Ekonomi

Dolardaki yükselişi İslam Memiş yorumladı: Türk lirasına geçmiştim ama bu seviyeden dolar alacağım itirafı

ABD Merkez Bankası FED'in politika faizini 0,75 artırmasının ardından yeni faiz artırım sinyalleri vermesi doların iç piyasada yükselmesine neden oldu. Dolardaki hareketleri yorumlayan piyasa uzmanı İslam Memiş, elinde dolar olanların dikkatini çekecek açıklamalar yaptı.FED küresel piyasada doların gücünü artırıp ülkedeki enflasyonu indirmeyi planlıyor

 ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun birçok ekonomide yükselmeye devam ettiğini belirterek, fiyat istikrarını sağlama taahhütlerinin "koşulsuz" olduğunu ifade etti. FED küresel piyasada doların gücünü artırıp ülkedeki enflasyonu indirmeyi planlıyor.

FED Başkanı Jerome Powell, bankanın fiyat istikrarı hedefine olan güçlü bağlılığının dolara duyulan yaygın güvene katkıda bulunduğunu belirterek, enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye odaklandıklarını ifade etti.

Powell, doların uluslararası rolünün ABD için hanehalkının, işletmelerin ve hükümetin işlem ücretleri ile borçlanma maliyetlerini düşürdüğünü belirterek, yaygınlığının belirsizliği ve buna bağlı olarak yerel hanehalkları ve işletmeler için riskten korunma maliyetini kontrol altına almaya yardımcı olduğunu kaydetti.

FED'in dolar ve faize ilişkin adımlarını yorumlayan piyasa uzmanı İslam Memiş, bankanın yıl sonuna kadar en az 3 defa daha faiz artırımına gideceğini Merkez Bankalarının enflasyonla mücadele için ellerindeki en güçlü silah olan faiz silahını kullanmaya devam edeceklerini açıkladı.

 

Hafta boyu 17,20-17,30 aralığında dalgalanan dolar kuru, haftanın son işlem gününü 17,30 TL’den, euro da 18,15 TL’den kapattı. Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar, günü ve haftayı önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,36 üzerinde, 17,30'dan tamamladı. Euro ise euro/dolar paritesindeki düşüşün etkisiyle yüzde 0,4 civarı düşüşle 18,20'nin altında işlem gördü ve 18,22 TL’den başladığı haftanın son gününü 18,15 TL’den kapattı.

DOLARA OLAN TALEP GÜÇLÜ KALMAYA DEVAM EDECEK

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif bir şekilde faizleri artırmasının ardından resesyon kaygılarının güçlendiğini, risk algısının arttığı bir ortamda dolara olan talebin güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi. Piyasa uzmanı İslam Memiş ise, "17.50 direnç seviyesinde olsa da dolar kurunda benim beklentim var" dedi. Memiş,  'Ben TL'ye geçmiştim. Korku varsa dolar TL 16.75, gram altın 980'e kadar gerileyince tekrar yorum yapacağım. Gerileme ihtimali varsa bekleyelim, yoksa alalım diyeceğim'' ifadelerini kullandı.

 

TMO buğday paralarının ödeneceği tarihi açıkladı! Çiftçiler parasını nasıl alacak?

TOGG'un yola çıkacağı tarihi Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Beklenenden erken olacak

Devlete memur alımı yapılacak! 657 sayılı memuriyet kanununa tabi olacak işte başvuru tarihi ve şartları

Sabancı Holding'ten sürpriz satış kararı! O fabrikaları elden çıkaracak

Sağlık çalışanının ek ödeme tavan fiyatı değişiyor! Milyonlarca çalışanın maaşlarında artış olacak

Asgari ücrete Temmuz'da çifte zam açıklaması! Maaşlardaki artış oranı ve yeni maaş miktarı belli oldu

Bedelli askerlik affında ödenecek rakam belli oldu! Bir defaya mahsus yatırılacak