlesi başlıyor!

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım destek hamlesi başlıyor!

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek paketini açıkladı. Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatıyoruz" dedi.



Başbakan Binali Yıldırım, beraberindeki başbakan yardımcıları ve bakanlarla birlikte Diyarbakır’a geldi. Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek paketini şu an açıklıyor. Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatıyoruz" dedi. 


23 ilde 67 bin konut yapılacak. Batman, Diyarbakır ve Malatya'ya 3 yeni stadyum geliyor. Bölgede yatırım teşvikleri kapsamında yatırım yeri bedava verilecek. İhtiyacı olan fabrikayı devlet yapıp sembolik rakamla kiraya verecek. Makine ve teçhizat alımı için sıfır faizli kredi geliyor. 23 ile her yıl 10 yeni fabrika hedefleniyor. Yıldırım, devletin ihtiyaç duyduğu ürünleri de buradaki fabrikalardan alacağını aktardı.


Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Kongre Merkezi’nde 23 ili kapsayan “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi” tanıtım programına konuşuyor. 


BAŞBAKAN'IN AÇIKLADIĞI PAKET ŞÖYLE:


 7 MERKEZ İÇİN 10 MİLYARLIK YATIRIM


Doğu ve Güneydoğu’da kapsamlı bir destek hamlesi başlatıyoruz, hayırlı olsun. 23 ilimize yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımıza önemli haberlerimiz var. Teşvikler var, destekler var, hibe yatırımlar var. Yatırımlar için cazibe merkezi getirecek dev adımları atıyoruz. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1,9 milyarlık yapıyoruz. Yapacağımız her iş planlara, projelere uygun olarak yapılacak. Aksini söyleyenler doğruyu söylemiyorlar, hizmetleri engellemek istiyorlar. Sur için asla çok katlı binalar yapılmayacak. Sur’un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Sur’un 6 mahallesini tarumar ettiler, kim etti? Alçak PKK terör örgütü etti. HDP Başkanı Almanya’dan sesleniyor.


ÇÖZÜM MİLLETTE


‘PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmiyoruz’. Almanya’dan konuşacağına Tanışık köyünde, Altınışık’ta konuş. Diri diri yaktığınız Diyarbakır’daki 5 vatandaşımızın yanında konuşun. PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim bu Mehmetçikleri şehit ediyor? Aklımızı başımıza alalım, büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu tehlike Türkiye’nin bölünme gayretleridir. Operasyonlar Türkiye’nin her karış toprağında her vatandaşın yaz kış gece gündüz seyahat edeceği şartlar sağlanana kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette. Terör örgütü ile çözüm olmaz.


CİZRE YÜKSEKOVA'DA KONUTLAR...


1 ay sonra Cizre’de 2500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova’da 1500 konut başlamış olacak. Bütün dükkanlar ahşap, taş mimari ile yenilecek. Bütün evleri tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camii’nin etrafını yenileyeceğiz.


CELAL GÜZELSES MÜZİKEVİ...


Celal Güzelses adına bir müzik evi yapacağız, gençlik ve kadın merkezleri yapacağız. Terörden zarar gören şehirlerimizi, ilçelerimizi tamamen yeniliyoruz.


36 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK


Toplam 36 bin yeni konut yapacağız, vatandaşlarımıza, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Evlerinden barklarından olan vatandaşlarımız konutları bitinceye kadar kirada olacak ve kiralarını biz ödeyeceğiz. Toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız. Bu illerimizi alt yapısıyla, üst yapısıyla çok güzel bir hale getireceğiz. Ev ve işyerleri terör nedeniyle zarar gören vatandaşlarımızın bu zararlarını da ödüyoruz.


BATMAN, DİYARBAKIR VE MALATYA'YA STADYUM GELİYOR


Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin kapasiteli stadyum yapacağız.


23 İLDE 67 BİN YENİ KONUT


23 ilde 67 bin yeni konut yapacağız. 11 ilimizde 51 yeni karakol yapılacak. Terörden zarar gören halkımıza her türlü sosyal desteği veriyoruz, vermeyi devam edeceğiz. Terörden etkilenen vatandaşlarımızın barınma, gıda, yol gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız. 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 13 bine çıkarıyoruz. 17 yeni aile destek merkezi yapılacak, 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapılacak. Sosyal hizmet yardımları için 393 milyon liralık bir bütçe öngörüyoruz.


YATIRIM YERİ BEDAVA... SEMBOLİK KİRAYLA FABRİKA...


Bu 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. 5 ana kümeye ayırdık. Gruplar halinde 5 merkez. Bu illerimize yatırım yapacak yatırımcılarımıza neler getiriyoruz? Yatırım yerini tamamen bedava veriyoruz. Yatırım yapmak istiyorum diyen herkese yer verdiğimiz gibi ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla onlara kiraya vereceğiz.


İSTİHDAM İÇİN 23 İLE HER YIL 10 FABRİKA...


Her yıl bu 23 il içinde her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demek. Bu da 40 bin istihdam anlamına geliyor. Bölgenin en önemli sorunu işsizlik. Yatırım yapmak isteyen yok mu var. Terör var diyor. En öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Kaldıramazsak bu projeler de gecikir ve daha sonraki yıllara kalır. Öncelikli acil konu bölgenin terörden temizlenmesidir.


MAKİNE VE TEÇHİZAT İÇİN SIFIR FAİZLİ KREDİ


Makine ve teçhizat alımları için sıfır faizli kredi veriyoruz. Al makineyi kardeşim, faiz yok, parayı veriyoruz. Yeter ki yatırımcı gelsin fabrikayı yapsın, üretim yapsın, insanların yüzünü güldürsün.


2027 YILINA KADAR DEVAM EDECEK


Bu destekler, işletme kredisi desteği 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak. 


ÇAĞRI MERKEZLERİ KURULACAK


Yatırımlarını bu bölgeye taşımak isteyenlere de destek veriyoruz. Bir diğer yatırım merkezi çağrı merkezleri. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerimizde istihdam edeceğimiz kapasite 20-25 bin civarında olacak. Anahtar teslim binalar yapılacak. Size iyi bir haber vereceğim. 2005 yılına göre terör örgütünün dağa çıkardığı genç sayısında 10 kat azalma oldu. 4 binden 400’e. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. ‘Ölüme sürecek genç bulamıyoruz’ diye birbirleriyle kavga ediyorlar. Bu milletin çocuklarını sizlere zehirletmeyeceğiz, yedirmeyeceğiz. Gözümüzün rengi başka olabilir belki ama gözümüzün içinden düşen yaş aynı renktir. Birinci hedefimiz gözyaşını dindirmektir. Bunun yolu da 15 Temmuz’da yaptığınızı yapmaya devam edin. Bayrağınızı alın ve gururla sallamaya devam edin. FETÖ’nün sonu geldi, diğerlerinin de sonu yakın, Bu BTÖ’cülerin de sonu yakın. Yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi koruyalım. 


ÜRÜNLERİ BURADAKİ FABRİKADAN ALACAĞIZ


Devletin ihtiyaç duyduğu ürünleri buradaki fabrikalardan alacağız. Burada üretim yapan yatırımcıya devletin alım garantisini vereceğiz. Bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki sen bunları yap, alıcısı devlet olarak biziz. Satma derdin olmayacak. 



Hürriyet




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek programını açıkladı. Yıldırım burada 4 yılda özel sektör ve kamuyla beraber 140 milyar liralık alt yapıdan sağlığa ulaşımdan tarıma hayvancılığa kadar yatırım yapacaklarını ifade etti


İşte konuşmasından satır başları:


 Kardeşlik için buradayız, mutlu bir Diyarbakır için buradayız. Sıcak bir yuvada bir arada olmak için buradayız. Yeni bir başlangıç için Diyarbakır'ı selamlıyorum.


Her türlü ayrımcılık, her türlü ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacak. Ne şehirlerde yol kesen, çukur kazanlar ne de PKK, FETÖ ve DAİŞ'liler bizi memleket sevdamızdan vazgeçirebilir. Kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremeyecek. Kardeşliğimizi perçinlemek, kucaklaşmak için buradayız. Ülkemizin kaynaklarını hakkaniyetle paylaşmak için buradayız.


Yeniden şaha kalmak için burdayız. Yatırım, üretim, iş ve emek için buradayız.


Hem devlete hem millete pusu kuran karanlık bir el vardı. Sizler Türkiye'nin onurunu alçak FETÖ'ye çiğnetmediniz. Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız.


 PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'in eline silah verenler aynı odaklardır. Terör örgütünü milletimizle aramızdan süpürüp atacağız.Bu ülkeyi bölmek isteyenler asla çözümün bir parçası olamaz. Çözüm milletin ta kendisidir. 


Türkiye'nin Suriye'de işi var, çünkü 911 kilometre hududu var. Aıl binlerce kilometre öteden gelenlerin ne işi var Suriye'de. Önce durup kendi durumlarına baksınlar.


Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ama asla izin verilmeyecek. Hangi ülkeden olursa olsun hiç bir Kürt kardeşimizle sorunumuz yoktur. Saddam'dan kaçan Kürtlere kucak açan Türkiye olmuştur


Terör tacirleri fitne ekmek istiyor. Kalplerimiz hep birdir. Halkın iradesini, devletin imkanını terör örgütlerine verenler mutlaka karşılığını bulacaktır. Terör örgütlerine lojistik destek vernler karşılığını görecektir.


Bölgede kapsamlı bir yatırım destek hamlesi başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.


*Terörden zarar gören  7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırım yapacağız. 


*Sur için 1,9 milyar TL'lik yatırım yapacağız.Sur'da asla çok katlı yapılara olmayacak.


* HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor. Almanya'da konuşacağına gel buradan konuş. PKK terör örgütü değil öyle mi? Aklınızı başınıza alın. Çözüm mözüm yok. Çözüm milletle. Terör örgütüyle çözüm olmaz.


*Cizre'de 2 bin 500 konut yapacağız.


*7 bölgede toğlam 36 bin  yeni konut yapacağız. Konutlar bitene kadar kirada oturacak kardeşlerimizin kira bedelini biz karşılayacağız.


*İllerin imarı için 10 ktarilyon lira kaynak harcanacak


*23 ilde 67 bin konut yapacağız. 


*11 ilimizde 51 yeni karakol inşa edeceğiz. 


*17 yeni aile destek merkezi yapılacak


*Terörden etkilenen vatandaşlarımıza her türlü sosyal desteği sağlayacağız.


*500 aile destek görevlisi ataması yapılacak


*Sosyal hizmet yardımları için 393 milyon liralık bir bütçe öngörüyoruz.


*Bölgeyi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. 23 ilde cazşbe merkezleri oluşturuyoruz.


* Özel sektörler sabit yatırım için para harcamayacak. Makine ve teçhizat alımları için sıfır faizli kredi veriyoruz. Bu destekler 10 yıl boyunca devam edecek.


* Yatırımlar için araziyi bedavaya veriyoruz, ihtiyaç duyulan fabrikayı da devlet yapıp teslim ediyor.


*Üretim tesislerini bölgeye nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz


*Anahtar teslimi binalar yapılacak. Gençlerimiz çağrı merkezlerinde iş, aş bulacaklar 


*Üreticiye kamunun alım garantisini vereceğiz


*3 bin 300 kilometrelik yolu yeniliyoruz. Karayolları yatırımları için bölgede 8,5 milyar lira harcayacağız.


*Petrol ve doğalgaz aramaları için 900 milyon lira bütçe ayırdık.


*Tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km'lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km'lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız.


*Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasında.


*İpek böcekciliği, kaz yetiştiriciliği her türlü hayvancılık faaliyetlerine önem vereceğiz. Tarımsal desteklerimizi ilçe ve havza bazında geliştireceğiz. Tarım üretimimizde kalite için sertifikalı tohum üretim ve kullanımını destekliyoruz. Bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde de yüzde 50 artış bekliyoruz. Sulamaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 binlik alanın 2 milyon 270 binlik alanı toplulaştırdık.


*  GAP için 475 km, DAP için 400 km'lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira. Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık.


*1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20'sini sulamaya açtık, yüzde 80'i için 5 katrilyon bütçe ayırdık. 4 yıl iki konu önemli. Faruk Bey, Veysel Bey beraber çalışacaksınız. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız. 


*Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2,5 yılda kendini amorti ediyor. 7.3 hektometreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız


SAĞLIK YATIRIMLARI


 

* Sağlık yatırımlarına ciddi bütçe ayırdık, yaptık. Ama yapacaklarımız da var. 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Bir kısmı yapılıyor, bir kısmı yeni başlayacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. Sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağız konutları unutmadık. 253 milyon lira 3.800 lojman ve hekim evi yapacağız. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, 112 acil, ağız diş sağlığı, fizik tedavi, kalp sağlığı, madde bağımlılığı merkezi, sağlık ocakları tamamlıyoruz. Bunların toplam kapasitesi 17 bin 770 ve alan olarak da 4 milyonluk bir alana sahip. İlk etapta 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız. 4.5 milyar lira toplamdaki harcama. 

 

"15 GENÇLİK MERKEZİ, 40 MOBİL GENÇLİK MERKEZİ AÇACAĞIZ"

 

* Sporcu kardeşlerim yeni spor tesislerini de sizler için yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz daha çok spor yapsın, terör belasından uzak dursun diye yatırımlarımız var. Spor alanlarıyla daha fazla buluşturacağız. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da 7 ve Muş'ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz. Voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız. 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.

 

"2003-2016 ARASI 80 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI"

 

* Bizim için İstanbul neyse Diyarbakır o,  İzmir  neyse Mardin o,  Ankara  neyse Van o. Biz doğusu batısı kuzeyi güneyiyle biriz. 1989'dan 2002'ye kadar Ak Parti'den önceki yıllarda toplam yatırım 30 milyar lira, yani 30 katrilyon. Ak Parti iktidarı 2003-2016 yapılan yatırım ne kadar? 80 milyar lira. Neredeyse 3 katı. Terörü bitirdiğimizi düşünün bizi kimse tutamaz, uçarız, uçarız, hem uçarız hem de bölgeyi ayağa kaldırırız. Kim masum insanları katlediyorsa bunların heps bölücüdür, hepsi terör örgütüdür. Bizde tek düşünce var. Ölçü bu. Buna uyan herkesin başımızın gözümüzün üzerinde yeri var. Buna uymayan bizden korksun. Diyarbakır'dan Doğu ve Güneydoğu'nun merkezinden yatırımcılara sesleniyorum, gelin burada istihdam sağlayacağız deyin, güvenliği oluşturmak destek vermek bizim görevimiz, sizin göreviniz de yatırımları yapmak. Bugün bu yatırım ve destek hamlesini başlatmış oluyoruz. Diyecekler ki bunlar gömü mü buldu? Sorarlar, 14 yıla dönün bakın, Türkiye kaynaklarına ne ilave oldu? Kaynak insan, kaynak Türkiye kardeşim, Türkiye...

 

"4 YILDA ÖZEL SEKTÖR VE KAMU 140 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPACAK"

 

*Bütün bu yatırımların toplam tutarı kamunun yaptığı 62 milyar lira. Yüzde 50'nin altında. Bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. Öbürü deyüzde 40 bu kadarsa ne eder, 80, 80 artı 60, 140 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yatırım miktarı 4 yıllık, destekler 10 yıl. Özel ve kamu sektörü 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapacak. Yapılıyor mu yapılmıyor mu bunun takibi de sizin işiniz. Ak Parti suyun üzerine yazı yazan bir parti değil, sözü senettir. Kaynak problemimiz yok. Bu millete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. 23 ilimizde sağlayacağız, iş istihdam her yıl 200 bin, 4 yılda ise 800 bin vatandaşımıza iş aş vereceğiz. Toplam nüfustaki payı yüzde 16.  12 milyon nüfus yaşıyor. Her yıl 200 bin ilave iş alanı oluşturacağız. 




Vatan



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Başbakan Binali Yıldırım, 2 Başbakan Yardımcısı ve 13 Bakan ile Doğu ve Güneydoğu'yu ayağa kaldırmak için Diyarbakır'a çıkartma yaptı.

Terörle mücadele için Diyarbakır halkına önemli mesajlar veren Başbakan Yıldırım, "Vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler asla çözümün parçası değildir, olamazlar. Çözüm sizsiniz, çözüm vatandaştır. Kan dökenler, pusu kuranlar çözüme karşıdır. Çözüm mözüm yok, terör örgütüyle çözüm olmaz" dedi.


23 İLE DEVLET YATIRIM YAPACAK


İşte Başbakan Yıldırım'ın yatırım paketi açıklaması:


- Makina alımları için sıfır faizli kredi vereceğiz. Yeter ki yatırımcı gelsin. Bu destekler, işletme kredisi desteği 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak.

- Her yıl bu 23 il içinde her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demek. Bu da 40 bin istihdam anlamına geliyor.

- 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Bu merkezleri 5 ana kümeye ayırdık. Her birine fuar yapacağız

- 23 ilde 67 bin yeni konut yapacağız. 15 tane yeni hastane yapılacak. 51 karakol yapılacak.

- 1 ay sonra Cizre'de 2500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova'da 1500 konut başlamış olacak.

- Sur içinde yıkılan yerlerden başlayarak evleri tarihi dokusunu koruyarak yeniden yapacağız. Batman, Diyarbakır ve Malatya'ya 3 yeni stadyum geliyor.


MEMLEKET ŞİİRİYLE SESLENDİ


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'ın evladı Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket" şiirinden bir bölüm okuyarak seslendi. Yıldırım, "Merhum Cahit Sıtkı Tarancı bugün bizim yapmak istediğimizi yıllar önce söylemiş. Onun için buradayız. Kardeşlik içinde buradayız, sıcak bir yuvada bir arada olmak için buradayız. Mutlu bir Türkiye, mutlu bir bölge, mutlu bir Diyarbakır için buradayız" dedi.




Yeni Asır


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Doğu ve Güneydoğu’yu cazibe merkezi yapacak paketi Başbakan açıkladı. Buna göre bölgeye 4 yılda 140 milyar TL yatırım yapılacak ve 800 bin istihdam sağlanacak. 23 il desteklenecek. Yıldırım, “Terör biterse uçarız” dedi. 


Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu bölgelerini cazibe merkezi haline getirecek paketi Diyarbakır’dan açıkladı. 4 yıl içinde, 2020 yılına kadar kamunun 60 milyar, özel sektörün de 80 milyar yatırım yapmasının hedeflendiği 140 milyarlık yatırım ve destek programıyla devlet anahtar teslimi fabrika kuracak, hayvancılık ve tarıma özel teşvikler verilecek.



4 yıl içinde 800 bin kişiye istihdamın hedeflendiği pakete ilişkin Yıldırım, vatandaşlar ve iş adamlarına seslenerek, “Gelin yatırımı buralara yapın. Terör biterse uçarız, uçar” dedi.


Yıldırım, beraberindeki 15 bakan ile Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” tanıtım töreninde şu bilgileri verdi:


7 MERKEZE 10 MİLYAR: 23 ilimize yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza, esnafımıza, çiftçimize, gençlerimize, kadınlarımıza bu program ile teşvikler, destekler var. Doğu ve Güneydoğu’da yatırımlar, cazibe merkezi haline gelecek dev adımlar. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam yatırım yapıyoruz. Sadece Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapılacak. Şırnak, İdil, Yüksekova, Nusaybin, Cizre, Silopi için 7.5 milyar yatırım.


KİRA YARDIMI: Sur için toplu konut tarzı çok katlı binalar yapılmayacak. Tüm bölgede 66 bin konut yapılacak. 31 bin 600 aileye kendi evine geçinceye kadar kira yardımı veriyoruz. 255 milyon eşya parası ödenecek. Batman, Diyarbakır, Malatya’da 3 yeni stadyum yapıyoruz.


Anahtar teslim


10 BİN AİLEYE YARDIM: Ardahan, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkâri, Şanlıurfa ve Van’a 15 yeni Hastane yapıyoruz. Terörden etkilenen vatandaşlarımızın yol, gıda, giyim, eğitim, kira ve barınma gibi her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz.


5 BÖLGE 8 CAZİBE MERKEZİ: Kars merkez, Ardahan, Iğdır, Ağrı; Van merkez, muş, Bitlis, Hakkari; Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin merkez, Batman, Siirt, Şırnak; Erzurum merkez, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt; Malatya, Elazığ; adıyaman, Tunceli, Bingöl’e yatırım yapılacak illerimize, işadamlarımıza yatırım yerini tahsis ediyoruz. Anahtar teslim fabrikasını da vereceğiz.


SENEDE 80 FABRİKA: Özel sektör fabrika binalarını devlet olarak biz inşa edeceğiz. Bu fabrikaları da onlara kiraya vereceğiz. Her yıl 8 ilde 10’ar fabrika kuracağız. Fabrika başına 200 ila 800 kişilik istihdam yaratacağız. Bu  senelik 40 bin istihdam demek.


Bizim için İstanbul ve Diyarbakır aynı


GÜVENLİĞİNİZİ SAĞLARIZ: Bizim için İstanbul neyse Diyarbakır da odur. İzmir neyse Hakkari odur. Doğu illerimiz ve Güneydoğu illerimiz bu paketimizle sosyal ve ekonomik anlamda önemli atılımlar yapacaktır. Yatırımcılara buradan sesleniyorum: Gelin, yeter ki biz buralarda yatırım yapacağız, üretim yapacağız, istihdam oluşturacağız deyin. Güvenliğinizi sağlamak görevimiz. Devlet millet el ele verelim.

Kaynak sorunu yok


SÖZÜMÜZ SENET: Vatandaşlar ‘gömü buldu’ diyecek. Petrol yoktu petrol mü buldu; Türkiye. Kaynak insan. Kaynak Türkiye. Böyle bir millet olursa gençlik olursa dinamik ve üretken toplum olursa bir şeyden korkmayın. Yatırımların planlanan destekler tutarı 62 milyar lira. 80 de özel yapacak, 140 milyarlık yatırım. 2020’ye kadar 140 milyar lira. Takibi de sizin işiniz ey ahali; ensemizde olun. Sözümüz senettir. Kaynak problemi yok. Böyle millet varsa ne kaynağı. 

800 BİN İSTİHDAM: Yatırımlardan 1 yıllık 23 ilimizde iş istihdam 200 bin. 4 yılda 800 bin vatandaşımıza iş, aş demektir. 


TERÖRÜ DEF EDECEĞİZ: Terörü def ettik diyelim uçarız, uçar. Türkiye üzerine bütün mihraklar neden geliyor çünkü Türkiye çökerse buradaki hesapları tutacak. Onlara ekmek yok. Bayrağına geleceğine güvenen büyük bir millet var; bakın kim bu ülkeyi bölmek istiyorsa kim masum insanları öldürüyorsa Türk olsun Kürt olsun hepsi bölücüdür, teröristtir. Buna uymayan herkes bizden milletten korksun. 


Üreticiye kamu alım garantisi verilecek


VERGİ MUAFİYETİ: 2027 yılına kadar işletme kredisi desteği veriyoruz. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit anapara geri ödemeli. Üretim tesisini Doğu ve Güneydoğu’ya taşımak isteyen yatırımcıya hem taşıma desteği sağlıyoruz, hem de Kurumlar Vergisi muafiyeti getiriyoruz. Çağrı merkezi yatırımları için anahtar teslim binalar vereceğiz. Sırf bu merkezlerde 20 bin kişi istihdam edilecek. 


DEVLET SATIN ALACAK: Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki üreticilerimize Kamu Alım Garantisi sunuyoruz. Polis kıyafetine, asker kıyafetine ihtiyacımız var. Yine afad’ın, Kızılay’ın ve SGK’nın ilaç ve medikal ürünlere, bazı özellikli ürünlere ihtiyacı var. Bu ürünleri bu illerimizde üretenlere diyoruz ki; ‘Sen bu ürünleri üret, biz devlet olarak senden satın alacağız.’


TARIMA BÜYÜK DESTEK: Kırmızı et üretimine yönelik besi işletmelerine tam destek veriyoruz. Irk dönüşümünü sağlayacağız, et verimimiz artacak. Yöresel koyun ırklarını geliştireceğiz. Besicilikte işletme ölçeğinin büyütülmesi için tedbirler alıyoruz. Barınakları, ahırları en modern şekilde inşa ediyoruz. Her doğan buzağı için 350 liraya ek olarak 200 lira ödeme yapacağız. Tarım arazilerinde toplulaştırma hızla devam ediyor. 3.7 milyon hektar alanın, 2.2 milyon hektarını toplulaştırdık. 14.1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Bölgeye yıllık ek 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz.



Milliyet


Haber Sabah'ta şöyle yer aldı


Başbakan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik teşvik ve yatırımların yol haritasını açıkladı. Alt yapıdan sağlığa, ulaşımdan hayvancılığa kadar hemen her alanda müjde veren Yıldırım, “Bütün yatırımcılara kamu alım garantisi vereceğiz. 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapılacak” dedi.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik merakla beklenen ekonomi paketi dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da açıklandı. Başbakan Yıldırım burada konut, ulaştırma, sağlık, spor, eğitim, tarım ve hayvancılık alanında yapılacak projeleri ayrıntıları ile açıkladı. Her yıl 200 bin kişinin istihdam sahibi olacağına ifade eden Yıldırım, 4 yılda kamu ve özel sektörün toplam 140 milyar liralık yatırım yapacağını da ifade etti. Bölgenin kaderini değiştirecek hamleler Başbakan Yıldırım tarafından şu sözlerle anlatıldı:


 KAPSAMLI BİR DESTEK: Doğu ve Güneydoğu'da kapsamlı bir destek yatırım haritası hayata geçiriyoruz. 23 ilimize yatırım yapmak isteyen işadamları, esnaf, çiftçi, genç ve kadınlarımıza önemli haberlerimiz var.


 7 MERKEZ İÇİN 10 MİLYARLIK YATIRIM: Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1.9 milyarlık, Şırnak, Cizre, Silopi için ise 7.5 milyarlık yatırım yapacağız.


Toplam 7 bölgede, 36 bin küsür konut yaparak, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. Ayrıca vatandaşlarımızın zararlarını ödüyoruz, eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız. Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. Ayrıca 15 hastane yapıyoruz. Toplam yatak kapasitesi bin 640 olacak. 51 yeni karakol yapılacak.


 HER YIL 80 FABRİKA KURULACAK: 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. Örneğin; Ardahan Kars Ağrı, Iğdır, Kars merkezli oluyor. Bu yatırımcılarımıza neler getiriyoruz? Yatırım yerini bedava veriyoruz. Herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi, ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Sabit yatırım için para harcamayacak.


 SIFIR FAİZLİ KREDİ GELİYOR: Makina için sıfır faizli kredi veriyoruz.Teminat desteğini de kredi garanti fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin üretim yapsın iş versin aş versin bölge de Türkiye de zenginlesşin. Hedefimiz bu. Bu destekler 2027'ye kadar (işletme kredisi desteği) 10 yıl devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, 5 yıl 5 yıl şeklinde olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz. Çağrı merkezleri için de 20 ila 25 bin civarında istihdam yaratılacak ve gençlerimiz çok güzel ortamlarda iş bulacaklar. Anahtar teslim binalar yapılacak.


100 ADET AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ YAPILACAK

Yıldırım sağlık alanındaki yatırımları da şu sözlerle aktardı: "24 ilde 100 ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle bin 10 merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. Sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağız konutları da unutmadık. 253 milyon lira 3 bin 800 lojman ve hekim evi yapacağız. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, 112 acil, ağız diş sağlığı, fizik tedavi, kalp sağlığı ve sağlık ocaklarını tamamlıyoruz."


BÜTÜN YATIRIMCILARA KAMU ALIM GARANTİSİ

Gençler için sekiz girişimci merkezi kurduklarını belirten Başbakan Binali Yıldırım, "Mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat biz yapacağız. Merkezlerin her birine fuar merkezi inşa edeceğiz. Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alım buradaki fabrikalardan yapılacak. Bütün yatırımcılara kamu alım garantisi vereceğiz. Polis, asker, sosyal güvenlik kurumlarının ihtiyaçları var, bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki sen yap alıcısı biziz kardeşim. Eskiden fabrika kuruluyor, makina da koyuluyor, pazarlama sorunu sebebiyle 2 ay çalışıp kapanıyor. 1.3 milyar bunların maliyeti, toplamı ise 16 milyar lira" şeklinde konuştu.


TARIMA 3.7 MİLYAR LİRA

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapmayı planladıklarını da belirten Yıldırım, şunları söyledi: "Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km'lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km'lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. Bunlar için 3.1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. Terörle hasar gören elektrik tesisleri için harcama yağacağız. Karayolları için 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP için 475 km, DAP için 400 km'lik demiryolu yapıyoruz."


200 BİN İLAVE İŞ ALANI

Başbakan Yıldırım, her yıl 10 fabrika kuracaklarını belirterek, "Bu da senede 80 fabrika demektir. 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Her yıl 200 bin ilave iş alanı oluşturacağız. Ayrıca tarım sektörindeki ihtiyaçlara yönelik çiftçilerin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız" dedi.


Sabah




Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı....



Başbakan Binali Yıldırım, "Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Sonsuza kadar birbirimizin, vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Sonsuza kadar kardeşliğimize sahip çıkacağız." dedi.


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu.


Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlattıklarını belirten Yıldırım, sözlerine şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" adlı şiirini okuyarak başladı. Yıldırım, "Merhum Cahit Sıtkı Tarancı aslında bugün bizim yapmak istediğimizi yıllar önce söylemiş. Onun için buradayız, kardeşlik içinde buradayız. Sıcak bir yuvada, bir arada olmak için buradayız. Mutlu bir Türkiye, mutlu bir bölge, mutlu bir Diyarbakır için buradayız." ifadesini kullandı.


Doğu ve Güneydoğu'ya selamlarını gönderen Yıldırım, "Buradan Bağlar'ı, Bismil'i, Çermik'i, Çınar'ı, Çüngüş'ü, Dicle'yi, Eğil'i sevgiyle selamlıyorum. Ergani'yi, Hani'yi, Hazro'yu, Kayapınar'ı, Kocaköy'ü selamlıyorum. Kulp'u, Lice'yi, Silvan'ı, Sur ve Yenişehir'i muhabbetlerimle selamlıyorum. Diyarbakır'dan Türkiye'nin her köşesinde yaşayan vatandaşlarımızı sevgiyle muhabbetle selamlıyorum. Yeni bir başlangıç için, yeni bir gün için Diyarbakır'da olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz." diye konuştu.


- "Diyarbakır'a aşkımızı hiç kimse gölgeleyemedi, gölgeleyemeyecek"


65. Hükümeti kurar kurmaz, daha güven oyu almadan Diyarbakır'a geldiğini anımsatan Yıldırım, o dönemde, 600 milyon TL değerinde 116 eserin açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı.


Bugün de yine yeni eserler ve imar faaliyetleri için Diyarbakır'a geldiğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Huzurlarınızdayız. 2005 yılında Cumhurbaşkanımız burada, Diyarbakır'da tarihi bir konuşma yapmıştı ve yeni bir sayfa açmıştı. O sayfayı lekelemek için ne yazık ki şer odakları ellerinden geleni yaptılar ama bizim memleket sevdamız bitmedi. Sahabelerin şehri Diyarbakır'a aşkımızı hiç kimse gölgeleyemedi, gölgeleyemeyecek. Ne şehirlerde yol kesen, kuyu kazan, tuzak kuran, yollara mayın döşeyen alçak PKK terör örgütü, ne devletimize, milletimize pusu kuran FETÖ, ne de barış dini İslam'ın temiz adını kanla lekelemek isteyen DEAŞ terör örgütü, memleket sevdamızı, adalet duygumuzu asla gölgeleyemez. Demokrasinden, hukuk devletinden vazgeçmedik, asla vazgeçmeyeceğiz.


Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Sonsuza kadar birbirimizin, vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Sonsuza kadar kardeşliğimize sahip çıkacağız. Her türlü ayrımcılık, her türlü ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacak. Biz 79 milyon vatandaşımızla biriz, beraberiz, birlikte Türkiye'yiz. Bu bütünlüğe zarar vermek isteyenler hiçbir zaman amacına ulaşamayacak. Vatandaşlarımız, vatanımızdan, bayrağımızdan, istiklalimizden asla vazgeçmedi. Biz de vatandaşlarımıza hizmetten, onların kardeşliğinden vazgeçmedik."


- "Bölgesel kalkınma farklarını asgariye düşürmek için buradayız"


Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yüzünü güldürmek, kardeşliği perçinlemek, göz göze gelmek ve kucaklaşmak için Diyarbakır'a geldiğine işaret eden Yıldırım, "Türkiye'nin eşit vatandaşları olarak ülkemizin kaynaklarını adaletle, hakkaniyetle paylaşmak için buradayız. Bölgesel kalkınma farklarını asgariye düşürmek için buradayız. Yeniden şaha kalkmak için buradayız. Bir ve beraberiz. Yatırım için üretim için, iş ve emek için buradayız. Adalet ve barış için, refah ve huzur için demokrasi ve hukuk için buradayız." dedi.


Yakın zamana kadar devletle vatandaşlar arasında kendini gizleyen bir şebeke olduğuna dikkati çeken Başbakan Binali Yıldırım, "Hem devlete, hem millete pusu kuran karanlık bir el vardı. 15 Temmuz gecesi bu karanlık el, sizlerin eliyle sizin dirayetinizle kırıldı. 15 Temmuz'da Diyarbakır'ın demokrasiden yana verdiği destek için milletim adına, ülkem adına sizlere teşekkür ediyorum. Ay yıldızlı bayrağını alan meydanlara indi. Diyarbakır tercihini Türkiye'nin geleceğinden yana yaptı. Teröre değil kardeşliğe selam durdu." değerlendirmesini yaptı.


- "Eli kanlı terör örgütlerine verdiğiniz cevap için size çok teşekkür ediyorum"


 15 Temmuz'u yeni bir kurtuluş savaşı, yeni bir istikbal mücadelesi olarak gördüğünü vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:


"O gün hep birlikte omuz omuza durduk, o gün sizler Türkiye'nin onurunu, şerefini alçak FETÖ'ye çiğnetmediniz. O gün Türkiye'ye sahip çıktınız. O gün bayrağa, devlete, demokrasiye sahip çıktınız. O gün istikbalimize sahip çıktınız. 15 Temmuz'da, Türkiye'nin, ay yıldızlı bayrağın, vatan bütünlüğünden yana çok güçlü bir irade ortaya koydunuz. Diyarbakır'ın, Ankara'nın yanında olduğunu, İstanbul'un yanında olduğunu o gece bütün cihana gösterdiniz. Ay yıldızlı bayrağımıza, sizin seçtiğiniz Cumhurbaşkanına, Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız. Eli kanlı terör örgütlerine verdiğiniz cevap için size çok teşekkür ediyorum. 15 Temmuz'da siz sadece FETÖ'ye değil çukur siyasetine karşı çıktınız. 15 Temmuz'da siz sadece beynini Pensilvanya'daki terör elebaşısına teslim edenlere değil, beynini Kandil'deki terör baronlarına teslim edenlere de karşı çıktınız. Demokrasi nöbetlerinde FETÖ'yü lanetlediğiniz gibi bölücü terör örgütlerini de lanetlediniz. Sizleri gönülden kutluyorum."


Başbakan Binali Yıldırım, Fırat Kalkanı harekatına ilişkin sınırları korumak, vatandaşların can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için orada bulunulduğunu belirterek, "Ne zaman DAEŞ terör örgütü, PKK uzantısı YPG, PYD terör örgütü ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse o zaman tekrar geri döneriz. Aksi halde ülkemizin güvenliğini korumak, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamak bizim en önemli işlerimizden bir tanesi. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Uluslararası terör tacirlerine hizmet edecek bir projeye, Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ve asla geçit verilmeyecek." dedi.


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu. 


Yıldırım, 15 Temmuz gecesi, Türkiye'nin doğusuyla, batısıyla, her tarafıyla iftihar ettiklerini belirterek, vatandaşın desteğiyle bütün terör örgütlerinin yok edileceğini söyledi.


Terör örgütünü milletle aralarından süpürüp atacaklarını vurgulayan Yıldırım, "Bu ülkeyi bölmek isteyenler  vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler, asla çözümün bir parçası değildir, olamazlar. Çözüm, milletin ta kendisidir, çözüm vatandaştır, çözüm sizsiniz, siz ve biz birlikte Türkiye'yiz. Türkiye'nin bayrağına, devletine, milletine sahip çıkanlar, çözümün sahibidir. Kan dökenler, can alanlar, cinayet işleyenler, pusu kuranlar çözüme karşıdır." diye konuştu.


PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'in eline silah verenlerin aynı odaklar olduğuna işaret eden Yıldırım, tek amaçlarının ülkeyi güçlü hale getirmek, demokrasiyi geliştirmek, vatandaşla devlet arasında hiçbir anlaşmazlık bırakmamak olduğunu kaydetti.


-"Türkiye'nin orada işi var"


"Kendimiz için ne istiyorsak, komşumuz için de aynısını istiyoruz." diyen Yıldırım, Fırat Kalkanı harekatının Türkiye'nin güvenliği için olduğu kadar Suriye'nin güvenliği ve toprak bütünlüğü için de önemli olduğunu dile getirdi.


Yıldırım, "Türkiye'nin orada ne işi var?" gibi sözler duyduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:


"Türkiye'nin orada işi var. Çünkü Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre hududu var. Asıl, binlerce kilometreden, uzaktan gelenlerin Suriye'de ne işi var? Bize bu soruyu soranlar önce dönsün kendi durumlarına baksınlar. Siz, DAEŞ unsurları, PYD unsurları, YPG unsurları bir olacaksınız, topraklarımıza füze atacaksınız, Antep'e geleceksiniz, 29'u çocuk 54 vatandaşımızı katledeceksiniz, biz de böyle tepki vermeyeceğiz, size bakacağız öyle mi? Fırat Kalkanı ile oradayız. Çünkü sınırlarımızı korumak, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DAEŞ terör örgütü, PKK uzantısı YPG, PYD terör örgütü ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse o zaman tekrar geri döneriz. Aksi halde ülkemizin güvenliğini korumak, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamak bizim en önemli işlerimizden bir tanesi. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Uluslararası terör tacirlerine hizmet edecek bir projeye, Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ve asla geçit verilmeyecek. Herkes bilsin ki komşumuz, kardeşimiz Suriye'deki Araplarla, Kürtlerle, Türkmenlerle, Süryanilerle, Şiilerle, Sünnilerle kardeşiz, hiçbir sorunumuz yok. Bizim Suriye'de verdiğimiz mücadele terörle, terörizmle ve teröristlerle olan mücadeledir."


- "Türkiye, Kürtlerin de barışın da yegane temsilcisidir"


Yıldırım, terörün arkasında duranların, Türkiye'nin Suriye'deki mücadelesini gölgelemek için Suriye'deki Kürtlere karşı mücadele verildiği yalanını yaydığını belirterek, hangi ülkede olursa olsun Kürtlerle bir sorun olmadığını vurguladı. 


Saddam'ın zulmünden kaçan Kürtlere de Kobani'de, Ayn el-Arap'ta DAEŞ örgütünün saldırısından kaçan Kürtlere de kucak açanın Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldırım, Türk milletinin tarihten gelen devlet geleneği olarak zorda olanlara hep yardım edip kucak açtığını söyledi. Yıldırım, "Türkiye, bölgesel barışın yegane temsilcisidir. Türkiye, Kürtlerin de barışın da yegane temsilcisidir." dedi.


"Topraklarımıza fitne tohumu ekmek istiyorlar." ifadesi kullanan Yıldırım, ancak vatan topraklarının "birlikle" aşılandığını söyledi. 


- "Yağma yok"


Yıldırım, acıların, endişelerin, sevinçlerin tarih boyunca hep bir olduğunu ve bir olmaya devam edeceğini dile getirerek, kalplerin birlikteliğini hiçbir terör tacirinin, uluslararası örgütün bozamadığını ve bozamayacağını bildirdi.


Terörle mücadele devam ederken herkesi hukuk zeminine davet ettiklerini anlatan Yıldırım, vatandaşa belediye hizmeti vermek üzere seçilen herkesin de hukuka uymak zorunda olduğunu belirtti.


Yıldırım, "Halkın iradesini, devletin imkanlarını terör örgütlerine tahvil edenler mutlaka karşılığını görecekler. Burada, hukuka uygun görev yapan, terör örgütleriyle iş birliğine girmeyen belediye başkanlarının, meclis üyelerinin, yerel yöneticilerin endişe etmesine hiç gerek yoktur. Onlarla ilgili hiçbir işlem yapılmayacaktır. Ama bütün imkanları, bulunduğu şehre, altyapı hizmeti yapsın, üst yapı hizmeti yapsın diye gönderilen paraları, terör örgütüne aktaran, terör örgütüne lojistik destek verenler bu yaptıklarının hesabını verecek, yağma yok."


Başbakan Binali Yıldırım, "Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin beraberliğinin bozulması, Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar, Türkiye'nin her karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birinin gece gündüz, yaz kış gideceği, seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz." dedi.


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu. 


Doğu ve Güneydoğu'da kapsamlı bir yatırım-destek hamlesi başlattıklarını dile getiren Yıldırım, bu bölgelerde yaşayan bütün vatandaşlara, 23 ile yatırım yapmak isteyen iş adamlarına, esnafa, çiftçiye, gençlere ve kadınlara önemli haberler vereceklerini söyledi.


Yıldırım, başlatılan bu programın içerisinde teşvikler, destekler ve hibe yatırımlarının olduğunu belirterek, "Doğu ve Güneydoğu illerimizde yatırımlar için cazibe merkezleri haline getirecek dev adımlar atıyoruz. Öncelikle terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırım yapıyoruz." diye konuştu.


Hendek ve çukur siyasetinde, vatandaşı devletine karşı isyana, direnişe çağıran kanlı PKK terör örgütünün çağrısına kulak vermeyip, devletinin ve milletinin yanında yer alan bütün vatandaşları gönülden kutladığını ifade eden Yıldırım, yapılan her işin planlara, projelere uygun olarak yapılacağını vurguladı.


Yıldırım, bunun aksini söyleyenlerin gerçeği yansıtmadığına ve bu kişilerin yapılan hizmetleri engellemeye çalıştığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Özellikle Sur için toplu konut tarzı binalar, asla çok katlı binalar yapılmayacak, hepsi yalan, dolan. Tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Çünkü Sur, Diyarbakır'ın en güzel, en tarihi, en kültürel mirasıdır, turistik merkezidir. Ama Sur'un 6 mahallesini PKK terör örgütü tarumar etti. Türkiye Cumhuriyeti büyüktür. Yapılanı en güzeliyle yıkılanı yeniden yapar ama giden hayatlar geri gelmiyor. HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor, 'PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyoruz'. Almanya'dan konuşacağına gel Tanışık köyünde, Dürümlü'de konuş, katlettiğiniz 6 masum Diyarbakır evladının yanında konuş, gel Oya Eronat'ın fidan gibi yavrusunu katlettiğiniz bu topraklarda konuş, diri diri yaktığınız Diyarbakır'daki 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuş."


- "PKK terör örgütü değil öyle mi?"


"PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim bu mehmetçikleri, sivil vatandaşları şehit ediyor." diye soran Yıldırım, "Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin beraberliğinin bozulması, Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar, Türkiye'nin her karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birinin gece gündüz, yaz kış gideceği, seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz." ifadesini kullandı.


Yıldırım, 2017'nin sonunda evi ya da iş yeri zarar gören her vatandaşın mağduriyetinin tamamen biteceğinin altını çizerek, bir ay sonra Cizre'de aynı şekilde 2 bin 500 konut inşaatının yükseleceğini söyledi.


 İki ay içerisinde Yüksekova'da bin 500 konutun inşaatına başlanacağını belirten Yıldırım, "Ticaretin kalbi Gazi ve Melik Ahmet caddelerindeki bütün dükkanlar ahşap-taş mimariyle yenilenecek. Sur içinde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camisi'nin etrafını yenileyeceğiz. Dünyaca ünlü hattat Hamidi Hamidi adına bir sanat müzesi yapacağız. Celal Güzelses adına bir müzik evi yapacağız. Bu 7 merkeze gençlik ve kadın merkezleri yapacağız." dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, terörden zarar gören şehirleri ve ilçeleri tamamen yenileneceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova'yı, Mardin Nusaybin'i, yollarla, alt yapıyla, hastanelerle, okullarla, parklarla, ibadethanelerle ve sosyal tesislerle tekrar ayağa kaldıracağız. Sur ilçesinde 7 bin, Şırnak'ta 10 bin 126, Hakkari'de, Yüksekova'da 10 bin 750, Mardin Nusaybin'de 8 bin yeni konut yapıyoruz. Toplam 36 bin yeni konut yapacağız, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Ancak evlerinden barklarından olan vatandaşlarımız, konutları bitinceye kadar kirada olacaklar, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız. Bu şehirlerimizin, ilçelerimizin imarı için Diyarbakır'a ilk etapta 1,9 milyar lira yaklaşık 2 katrilyon, Şırnak'a 3,5 milyar lira, Hakkari'ye 2,5 milyar lira, Mardin'e 1,8 milyar lira kaynak ayırdık. Bu illerimizden imarı için yeniden alt yapısıyla üst yapısıyla yenilenmesi için toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız. Hayırlı uğurlu olsun." 


Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğudaki 23 ile yatırım yapmak isteyenlere ihtiyacı olan fabrikayı devletin yapıp, teslim edeceğini belirterek, "Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak" dedi.


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu.


Terör nedeniyle evleri ve iş yerleri hasar görenlere zararlarının ödendiğini belirten Yıldırım, vatandaşlara eşyalarının zarar görmesi nedeniyle de 255 milyon lira ödeme yapılacağını söyledi.


Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli stadyumlar yapılacağını bildiren Yıldırım, bu projeler için 214 milyon lira harcanacağını vurguladı.


Başbakan Yıldırım, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde toplam 67 bin konut ile 305 milyon lira harcamayla toplam bin 640 yatak kapasiteli 15 yeni hastane yapılacağını açıkladı.


Yıldırım, 11 ilde 51 yeni karakol inşa edileceğini, bu ve diğer güvenlik yatırımları için 690 milyon liralık bütçenin ayrıldığını ifade ederek, bununla birlikte belirlenen konteyner kent projelerinin de tamamlanacağını dile getirdi.


- "Sosyal hizmet yatırımları için 393 milyon liralık bütçe"


Terörden zarar gören vatandaşlara her türlü sosyal desteğin verildiğini, verilmeye de devam edileceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:


"Terörden etkilenen vatandaşlarımızın yol, gıda, giyim, eğitim, kira, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bunun için 2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon liralık bütçe ayırdık. Terörden etkilenen yörelerimizde korunmaya muhtaç çocuklara 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkartıyoruz. 13 yeni sosyal hizmet merkezi, 17 yeni aile destek merkezi yapıyoruz. Aile, sosyal destek görevlileri personelimizin sayılarını da artırıyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza çok daha kaliteli, yeterli hizmeti getirmek. Bu nedenle 500 yeni aile destek görevlisinin atamasını yapacağız. Bu illerimizde kadınlarımıza yönelik 186 meslek edindirme ve girişimcilik merkezi açıyoruz. Bu merkezler için toplam 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmet yatırımları için toplamda 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz."


- "Her yıl 8 ilin her birinde 10 fabrika kuracağız"


En fazla hoşuna giden kelimenin "yatırım" olduğunu ifade eden Yıldırım, "Çünkü yatırım üretim demektir, yatırım iş demektir, yatırım zenginlik ve kalkınma demektir, yatırım ekonomik ve sosyal anlamda vatandaşın daha güçlü hale gelmesi demektir. Teröre karşı en güzel cevap dur durak bilmeden yatırıma devam etmektir. Teröre karşı en güzel cevap, omuz omuza kardeşçe ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerimizi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. 23 ilimizde cazibe merkezi oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi beş ana kümeye ayırdık." bilgisini verdi.


Söz konusu illerde girişimcilere yatırım alanının bedava verileceğini bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:


"Bu illere yatırım yapmak istiyorum' diyen herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi aynı zamanda ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp, teslim edecek. Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak onlara kiraya vereceğiz. Bu 23 il içerisinde her yıl 8 ilin her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. Fabrika başına 200 ila 800 kişi arasında istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Neden işsizlik? Buraya yatırım yapmak isteyen yok mu, var. 'Buyur yap' diyoruz, 'terör var diyor'. Adam canından malından korkuyor gelmiyor. O halde en öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler de gecikir. Gerçekleşmesi de maalesef daha sonraki yıllara kalır. Onun için acil konu terörden bölgenin temizlenmesidir."


- "20-25 bin kişi çağrı merkezlerinde istihdam edilecek"


Bölgeye verecekleri bir diğer desteğinde de makine ve teçhizat alımlarına sıfır faizli kredi imkanı sunulması olduğunu bildiren Yıldırım, "Arsayı verdik, binayı yaptık, içine makine de koyacağız. Al makineyi kardeşim, faiz yok, parayı veriyoruz. Teminat desteğini de Kredi Garanti Fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin bu illerimizde fabrikayı yapsın, üretim yapsın, buradaki insanların yüzünü güldürsün, iş versin, aş versin, bölge de zenginleşsin Türkiye de zenginleşsin, hedefimiz bu. Bu destekler, 2027 yılına kadar, yani işletme kredisi desteği 10 yıl boyunca devam edecek. Bir yıl ödemesiz, dört yıl vadeli ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak. Beş yıl, beş yıl... Üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz, Kurumlar Vergisinden istisna getiriyoruz." diye konuştu.


Yıldırım, bölge için bir başka istihdam alanının da çağrı merkezleri olduğunu belirterek, "Çağrı merkezleri maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20 ila 25 bin kişi civarında olacak. Anahtar teslimi binalar yapılacak. Özellikle gençlerimiz bu merkezlerde çok güzel ortamlarda iş bulacaklar, aş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar." dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, "2015 yılına göre dağa çıkarttıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu, 10 kat. 4 binden 400'e. Sıfıra inecek sıfıra. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. 'Ölüme sürecek genç bulamıyoruz, ne duruyorsunuz orada' diye birbirleriyle kavga ediyorlar. Daha çok kavga edeceksiniz. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz, zehirletmeyeceğiz." dedi.


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu.


Gençlere seslenen Yıldırım, "Size bu terör örgütü ne vadediyor, dağ vadediyor, dağa davet ediyor, ölümü vadediyor. Siz daha ömrünüzün baharındasınız, biz ne vadediyoruz, yaşamayı vadediyoruz, geleceği vadediyoruz." ifadesini kullandı.


Türkiye'yi gençlere emanet edeceklerini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: 


"Onun için bu çıkmaz sokaktan medet ummayalım. Bu karanlık yoldan dönelim. Size güzel bir haber vereyim. 2015 yılına göre dağa çıkarttıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu, 10 kat. 4 binden 400'e. Sıfıra inecek sıfıra. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. 'Ölüme sürecek genç bulamıyoruz, ne duruyorsunuz orada' diye birbirleriyle kavga ediyorlar. Daha çok kavga edeceksiniz. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz, zehirletmeyeceğiz. Onlar bu ülkenin geleceği, onlar Türkiye'nin geleceği, bugün nüfusumuzun yüzde yüzünü onlar oluşturmuyor, ama gelecekte yüzde yüzü onlardan oluşacak."


- "15 Temmuz'da yaptığınızı yapmaya devam edin"


Vatanı gençlere emanet edecekleri için gençlerin ömürlerinin baharında tükenmesine asla izin vermeyeceklerini dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Değerli kardeşlerim; şunu iyi bilmenizi istiyorum, hepimizin fikri başka, inancı başka olabilir, gözünün rengi başka olabilir, teninin rengi başka olabilir. Buna biz karar vermiyoruz ama başka olmayan bir şeyimiz var, gözümüzün içinden düşen yaşlar hep aynı renktir. Onun için birinci hedefimiz gözyaşını dindirmektir. Kardeşleri tekrar birbiriyle kucaklaştırmaktır, bunun yolu da 15 Temmuz'da yaptığınızı yapmaya devam edin, bayrağınızı alın gururla sallamaya devam edin. Hiç kimse bir şey yapamaz. Bu alçakların bu millete yaptıkları bütün oyunları, tezgahları 15 Temmuz'da gördük. FETÖ'sü de BTÖ'sü (bölücü terör örgütü) de aynı karargahtan emir alıyor, vardiyeli çalışıyorlar. 15 Temmuz'a kadar FETÖ'cüler vardiyadaydı, onların canına okuduk, şimdi BTÖ'cüler vardiyada ama onların da sonu yakın. Diyarbakır'dan söylüyorum, onların sonu da yakın. Yeter ki birliğimizi beraberliğimizi muhkem tutalım."


- "Üretimini Doğu ve Güneydoğu'da yapanlara alım garantisi"


Gençlere destek olmak için sekiz tane girişimci merkezi kurulacağını bildiren Başbakan Binali Yıldırım, şu bilgileri verdi: 


"Bütün bu civarda üretilen mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat biz yapacağız. Bu amaçla bu merkezlerin her birine bir tane büyük fuar merkezi inşa ediyoruz. Bir başka müjdemiz, devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı da buradaki fabrikalardan yapacağız. Yani 'ürettiğimiz ürünleri nasıl satacağız' diye bir derdimiz olmayacak. Fabrika yapmak bir şey değil, makineleri koymak da bir şey değil. Ürettiniz, işin devamının olması lazım. Allah'a şükür Türkiye, dünyaya 4 milyar dolar yardım yapıyor. Yaptığımız bu hibeleri, yardımları işte buradaki fabrikalarımızda üretilen mallarla yapacağız. Böylece üretimin pazarlanması diye bir dert olmayacak. Üretimini Doğu ve Güneydoğu'da yapan bütün yatırımcılarımıza kamunun alım garantisini vereceğiz. Mesela, polisimizin kıyafet ihtiyacı var, askerimizin kıyafet ihtiyacı var, AFAD'ın, Kızılay'ın, Sosyal Güvenlik Kurumlarının ilaç medikal ürün gibi ihtiyaçları var. Bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki 'sen bunları yap devlet olarak alıcısı biziz kardeşim'. Satma derdin olmayacak, eskiden fabrika kuruluyor, içine makineler de kuruluyor pazarlama sorunu olduğu için iki ay çalışıyor sonradan kapanıyor. Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Bütün bu yatırımların, desteklerin yıllık maliyeti 1 milyar 300 milyon, toplam yatırım destek tutarı ise 16 milyar lira."


Başbakan Binali Yıldırım, "10 milyar yatırımla Doğu Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun topraklarını suyla buluşturmuş olacağız. Böylece bolluk ve bereket buralardan fışkıracak." dedi.


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu. 


Tarım ve hayvancılığı daha da geliştirecek projelere hız verdiklerini belirten Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşayanlar için tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu bildiklerini kaydetti.


Türkiye’nin hayvancılık yapısında önemli bir değişim ve dönüşümü ilk defa Doğu ve Güneydoğu'da başlattıklarını bildiren Yıldırım, kırmızı et üretimine yönelik besi işletmelerine tam destek verdiklerini söyledi.


Yıldırım, damızlık üretimine özel öncelik verdiklerini ve ırk dönüşümünü sağlayacaklarını, böylece ette verimlilik artacağını ifade etti. Yöresel ırkları geliştireceklerini de bildiren Yıldırım, besicilikte işletme ölçeğinin büyütülmesi için yoluna gideceklerini, Doğu Anadolu Bölgesi'nde damızlık hayvan varlığını arttırmak için yüzde 25 hibe desteği vereceklerini belirtti. Yıldırım, et verimi yüksek işletmelere daha çok destek vereceklerini anlattı.


Barınakların, ahırların en modern şekilde gözden geçirileceğini dile getiren Yıldırım, "Her doğan buzağı için 350 liraya ek olarak 200 TL ödeme yapacağız. İşletme gelirini artırmak için ölçeği büyüteceğiz. Böylece mevcut hayvan varlığımızı daha verimli bir hale getireceğiz." dedi.


Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların maliyetlerini de düşürdüklerini bildiren Yıldırım, toplam 2 milyar harcayarak meraları ıslah edip, hayvancılık maliyetlerinde en az yüzde 25'lik bir tasarruf sağlayacaklarını kaydetti.


Yıldırım, her yıl et fiyatlarını dengelemek için 500 bin hayvan ithal edildiğini ifade ederek, "Bu sektörde dış ticaret avantajı sağlamak ve yerli kaynaklara ağırlık vermek için damızlık projesini hayata geçiriyoruz. Büyük ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için çağın modern işletmeleri hayata geçiriyoruz." diye konuştu.


-Manda yetiştiriciliğine 850 lira destek


Mandıraların da modernize edileceğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:


"Ardahan ve Kars ilimize 4 yeni hayvan merkezi kuruyoruz. Sözleşmeli küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini bu bölgede destekleyeceğiz. Manda yetiştiriciliğini de teşvik ediyoruz. Manda başına yıllık 850 lira destek veriyoruz. İpek böcekçiliği, arıcılık, hindi ve kaz yetiştiriciliği, suni tohumlama ve yem paketleme gibi her türlü gelir getirici hayvancılık faaliyetlerine gereken önemi veriyoruz. Tarımsal desteklemelerimizi ilçe bazlı havza bazında bundan böyle gerçekleştireceğiz. Nadas alanlarını daraltmak üzere yem bitkileri ekimine yüzde 50 ilave destek sağlayacağız. Tarım üretimimizde kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekliyoruz. Bu destekleri de yine bu bölgelerde yüzde 50 oranında artırarak vereceğiz. Bu sayede ürün verimliliğinde de yüzde 25 artış hedefliyoruz."


Tarım arazilerinde toplulaştırmaya hız vereceklerini dile getiren Yıldırım, şu ana kadar 3 milyon 760 bin hektarlık alanın, 2 milyon 222 bin hektarını toplulaştırdıklarını, 330 bin hektarlık alanda da toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


-Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımı


Ulaştırma, enerji, altyapı yatırımlarına da hız vermeye devam edeceklerini anlatan Yıldırım, 6 bin 900 kilometrelik yeni elektrik iletim hattı, 2 bin 250 kilometrelik yeni doğal gaz boru hattı döşeneceğini, bu yatırımlar için 3 milyar 150 milyon lira harcanacağını bildirdi.



Geri Dön