Ekonomi

Dolar raydan çıktı! Dünya devlerinden şok kriz açıklaması! Fırlayıp gidecek!

Dolar/TL kuru dün 17,20 seviyelerini görerek 2022'nin zirvesini görürken, Euro da dolardaki yükselişi izledi. Analistler piyasaların ‘faiz artırmama’ ihtimalini fiyatladıklarını belirtirken, peş peşe kritik açıklamalar yapıldı. Analistler piyasaların ‘faiz artırmama’ ihtimalini fiyatladıklarını belirtirken, peş peşe kritik açıklamalar yapıldı

Dolar/TL kuru dün 17,20 seviyelerini görerek 2022'nin zirvesini görürken, Euro da dolardaki yükselişi izledi. Analistler piyasaların ‘faiz artırmama’ ihtimalini fiyatladıklarını belirtirken, peş peşe kritik açıklamalar yapıldı. 

 

OECD, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler dünyanın en ciddi krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti ve derin durgunluk uyarısı yaptı.

Peki OECD, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler dolarla ilgili hangi açıklamalarda bulundu? Dolar ne olacak? Dolar yükselir mi? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Dolar/TL kuru dün yüzde 2,5’tan fazla artarak 17,20 seviyesine ulaştı. Euro/TL kurunda da durum değişmezken, günlük artışını yüzde 3'e taşıyarak 18,45 lira seviyesini geçti. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırmayacağı olasılığının piyasalar tarafından fiyatlandığını belirtiyor. Bu gelişmelerle dün 5 senelik risk primini gösteren CDS 770 baz puana yaklaşarak zirveye ulaştı.

Dolar/TL kuru yeni güne 17,19 TL seviyesinden başlarken, Euro 18,58 TL seviyelerinde seyrediyor. Analistler, döviz kurları için yaptığı açıklamasında diğer gelişmiş ve gelişen ülkelerin neredeyse tamamı enflasyon karşısında sıkı para politikası uygularken TCMB’nin yüzde 73,5 ile 20 senenin en yükseğine ulaşan enflasyon ve 130’u aşan üretici fiyatları karşısında faiz dışı önlemler almasının negatif ayrışma oluşturduğuna dikkat çekiyor. 

Kurlarda yaşanan artışın yansımasının Temmuz ve Ağustos’ta olacağına vurgu yapan analistler, ilk olumsuz etkinin KKM hesaplarında gözleneceğini dile getirdi. Şubat ortasına göre dolar/ TL’deki yükseliş yüzde 25’i gördü. 

FED VE AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMI HAZIRLIĞINDA

Küresel enflasyon sebebiyle pek çok ülke merkez bankası bu sene faiz artırıyor. Mart 2022'de 25 baz puan, Mayıs 2022'de ise 50 baz puan faiz artıran ABD Merkez Bankası FED'in gelecek haftaki toplantıda 50 baz puan daha faiz artışına gitmesi öngörülürken, Avrupa Merkez Bankası’nın ise yarınki toplantıda Temmuz 2022'de 50 baz puan olasılığını güçlendirmesi de beklenen gelişmeler arasında yer alıyor. 

OECD VE DÜNYA BANKASI'NDAN ‘DERİN DURGUNLUK’ AÇIKLAMASI

Mynet'te yer alan habere göre; Diğer taraftan iki dev kurumdan piyasalar içinkötü durum senaryosu açıklaması yapıldı. OECD ve Dünya Bankası yayımladıkları son raporlarda küresel ekonomiyle ilgili neredeyse aynı cümlelerle benzer risklere işaret etti. İki kurum da derin durgunluk ve stagflasyon uyarısı yaparken, OECD "Savaşın Bedeli" başlıklı raporda savaş sebebiyle dünyanın ağır bir bedel ödediğinin altını çizdi. 

EN CİDDİ EKONOMİK KRİZ KAPIDA

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki etkisiyle ilgili rapor hazırladı. Rapor kapsamında, dünyanın Ukrayna savaşı sebebiyle da ve enerji alanında şimdiye kadar yaşanan en ciddi ekonomik krizin eşiğinde olduğu uyarısı yapıldı. Hiçbir ülkenin bu savaşın etkilerinden kaçamayacağına dikakt çeken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, savaş sebebiyle bu sene 47 milyon kişinin daha gıda güvensizliğiyle karşılaşabileceğini belirtti. 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, döviz kurları için dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve "Altın ve dolar yükselişi devam ederken gündem son derece yoğun. Erdoğan’ın Kabine Toplantısı ardından yaptığı açıklamalarda faiz vurgusu kurun hızlı ataklar gerçekleştirmesine neden oldu. Teknik olarak dolar/TL kurunda 17,30 ve devamında 17,80 seviyeleri olmak üzere beklentilerimiz devam ediyor" dedi. Memiş yeni açıklanacak ekonomi paketini işaret ederek "a ekonomi paketi açıklanacak ve kur ataklarında geri çekilmeler yaşanacak ya da yukarı yönlü dolar kurunda 17,80 seviyesini göreceğiz. Gözlerimiz Hazine ve Maliye Bakanlığı önderliğinde hazırlanan ekonomi paketinde olacak" ifadelerini kullandı. 

Uzmanlardan gram altın için bomba tahmin geldi! Gram altın yıl sonunda bu kadar olacak!

EYT'de son dakika gelişmesi: Yeni harita resmen belli oldu! EYT yasası ne zaman çıkacak? İşte son durum Haziran 2022!

Otobüs bileti fiyatlarına 6 günde yüzde 23 zam! 100 TL birden arttı! Metro, Kamil Koç... 9 Haziran 2022 fiyat listesi!