06 / 05 / 2024

Dolar değerlendikçe mega projeler zora gidiyor!

Dolar değerlendikçe mega projeler zora gidiyor!

Türkiye mega proje inşaatları büyüklüğünde dünyada 2.sırada. 100 mega projenin toplam büyüklüğü ise 294,9 milyar dolar. Ve ihaleyi kazananlar yüzde 70 dövize bağımlı.



Türkiye'de mega proje ihalesi kazananlar yüzde 70 dövize bağımlı. Ülkedeki 100 mega inşaat projesinin toplam büyüklüğünün 294,9 milyar dolar olduğuna dikkat çeken uzmanlar taahhüt firmalarının bunun yaklaşık 200 milyar dolarlık kısmını döviz kredisiyle finanse ettiğini belirterek, "Yani ülkedeki normalleşmeyi en çok taahhüt firmaları arzuluyor" yorumunu yapıyor. 


Topraklarında en çok inşaat bulunan ülke açısından Türkiye, Avrupa'da 1. olurken, mega proje inşaatları büyüklüğünde dünyada 2. sırada. 


Sağlık, enerji, ulaştırma yatırımları başta olmak üzere söz konusu mefa projelerin önemli bir bölümü; kamu-özel sektör işbirliğinde dış kredi desteği ile yapılıyor. 



Mega projelerin bazıları şöyle;


Akkuyu Nükleer Santrali, TANAP, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Körfez Geçişi Köprüsü, Horata Vadisi ve Socar & Star Rafinerisi


Projelerin dağılım adedi ise şöyle;


38 ulaştırma, 22 enerji, 7 sağlık kurumu, 20 konut-karma yapı, 4 endüstri tesisi, 2 turizm ve diğer yatırımlar 7 olarak sıralanıyor. 



Evrensel


Geri Dön