28 / 04 / 2024

TÜİK açıkladı! Türkiye'de trafiğe kaydı yapılan her 9 otomobilden 1 tanesi elektrikli...

TÜİK açıkladı! Türkiye'de trafiğe kaydı yapılan her 9 otomobilden 1 tanesi elektrikli...

Türkiye'de bu yılın ekim ayında trafiğe kaydı gerçekleştirilen her 9 otomobilden 1'i elektrikli araçlardan oluştuğu kaydedildi. Buna göre, ayda trafiğe kaydı yapılan 75 bin 494 otomobilin 8 bin 340'ını elektrikli araçlardan oluştuğu bildirildi. İşte ayrıntılar...



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine kapsamında, 2023 senesi Ekim ayında trafiğe 75 bin 494 otomobilin kaydı gerçekleştirildi. Türkiye'nin otomobili Togg'un satışa sunulduğu bu yıl trafiğe kaydedilen elektrikli otomobillerin sayısındaki yükseliş dikkati çekti. Bu kapsamda, geçen yıl ekim ayında trafiğe 963 elektrikli otomobilin kaydı gerçekleşmişti.

Yine bu senenin aynı ayında ise yüzde 766 yükselişle sayı 8 bin 340'a kadar ulaştı. Aynı dönemde elektrikli otomobillerin toplam içindeki payı da yüzde 2,2'den yüzde 11'e kadar geldi. Böylece, trafiğe kaydedilen her 9 otomobilden 1'i elektriklilerden oluştu. Ocak-ekim dönemi verilerine bakıldığında ise geçen yıl 5 bin 522 elektrikli otomobilin kaydedildiği fakat bu yılın 10 ayında yüzde 716 yükselişle 45 bin 50 elektrikli otomobilin trafiğe kaydının yapıldığıda kaydedildi. Söz konusu sayıdaki artışın yanı sıra elektrikli araçların, toplam kaydı yapılan otomobiller içindeki oranında da artış gerçekleşti. Geçen yıl 10 aylık dönemde elektrikli otomobillerin toplam içindeki payı yüzde 1,2 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 5,9'a artış yaşandı.

ÇEVRE DOSTU OLMALARI ÖNEMLİ

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, elektrikli otomobil piyasasındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un elektrikli araç bilinirliğini ve kullanımını artırdığını kaydeden Erkoç, elektrikli araç satışlarındaki artışın ivmelenerek devam ettiğini belirtti.

TÜİK açıkladı! Türkiye de trafiğe kaydı yapılan her 9 otomobilden 1 tanesi elektrikli...

Erkoç, elektrikli otomobillerin fazlalaşmasının çevreye çok olumlu etkisi olduğunu, ve bu araçlardaki ileri düzey teknolojinin de kullanıcılara cazip geldiğini sözlerine ekledi. ekonomim.com' da yer alan habere göre; Elektrikli otomobil satışındaki bir yıllık yükselişi de işaret eden Erkoç, şöyle konuştu: "Elektrikli araçların sessiz ve çevre dostu olması önemli tercih sebeplerinden biri. Öte yandan sürüş konforu da bu otomobillere ilgiyi güçlendiriyor. Fakat Türkiye'de artan elektrikli şarj istasyonlarının sayısı da satışları olumlu etkiliyor. Dünyaca ünlü markaların içten yanmalı motor üretimini düşüreceğini açıklamasıı bu araçlara ilginin firmalarda karşılığı olduğunu da göstermektedir. Otomobil pazarında araç çeşitliliğin artması sektörümüze de katkı sağlıyor, hem satış hem de bakım yapanlara faydalı oluyor." 

Erkoç, ayrıca ÖTV'de yapılan matrah güncellemesinin olumlu bir adım olduğuna değinerek, bazı markaların fiyat güncellemesi yaptığını ancak güncellemenin beklentiyi karşılamadığını, fiyatlarda önemli bir değişime yol açmayacağını sözlerine ekledi.

Otomobil almayı düşünenler dikkat! ÖTV matrahı güncellendi, işte yeni oran!

Türkiye'de elektrikli otomobil satış rakamları zirve yaptı

Tesla'da hemen teslim sıfır araçlara 250 - 300 bin TL'lik şok indirim!

Çin'in en köklü otomobil üreticisi Faw Group'tan yeni otomobil! Elektrikli lüks Suv HONGQI E-HS9 Türkiye'de!


Geri Dön