Ekonomi

Ekim, Kasım. Aralık için korkutan tahmin

Ekonomi profesörü Hurşit Güneş'e göre resesyon riski nedeniyle ABD Merkez Bankası Fed, bir süre sonra sıkı para politikasını gevşetme yoluna gidecek. Güneş'in Türkiye ile ilgili öngörüleri ise hiç de iç açıcı değil.Dr

Sözcü Gazetesine konuşan Prof. Dr. Hurşit Güneş, Amerikan Merkez Bankası FED'in faizlerdeki sert artışlarla sürdürdüğü ekonomi politikasının aynı şekilde sürdürmeyeceğini söyledi. ABD'nin enflasyonu indirmek için sürdürdüğü politikada yumuşama olması gerektiğinin anlaşıldığını belirten Güneş, ABD'de bir durgunluk olasılığında bahsedildiği için bu politikanın yumuşayacağını söyledi. Güneş, "Sürekli parasal sıkılaştırma yapmayacakları anlaşılıyor, bir süre sonra bu parasal sıkılaştırmayı durduracaklarını anlıyoruz. Yani “Enflasyonla ilgili sonuç alıyoruz, daha fazla sıkarsak artık durgunluk başlar” diye düşünülüyor" ifadesini kullandı.  

"Son çeyrekte büyük bir durgunluk bekliyorum"

Türkiye'de 2022 yılının başında enflasyon alıp başını gidince vatandaşın özellikle gayrimenkule hücum ettiğini bunun paralel kiraların arttığını, otomobil fiyatlarının arttığını belirten Güneş, "Çünkü kredi ucuzdu. Şu anda insanların geliri de kalmadı. Ne gayrimenkul ne araba alamıyorlar" dedi.  Ekim, Kasım, Aralık aylarında Türkiye'de ekonomide ciddi bir soğuma, yavaşlama beklediğini ifade eden Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bırakın dayanıklı tüketimi, normal dayanıksız tüketim mallarında bile vatandaşların çok ciddi tasarruf yapmaya çalışacaklarını, gelirlerinin satın almaya yetmeyeceğini düşünüyorum."

Türkiye'de enflasyonda dünya birincisi

Türkiye'deki gerçek enflasyon oranının dünyanın en yüksek enflasyon oranı olduğunu ileri süren Güneş, "Dünyada birçok ülke var, krizlerin en derinine girmiş, ödemeler sorunu yaşayan -Arjantin gibi- fakat Türkiye şimdi hepsini sollamış durumda" dedi. Dar gelirlinin hissettiği enflasyonun çok daha yüksek olduğunu çünkü  gıda, ulaşım, kira gibi harcamalarda büyük artışlar olduğunu kaydeden Güneş, "Enflasyon artacak. Nereden tahmin ediyorsun derseniz; biz enflasyonu tüketici fiyat endeksiyle (TÜFE) ölçüyoruz ama bir de üretici fiyat endeksi (ÜFE) var maliyetleri gösteren ve oradaki artış yüzde 200'lere yaklaşıyor. Dolayısıyla o maliyetler bir süre sonra tüketici fiyatlarına da yansıyacak ve enflasyon yükselmiş olacak" şeklinde konuştu. Dünyada petrol fiyatları düşerken Türkiye için son derece önemli olan doğalgaz fiyatlarının çok hızlı yükseldiğini, döviz kurunun da aynı şekilde yükselmeye devam ettiğinin dile getiren Güneş, Türkiye'de enflasyonist ortam bir süre daha devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

Yabancı gitti ralli bitti mi? Yeni bir kriz kapıyı çalacak mı?

Kredi almak için faiz indirimi bekleyenler dikkat!

Euro bölgesi resesyon tehlikesiyle karşı karşıya