27 / 12 / 2024

Dolar ve Euro getiride konut fiyatlarını geride bıraktı!

Dolar ve Euro getiride konut fiyatlarını geride bıraktı!

Tırmanışa geçen dolar ve euro getiride konut fiyatlarını geride bıraktı. Geçen yıl Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 13.6 artarken, dolar yüzde 15.96, euro da yüzde 21.06 prim yaptı




Konut fiyatları Türkiye genelinde yıllık yüzde 13.6 artarken, yatırımını geçen yıl Euro ve dolara yapan daha çok kazanç elde etti. Konut yerine dolar alanlar yılsonunda 2.33 puan, euro alanlar ise 7.43 puanlık avantaj elde ettiler. Geçtiğimiz yıllarda yatırımcısına yüzde 40’lara kadar kazandıran altın ise geçen yıl yatırımcısına yüzde 16.14 kaybettirdi. Yatırımını İstanbul’da konut alarak değerlendiren biri yılda yüzde 17.5 ile en fazla kazancı elde ederken, yatırımcının kazancı, dolar getirisini aştı. Euro'nun ise dört puan gerisinde kaldı.


REIDIN Emlak Endeksi verilerine göre, yıllık konut fiyat artışında İstanbul, yüzde 17.5 ile Türkiye şampiyonu oldu. İstanbul’u yüzde 10.2’yle İzmir, yüzde 9.7 artışla da  Ankara  izledi. Konuta yatırım yapanlar 2012 dışarıda tutulduğunda, geçen yıl son 10 yıllık dönemde önemli getiri elde ettiler ancak döviz cephesinde yaşanan aşırı dalgalanma ve TL’deki değer kaybı, dövize yatırım yapanların konuta yatıranlardan daha fazla kazanmasına neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, finansal yatırım araçlarının getirisi konutu geride bıraktı. Dolar yıllık bazda nominal olarak yüzde 15.96 değer kazanırken, bu artış euroda yüzde 21.06 oldu. Altında ise yüzde 16.14’lük gerileme yaşandı. Aynı dönemde konutta ise yüzde 13.6’lık artış yaşandı.



GETİRİ DEĞİŞKENLİĞİ FAZLA


Fiyat artışlarıyla ilgili bilgi veren Gayrimenkul Araştırma Şirketi Reidin Veri Uzmanı Orhan Vatandaş, avronun yüzde 21.1 ile en çok getiri sağlayan araç olarak dikkat çektiğini, külçe altında yaşanan son yıllardaki stabil ve yüksek getirinin 2013 yılında görülmediğini, altının yüzde 16.1 kayıpla yatırımcısına en çok kaybettiren enstrüman olduğunu kaydetti. Yıldan yıla en çok iniş çıkış yaşanan BIST’e yatırımın çok daha profesyonelce ele alınması gereken bir araç olduğunu ancak, 2013’te kaybettiren finansal araçlardan olmaktan kendini kurtaramadığını dile getiren Vatandaş, mevduat faizine bakıldığında önceki yıllarda yaşanan yüksek faiz getirilerinin son bulduğunu, tarihin en düşük seviyelerinde bir getiri ile yatırımcısını üzdüğünü ifade etti. Vatandaş, son 10 yıllık süreç incelendiğinde BIST 100 Endeksi’nde risk getiri beklentisi yüksek olduğundan yıllar itibarıyla getirideki değişkenliğin yüksek olduğunun görüldüğünü, benzer durumun dolar ve avroda da ortaya çıktığını kaydetti.


KONUT FİYATI 1.5 KAT ARTTI


Türk yatırımcılarının geleneksel yatırım aracı olarak ifade edebileceği konut yatırımlarının özellikle uzun vadede diğer finansal yatırım araçlarına oranla her zaman iyi bir alternatif olduğunu belirten Vatandaş, konut getirilerinin son iki yılına bakıldığında enflasyonun iki katı oranında bir getiri sağladığının görüldüğünü belirtti. Süreç genişletilip son beş yıllık resme bakıldığında sokaktaki insan için durumun ne ifade ettiğinin daha iyi özetlenebileceğini vurgulayan Vatandaş, şunları kaydetti:


“Bu süre içerisinde konut fiyatlarında 1.5 kat artış yaşandı. 100 bin liralık bir evin değeri 150 bin liraya ulaştı. Kredi faiz oranları ise 2.2 kat azalarak 0.90 seviyelerine indi. Bunların yanında kişi başına düşen milli gelir yine aynı süre içerisinde 1.9 kat artarak 11 bin dolar seviyelerine ulaştı. Bu durumun vatandaş üzerindeki ölçülebilir etkisi bireylerin konut satın alım gücünde 2.1 katlık bir artış olarak özetlenebilir. Yani, bundan beş yıl öncesine göre mevcut finansal koşullarda bir ev sahibi olmanın bugün çok daha kolay olduğu karşımıza çıkıyor. Bu arada 2013 yılında yaşanan yıllık konut fiyat artışları şampiyonu İstanbul oldu. İstanbul yıllık yüzde 17.5 artışla konut yatırımlarında en çok kazandıran bölge konumunda...”


Taraf


Geri Dön