28 / 04 / 2024

Dolar neden yükseliyor? İşte o iki önemli sebebi bakın kim açıkladı!

Dolar neden yükseliyor? İşte o iki önemli sebebi bakın kim açıkladı!

Haber7'ye konuşan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, dolar, euro ve altın gibi değerli metallerde yaşanan ani yükselişin sebeplerini değerlendirdi. Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, döviz kurlarındaki ve altın fiyatlarındaki ani yükselişi analiz ederek önemli açıklamalarda bulundu.



Piyasalar yeni bir güne hareketli bir başlangıç yaptı. Dolar ve euro kurlarındaki sert yükselişlerle birlikte dolar 23,12 TL'yi aşarken, euro ise 24,85 TL'ye kadar yükseldi. Kur hareketliliğinden destek bulan gram altın da yurtiçi piyasalarda 1451 TL seviyesini gördü.

Dolar neden yükseliyor? İşte o iki önemli sebebi bakın kim açıkladı!

TL’nin değerinin artışı iki sorunu beraberinde getirdi

Kurun belli bir noktada yoğun bir şekilde baskılandığı ve Türk lirasının göreceli olarak değerli kaldığı bir dönemde, iki önemli sorun ortaya çıktı. İlk sorun, ihracatçılar için mallarını satmanın pahalı hale gelmesidir. Yerli üreticiler, yabancı ülkelerde rekabetçi fiyatlarla satış yapmakta zorlanmaya başladı. Kurun düşük seviyede kalması, ihracatçıların maliyetlerini artırdı ve rekabet güçlerini zayıflattı. Bu durumda, ihracatçılar pazar payı kaybetmeye başladı ve ihracat gelirleri azaldı.

İkinci sorun ise, kurun belirli bir düzeyde baskılandığı için ithal malların tüketiminin ucuz hale gelmesidir. Türk lirasının değer kazanması, dış ülkelerden yapılan ithalatın daha ekonomik hale gelmesine neden oldu. Bu durum, iç piyasada yerli üretimin yerine ithalata yönelmeyi teşvik etti. İthalat talebinin artmasıyla birlikte dış ticaret açığı yükseldi. Yüksek cari açık, döviz talebinin güçlenmesine neden oldu.


Geri Dön