02 / 05 / 2024

Dolar karşısında en çok TL değer kaybetti? Avrupa ne yapıyor, biz ne yapmalıyız?

Dolar karşısında en çok TL değer kaybetti? Avrupa ne yapıyor, biz ne yapmalıyız?

IMF güçlü dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri sıralarken, ülkelerin güçlü dolar hareketi karşısında ne yapması gerektiğini ele alan bir makale yayınladı.



Dolar karşısında en çok TL değer kaybetti? Avrupa ne yapıyor, biz ne yapmalıyız?

Ekonomist Emrah Lafçı, IMF bloğunda yayınlanan  "Doların yükselişi karşısında ülkeler nasıl hareket etmeli?" başlıklı makaleyi değerlendirdi. Makalenin ana fikrinin serbest kur rejiminin kendi içinde denge sağlayacağı, ama finansal sistemi riske atan durumlarda merkez bankalarının rezerv satarak istisnai olarak müdahale edebileceğinin ve faiz artırımına gidilmesi gerektiğinin savunulduğunu belirtti. Sosyal medyada bir bilgisel yaparak makaleyi ele alan Lafçı, Avrupa ve Türkiye'de enerji fiyatlarının artmasının ithalat maliyetlerini artırdığını ancak ülkelerin aynı farkı ihracatlarını yansıtamadıkları içir dış ticaret hadlerinin düştüğüne işaret etti.

Dolar değerlendikçe Avrupa'nın yaptığı ithalatın maliyetinin arttığını ve bu durumun ithalatı düşürdüğünü kaydeden Lafçı, Avrupa'nın dış ticareti düşürerek dış ticaret dengesini sağlamaya çalıştığını belirtti. Avrupa'nın ekonomiye bir miktar küçülme şoku vererek sistemin kendi dengesini sağlamaya çalıştığını dile getiren Lafçı, "Bize de buradan bir ders çıkıyor. Her hedefe aynı anda ilerlemek mümkün değil. Biz bunu bir türlü kabullenemediğimiz için; dengesiz bir büyüme kompozisyonumuz, düşüremediğimiz bir enflasyonumuz, volatil bir para birimimiz, eriyen rezervlerimiz var" ifadesini kullandı.

BM'den sonra IMF'den de Fed'e faiz çağrısı geldi

2023 yılında ekonomi bekleyen en büyük tehlike ne?

İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön