02 / 05 / 2024

Otomobil almayı düşünenler dikkat! ÖTV matrahı güncellendi, işte yeni oran!

Otomobil almayı düşünenler dikkat! ÖTV matrahı güncellendi, işte yeni oran!

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Elektrikli araçların Özel Tüketim Vergisi matrahlarında değişikliğe gidildi. Ancak kararda vergi oranları değişmedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Matrah düzenlemesi bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu kapsamda elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı güncellendi

Alınan karardaki değişikliğe göre motor gücü 160 kW'yı geçmeyen araçlarda ÖTV matrahı 1 milyon 250 bin TL'den 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarıldı.

Elektrikli araçların vergilerinde değişiklik olmadı. Böylece 160 kW'yı aşmayan araçlarda vergi oranı yüzde 10 ile 40 arasında farklılık gösterirken motor gücü 160 kW'yı aşan araçlarda vergi yüzde 50-60 aralığında olacak.

NEYİ İFADE EDİYOR?

Hürriyet Gazetesin'de yer alan habere göre, ÖTV matrahı artırılınca örnekle ilerlemek gerekirse 160 kW'yı geçmeyen elektrikli bir otomobilin fiyatı 1 milyon 450 bin TL olduğu baz alınırsa yüzde 10 vergi oranına tabi tutuluyor.

Söz konusu aracın satış fiyatı 1 milyon 450 bin 1 Türk Lirası olursa ÖTV vergi oranı yüzde 40 olarak tespit ediliyor ve fiyatı da artmış oluyor. 

Bazı otomobil markalarının satış fiyatları az farklarla yüzde 40 dilimine girdiği için fiyat ayarlamaları gerçekleştirilerek yüzde 10'luk dilime alınabilir ve böylece fiyatlarda gerileme olabilir.

Başka bir ifadeyle ÖTV dilimi sebebiyle fiyat artıramayan markalar 200 bin TL fiyat artırımı yaparak ÖTV dilimini yüzde 10 baremi içinde tutabilecekler.

Otomobil almayı düşünenler dikkat! ÖTV matrahı güncellendi, işte yeni oran!

ÖNCEKİYLE UYGULAMA NASILDI?

Bir önceki uygulamada motor günü 160 kW'yı aşmayanlar için ÖTV matrahı 1 milyon 250 bin TL'ydi. Şu anda bu rakam 1 milyon 450 bin TL'ye çıktığı için yüzde 40'lık dilim yerine yüzde 10'lık ÖTV diliminden vergilendirme yapılıp satışa çıkarılacak, bu da fiyatları aşağı çekmiş olacak.

LPG, BENZİN, DİZEL ARAÇLARDA ÖTV MATRAH DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK MI?

Son alınan kararla beraber LPG, benzin ya da dizel yakıtlı araçlar için herhangi bir ÖTV matrah indirimi açıklanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talebi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı alınmadan ÖTV matrahlarında değişiklik olmuyor.

Altındağ Belediyesi'nden başkentte 120 milyon TL'ye satılık arsa!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Yaş çaya kilogram başına fark ödemesi yapılacak!


Geri Dön