Kent Haberleri

Dolar neden yükseliyor? 

ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranını beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırdı. Karar sonrası dolar yükselmeye başladı. Peki dolar neden yükseliyor? Fed faizleri beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırdı

Dolar/TL kuru dün açıklanan Fed faiz kararı sonrasında yükselişe geçti. Fed faizleri beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırdı.

Fed, Enflasyon oranlarını başlarda ciddiye almayıp geçici olacağını düşündü. Bundan dolayı Mart ayında 25 baz puanla düşük bir hızla başladı.

Ardından Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artışı yaptı, ama yüzde 8’lerdeki enflasyonda düşüş olmazken tam tersi yükselişe geçti. Tüm bu gelişmelerin etkisi ile Haziran’dan itibaren 4 toplantıda 75’er baz puanlık faiz artışı yaparak bu yıl faizi 375 baz puan artırdı.


 

FED ÖNCESİ VE SONRASI PİYASALAR NE OLDU?

Dünkü toplantı öncesinde piyasalar Aralık ayında 50 baz ile 75 baz puan beklentisini yarı yarıya fiyatlıyordu. Ancak bankanın daha yavaş ilerleyeceklerini belirtmesiyle 75 baz puan olasılığı fiyatlamadan çıkarken 50 yerine 25 olabilir mi fikri, endeksler ve emtia grubunun yükselişe geçmesini sağladı.

JEROME POWELL NE DEDİ?

Faiz kararından sonra Jerome Powell,  konuşma yaptı ve hemen piyasaların yönü tamamen değişti. Powell, ısrarla enflasyonu düşürmek için para politikasına sadık kalacaklarını ve faiz artırmaya devam edeceklerini açıkladı.

Sıkı para politikasından bu dönemde vazgeçilmeyeceğini de konuşmalarıne etkiledi.  Powell'ın yapmış olduğu en kritik açıklama ise, Eylül toplantısından bu yana nihai faiz oranlarının önceki tahminlerinden daha yüksek olacağını söylemesi oldu. 

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Dün açılışta dolar endeksi 110,50 altına inerken, Powell sonrası 112’ye çıktı.

Dolar endeksi bugün de yükselişine devam ediyor. 113 seviyesi önemli ve yulkarı yönlü heraket ederken, bu sonuç istihdam verilerinin de olumlu gelmesini sağlayabilir. 

DOLARDA SON DURUM

Dolar kuru şu dakikalarda alış fiyatı 18,694 lira, satış fiyatı ise 18,709 liradan işlem görüyor. Dolar endeksi ise bugün yükselişe geçerken şu dakikalarda 112 seviyesine yükseldi.  Dolar kuru diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya devam ediyor. Euro dolar paritesi ise 0,97 seviyesine kadar geriledi. 

''Dolar yok oluyor'' yorumuna yanıt Ramazan Kurtoğlu'ndan geldi! Ölümcül hasar bırakır! Sakın itibar etmeyin

Dolar Kahini Selçuk Geçer asgari ücret için rakam verdi! Bu rakam ne görüldü ne de duyuldu! Küçük dilinizi yutacaksınız

Dolarda fırtına değil resmen tsunami koptu! Elinizde 1 dolarınız bile varsa çabuk bakın