14 / 05 / 2024

Doları olan vatandaşları çok yakından ilgilendiren açıklama

Doları olan vatandaşları çok yakından ilgilendiren açıklama

Doları olan vatandaşları yakından ilgilendiren bir açıklama gerçekleştirildi. Doları olan vatandaşların acil olarak bakması ve bilgilenmesi gerektiği tavsiye edildi.



BloombergHT’nin haberine göre durum şu şekilde aktarıldı:

Düşük faizli TL cinsi KKM’de vade uzatmayı tercih etmeyen müşterileri bankalar döviz aldırarak ertesi gün daha yüksek faizli döviz dönüşlü KKM’ye yönlendirdi. Merkez Bankası da TL’den dövize dönüş işleminin piyasada döviz talebini artırıp kurları baskıladığını belirterek bu uygulamanın devamı halinde bu yolla yapılan işlemlerin TL dönüşüme sayılmayacağını bankalara iletti.

Bazı bankalar, Merkez Bankası’nın son 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası yüzde 11,5’a inen ve maliyet avantajı yaratan TL cinsi KKM’yi düz vadeli mevduata dönüştürdüğünde ödeyeceği yüzde 30 faiz yerine döviz dönüşlü KKM’yi tercih etti. Her ne kadar döviz dönüşlü KKM’de üst faiz sınırı bulunmasa da bankalar yüzde 18-20 arası mevduat faizi verdi. Haberde bankaların böylelikle yüzde 13’lere inen kredi faizine rağmen yüzde 22’lerde olan kaynak maliyetlerinin daha da yükselmesini engelleme çabasında olduğu kaydedildi.


Geri Dön