28 / 04 / 2024

Dolar 30 TL'yi aşacak mı? Kimse bu seviyeyi beklemiyordu! Uzmanlardan peş peşe açıklama geldi!

Dolar 30 TL'yi aşacak mı? Kimse bu seviyeyi beklemiyordu! Uzmanlardan peş peşe açıklama geldi!

Yıl başından bu yana yükselişte olan dolar kuru 27 lira bandında işlem görüyor. Yatırımcılar dolar yükselecek mi? Dolar 30 lirayı aşar mı?'' gibi soruların yanıtlarını araştırırken uzmanlardan peş peşe açıklama geldi. 



Dolar/TL kuru yatırımcısına kazandırmaya devam ederken ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın 'carry trade' işlemlerinin tekrar başlayabileceğine işaret eden "Türkiye oyuna geri döndü" başlıklı raporu piyasaları hareketlendi. Ekonomistlerden peş peşe açıklama geldi.

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından yayınlanan raporda, "Geleneksel olmayan politikaların uygulandığı, dengesizliklerin arttığı ve yatırımcı ilgisinin azaldığı uzun bir dönemin ardından Türkiye’nin faizde normalleşmeye doğru hızlı adımlar attığına” işaret edilen raporda, TL’nin ‘carry trade’ (faiz arbitrajı) için yeniden cazip hale gelmekte" olduğu belirtildi.

Dolar 30 TL yi aşacak mı? Kimse bu seviyeyi beklemiyordu! Uzmanlardan peş peşe açıklama geldi!

Paylaşılan raporlarla ilgili Profesörler Hakan Kara, Cem Başlevent ve Hayri Kozanoğlu'ndan korkutan açıklamalar geldi. Carry trade’ ile kastedilenin daha çok yerleşiklerin yabancılarla yaptığı swaplar olduğunu söyleyen  Kara, “Carry trade, daha genel anlamda da dövizini TL'ye çevirip TL varlıklara yatırdığında çıkarken döviz cinsinden yüksek getiri elde edebilmekle ilgili bir kavram, aynı zamanda bir nevi ‘sıcak para’ anlamına geliyor” dedi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) uzun yıllar baş ekonomistliğini yapmış olan Kara, “Bu tür sermaye akımları girişte ısıtıyor ama büyüdükçe bir noktadan sonra da çıkarken yakabiliyor” uyarısında bulundu ve “mevcut ekonomi yönetiminin geçmişteki tecrübeler ışığında yüksek miktarlı carry trade hedeflediğini sanmadığını” dile getirdi.

Dolar 30 TL yi aşacak mı? Kimse bu seviyeyi beklemiyordu! Uzmanlardan peş peşe açıklama geldi!

DOLAR İÇİN KORKUTAN UYARı!

Goldman Sachs raporunda yer alan yorumun, şu an için bir tahminden ibaret olduğuna, henüz gerçekleşmiş bir durum olmadığına dikkat çeken Prof. Başlevent de “Dolayısıyla, ekonomi yönetimine yabancı yatırımcılara yüksek faiz – sabit kur ortamında ‘carry trade’ ile kolay para kazanma imkanını sağladığı için eleştiri yönetmek için henüz erken” dedi

Dolarda rüzgar tersine döndü! Dolar bugün ne kadar oldu? 30 Eylül Cumartesi Dolar/TL kuru
Altında kırmızı alarm! Dünyaca ünlü analiz uyardı! Altın 2023 yılının en düşük seviyesine gerileyecek

Geri Dön