Ekonomi

Dolar 18,50 TL’yi aşacak mı? Uzmanlar doların gidişatını açıkladı…

Dolar kurundaki artış devam ederken uzmanlardan da Doların gidişatına yönelik çeşit çeşit yorumlar geliyor. Uzmanlar bundan sonra olabilecekleri değerlendirdi.İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, InvestAZ Araştırma Direktörü Dr

Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı gelen haberler, döviz kurundaki artışı işaret ediyor. İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci ve East Capital kıdemli danışmanı Emre Akçakmak, döviz kurlarındaki mevcut durumla birlikte gidişatı değerlendirdi.

DOLAR 18,50 TL’Yİ AŞABİLİR Mİ? 


Sonrasında ekonomi yönetiminin kur korumalı mevduatta vade sınırını 1 aya indirmesi ve KKM faizinde politika faizi artı beş-altı puan uygulamasının gelebileceğini söyleyen Mert Yılmaz, kurun 16,50-18,50 aralığında hareket etmesini beklediğini, 18,50'nin aşılması durumunda enflasyona endeksli tahvilin bir kez daha gündeme geleceğini söyledi.

Esas soruna bakıldığında Türkiye'nin döviz girişine ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, mevsimsel etkilerle turizm ve ihracat dışında döviz girişi olmadığını, Ukrayna krizinin etkilerinin devam ettiğini, kış aylarında ise doğalgaz talebinin artacağını ve durumların parlak olmadığını söyleyerek, “Bu saatten sonra TCMB'nin tek başına atacağı faiz artışı gibi adımlar da fayda etmez. O makas yatırımcı aleyhine o kadar açıldı ki 2-3 puanlık faiz artışının pozitif etkisi olacağını düşünenlerden değilim” açıklamasında bulundu.
 

FAİZ DENİLİNCE TÜRKİYE’DE TABLO FARKLI


InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci faiz konusuna değinerek, özellikle Avrupa ve ABD’de faiz artışlarına gidilmesine sebep olarak artan enflasyon gösterilirken, ABD dolarının son zamanlarda güçlendiğini, enflasyondaki duruma göre yeni faiz artışlarının gündemde olduğunu hatırlatan Çitilci, Türkiye'ye bakıldığında ise düşük faiz-yüksek kur politikasının devam ettiğini, Türk lirasının ihracatı desteklemek için kullanıldığını açıkladı.


Kurda olası enflasyon kadar artışın sürpriz olmayacağını, TCMB'nin faiz artışıyla kuru frenlemesinin beklenmediğini, ekonomi yönetiminin kredileri sınırlandırmak üzere attığı adımların da düşük seviyeden döviz alım fırsatı olarak değerlendirildiğini ve etkilerinin geçici olabileceğini dile getirdi.