Kent Haberleri

Doları bilen adam Remzi Özdemir'den korkutan açıklama! Adım adım kur krizi geliyor! Büyük kayıp olacak

Doları bilen, ünlü ekonomist Remzi Özdemir'den korkutan dolar açıklaması geldi. ''Türkiye kur krizine doğru sürüklenecek'' diyen Özdemir, büyük kayıpların olacağına dikkat çekti. Ayrıntılar haberimizde... Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde Dolar kurunda yaşanacakları tek tek açıkladı

Doları bilen ünlü ekonomist Remzi Özdemir'den son dakika açıklaması geldi. Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde Dolar kurunda yaşanacakları tek tek açıkladı. Özdemir, "Merkez Bankası’nın indirdiği her 1 puanlık faiz Türkiye’yi biraz daha kur krizine doğru sürükleyecek." ifadesini kullandı.

ADIM ADIM KUR KRİZİ...

Bu hafta piyasalarda tüm gözler, perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. Ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi dikkat çeken bir açıklama yaptı. Özdemir, "Merkez Bankası’nın Perşembe günü alacağı faiz indirme kararı çaresiz kur krizinin biraz daha yaklaşmasına neden olacak." ifadelerine yer verdi.

 

Remzi Özdemir; ''Merkez Bankası’nın hiçbir önemi olmayan toplantısı Perşembe günü yapılacak. Bu toplantıda piyasanın önemsemediği gösterge faizini büyük bir ihtimal 1 puan düşürecek. Nitekim bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın net sözleri var. Bu gerçekçi olmayan faizler Türkiye’ye hiçbir şey kazandırmayacak. Tam tersi kayıp büyük olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ağustos itibariyle 185.9 milyar dolar oldu.

 

Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 19.9, Merkez Bankası’nın yüzde 17, özel sektörün ise yüzde 63.1 oranında paya sahip olduğu gözlemlendi.  Merkez Bankası’nın indirdiği her 1 puanlık faiz Türkiye’yi biraz daha kur krizine doğru sürükleyecek.

Merkez Bankası’nın kasası ise eksi 60 milyar dolara yakın.  Türkiye’nin öncelikle 60 milyar dolar bulup bu eksiden kurtulması lazım. Ondan sonra da rezerv biriktirmesi gerekiyor. Bunu “yeni ekonomi modeli” adını verdiği ve dünyanın kabul etmediği bir programla mı yapacak?

Türkiye’ye artık yabancı sermaye gelmiyor. İhracatımız da ithalatımızı karşılamıyor. Her ay en az 5 milyar dolara ihtiyacımız var.  Bunu Merkez Bankası’nın bu politikası ile mi bulacağız? Elbette bulamayacağız.

Türkiye’nin önünde iki yol var. Bunlardan biri doların önünü açmak ve adil değere ulaşmasını sağlamak. Yani rezerv yakarak tutmayacaksın piyasa değerini belirleyene kadar bırakacaksın. Ya da dış borçlarını ödeyemeyeceksin.

 

Doğalgaz için petrol için Rusya’dan rica edeceksin borç ertelemesi için. Tabii ki bunun da bir durma noktası olacak.

Sonuç olarak Merkez Bankası’nın Perşembe günü alacağı faiz indirme kararı çaresiz kur krizinin biraz daha yaklaşmasına neden olacak. Çünkü Merkez Bankası faiz arttırmayıp, bir kişi istiyor diye yine düşürecek. Bundan sonrası adım adım kur krizi.'' dedi.

Kritik dolar yorumu! FED üyesi öyle bir açıklama yaptı ki herkesin ağzı açık kaldı! Doların sırrı resmen çözüldü

Son dakika... Altın güvenli liman olarak cazibesini artırdı