26 / 06 / 2024

Dolar neden yükseliyor? Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek açıkladı! Dolar yatırımcıları dikkat!

Dolar neden yükseliyor? Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek açıkladı! Dolar yatırımcıları dikkat!

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, dolar/TL kurundaki yükselişin nedenlerini tek tek açıkladı. Dolar neden yükseliyor? İşte o açıklama...



İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, bayramlarda döviz kurlarında genellikle düşüş görülürken, dolar kurundaki yükselişe dikkat çekerek doların neden yükseldiğini açıkladı.

DOLAR YÜKSELİYOR

Mahfi Eğilmez, bayramın hemen öncesinde başlayan ve hâlâ devam eden bir eğilimle kurdaki yükselişe dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:  "Normal koşullarda bayramların öncesinde ve bayram sırasında kur düşer" ifadelerini kullanan Eğilmez, "Bu kez tam tersi oldu" dedi.

NORMAL KOŞULLARIN DIŞINDA GELİŞMELER OLDU

Eğilmez, normal koşullarda bayramların öncesinde ve bayram sırasında kurun düştüğünü söyleyerek nedenlerini şöyle açıkladı: '' Çünkü bayramda, tatile gitmek ya da kurban kesmek isteyen ve o nedenle Türk Lirası ihtiyacı olan insanlar ellerindeki veya banka hesaplarındaki dövizleri bozdururlar.

Bu eylem Türk Lirasına olan talebi artırdığı, dövize olan talebi düşürdüğü için de USD/TL kuru düşer ve Türk Lirası değer kazanır. Bayram sonrasında ise bu kez söz konusu Türk Liralarını ellerine geçirenler döviz talebinde bulunur ve kur yeniden yükselir.

Normal koşullarda olan budur. Bu kez tam tersi oldu. USD/TL kuru düşmek bir yana yükselmeye başladı. Demek ki normal koşulların dışında gelişmeler oldu.'' dedi.

 Dolar neden yükseliyor? Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek açıkladı! Dolar yatırımcıları dikkat!

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Eğilmez dolar kurundaki yükselişin nedenlerini açıkladı. Eğilaz, Bayramdan birkaç gün önce Citibank, yatırımcılara verdiği Türkiye’ye yatırım tavsiyesini kaldırdığını söyledi ve Bu gelişmeyle birlikte TL varlıklardan yavaş da olsa bir çıkış başladı ve kur da hafif hafif yükselmeye yöneldiğini açıkladı.

Bayram öncesi yaşanan ve kuru yukarı iten ilk gelişmenin bu olduğunu söyleyen Mahfi Eğilmez '' Cumartesi günü de Cumhurbaşkanı, bir soru üzerine şöyle bir cümle kurdu: “Bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız.” Bu sözler piyasada sonbaharda faiz indirimine gidileceği şeklinde anlaşıldı.

Çünkü daha önce enflasyonun nedeninin faiz olarak gösterilmesi söz konusu olmuş ve faiz indirimlerine gidilmişti. Kurun yukarıya gitmesinin ardındaki ikinci neden budur.'' ifadelerini kullandı. 

Çeyrek altın fiyatı Kapalıçarşı'da ne kadar? Tam altın fiyatı kaç TL? Yarım altın ne kadar? Kapalıçarşı altın fiyatları

Dolarlarımızı bozduralım mı? sorusuna net yanıt! Selçuk Geçer doların yönünü resmen açıkladı! Hemen bakın

Geri Dön