25 / 05 / 2024

Dolar değerlendikçe mega projeler zora gidiyor

Dolar değerlendikçe mega projeler zora gidiyor

Türkiye mega proje inşaatları büyüklüğünde dünyada 2.sırada. 100 mega projenin toplam büyüklüğü ise 294,9 milyar dolar. Ve ihaleyi kazananlar yüzde 70 dövize bağımlı.

Türk müteahhitler bugüne kadar Tanzanya'da 6,4 milyar dolar değerinde 14 adet proje üstlendi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türk müteahhitlerin şu ana kadar Tanzanya'da 6,4 milyar dolar değerinde 14 adet proje üstlendiğini açıkladı. İşte Yılmaz'ın o açıklaması...

Dolar 32 TL'yi aştı: 20 gün sonra 3 TL düşer diyen de var, 40 TL'yi aşacak diyen de! Elinde doları olanlar buz kesecek!

Ekonomi yönetiminin iç talebi kısmakta geciktiği endişeleri ve dövize olan yüksek talebin etkisiyle, dolar yeni bir eşiği daha aştı ve bugün güne 32 TL'nin üzerinde başladı. Peki dolar kuru ne olacak? Dolar/TL'de yükseliş sürecek mi? İşte analistlerin yorumları...

A101 22 Şubat 2024 aktüel kataloğunu yayımladı! Bu hafta A101'de beyaz eşyadan, gıdaya seçili ürünlerde indirim fırsatı!

A101'de bu perşembe günü birbirinden cazip seçili ürünlerde indirim fırsatı sunuluyor. 22 Şubat 2024 A101 kataloğunda yer alan beyaz eşyadan cep telefonlarına birçok üründe indirim var. 22 Şubat 2024 A101 aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi.

BİM 16 Şubat Aktüel Kataloğu yayımlandı! Bu cuma BİM'de beyaz eşyadan, seçili elektronik ürünlerde indirim fırsatı!

BİM 16 Şubat 2024 aktüel kataloğunu paylaştı. Buna göre, bu cuma BİM'de seçili birçok üründe indirim sunulacak. Gıda, giyim, oyuncak ve elektronik eşyalarda indirim fırsatı sunan BİM'de neler var?

Son dakika! Dolar 30 TL eşiğini geçti! Dolar yatırımcıları müjde! 11 Ocak 2024 dolar/TL kuru!

Dolar yatırımcılarının heyecanla beklediği an geldi Dolar kuru bugün saat 10:30 itibariyle 30 lira eşiğini geçti. İşte dolarda son dakika gelişmesi...

TÜİK açıkladı! Türkiye'de trafiğe kaydı yapılan her 9 otomobilden 1 tanesi elektrikli...

Türkiye'de bu yılın ekim ayında trafiğe kaydı gerçekleştirilen her 9 otomobilden 1'i elektrikli araçlardan oluştuğu kaydedildi. Buna göre, ayda trafiğe kaydı yapılan 75 bin 494 otomobilin 8 bin 340'ını elektrikli araçlardan oluştuğu bildirildi. İşte ayrıntılar...

Dolar/TL düşüşe geçti! Bugün dolar/TL kuru ne kadar oldu? 27 Ekim Cuma dolar kaç TL?

Dün Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Banka, faizleri politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35'e yükseltti. Kararın ardından piyasalarda hareketlilik görülürken dolar kuru bugün güne düşüşle başladı. 27 Ekim Cuma dolar ne kadar oldu? 

Elektriğe Ekim'de zam gelecek mi? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve patronlar buluştu! Son dakika! 

"1 Ekim’de elektriğe zam yapılacak mı?" sorusunun yanıtı merakla araştırılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve patronlar dün Ankara'da bir araya geldi. Peki elektriğe Ekim'de zam gelecek mi?

Doların fitili ateşlendi, zirveye fırladı! Dolar/TL bugün ne kadar oldu? 25 Haziran 2023 dolar, euro, sterlin fiyatları!

Son Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının ardından dolar değer kazandı. Peki, dolar yükselişe devam edecek mi? 1 dolara ne kadar, kaç TL? İşte detaylar...

Altın ve dolar değer kaybı yaşıyor ama oraya yatırım yapan kazanıyor!

Son dönemde altın ve dolar piyasalarında değer kaybı yaşanırken, araç fiyatlarının yükselmesi yatırımcılar için umut verici bir potansiyel sunuyor.

JMO'dan son dakika fay açıklaması: Türkiye’de 500’e yakın diri fay var ve 6-7 şiddetinde deprem üretebilir!

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, fay hatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demirbaş, "Türkiye’de 500’e yakın diri fay var ve 6-7 şiddetinde deprem üretebilir" dedi. İşte ayrıntılar...

Altın, dolar değil 10 senenin rekoru konutta! Konut fiyatları yüzde 167.8 yükseldi!

2022 yılına ait konut fiyat verileri geçtiğimiz hafta resmen belli oldu. Altın, dolar değil 10 senenin rekoru konutta! Konut fiyatları yüzde 167.8 yükseldi!

Depremde sahibine ulaşamayan değerli eşyaların akıbeti beli oldu! O eşyalar…

Kahramanmaraş depreminde pek çok bina yıkıldı. Enkaz kaldırma ve depremzedeleri kurtarma çalışmaları da hala devam ediyor. Peki enkazdan çıkan değerli eşyalara ne olacak? İşte detaylar!

Dolar değerlendikçe mega projeler zora gidiyor Haberi

Dolar değerlendikçe mega projeler zora gidiyor

Türkiye'de mega proje ihalesi kazananlar yüzde 70 dövize bağımlı. Ülkedeki 100 mega inşaat projesinin toplam büyüklüğünün 294,9 milyar dolar olduğuna dikkat çeken uzmanlar taahhüt firmalarının bunun yaklaşık 200 milyar dolarlık kısmını döviz kredisiyle finanse ettiğini belirterek, "Yani ülkedeki normalleşmeyi en çok taahhüt firmaları arzuluyor" yorumunu yapıyor. 


Topraklarında en çok inşaat bulunan ülke açısından Türkiye, Avrupa'da 1. olurken, mega proje inşaatları büyüklüğünde dünyada 2. sırada. 


Sağlık, enerji, ulaştırma yatırımları başta olmak üzere söz konusu mefa projelerin önemli bir bölümü; kamu-özel sektör işbirliğinde dış kredi desteği ile yapılıyor. 



Mega projelerin bazıları şöyle;


Akkuyu Nükleer Santrali, TANAP, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Körfez Geçişi Köprüsü, Horata Vadisi ve Socar & Star Rafinerisi


Projelerin dağılım adedi ise şöyle;


38 ulaştırma, 22 enerji, 7 sağlık kurumu, 20 konut-karma yapı, 4 endüstri...