Ekonomi

Doların 36 TL olacağı tarih açıklandı

Dolar fiyatlarındaki dalgalanma vatandaşları tarafından merak ediliyor. Uzman isim tarafından doların 36 TL olacağı tarih açıklandı.

Dolar fiyatlarının hangi yöne gideceği başta yatırımcı vatandaşlar olmak üzere genel halk kitlesi tarafından da çok merak ediliyor. 
Bu konuda herkesin gözü ve kulağı uzmanlara çevrilmiş durumda. Uzman isimden de dolar hakkında flaş açıklama geldi. Doların 36 TL olacağı tarih hakkında açıklamada bulundu. 

DOLAR NE ZAMAN 36 TL SEVİYESİNİ GÖRECEK 

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, doların gidişatı hakkında açıklamalarda bulundu. 

Türk Lirası'nın kademeli değer kaybının dezenflasyon yolunda bir engel olmadığını söyleyen Morales, Dolar karşısında TL'nin yılı 36 TL seviyesinde kapatmasını beklediklerini bildirdi.

Fitch analistinin CNBC-e'ye verdiği demeçten öne çıkan sorular ve yanıtları şöyle oldu:
Geçmiş döneme kıyasla daha rasyonel politikalar nedeniyle yabancı yatırımcılar bir süredir Türkiye'ye portföy yatırımları ve carry-trade yoluyla giriyor. Bu yabancı yatırım girişinin uzun vadeli sermaye yatırımlarına (foreign direct investment) dönüşmesini bekliyor musunuz?
Yerel seçimlerin ardından, yatırımcılar arasında mevcut politika yönünün sürdürülebilirliğine ilişkin güvenin arttığı ve yurt içi ekonomik aktörler tarafından döviz kuru istikrarına ilişkin beklentilerin iyileştiği, örneğin daha düşük finansal dolarizasyonun desteklendiği görülmektedir.

DOLARDA NASIL BİR ARTIŞ BEKLİYOR

Güven, döviz kuru ve finansal piyasalardaki mevcut olumlu dinamiklerin önemli bir bileşeni olduğundan, mevcut politika normalleşmesi ve yeniden dengeleme sürecinin enflasyonda kalıcı bir düşüşe yol açacağına dair daha fazla güvenin, uzun vadeli sermaye girişlerini desteklemek için önemli olacağını düşünüyoruz.

Türk Lirası'nın istikrarı hakkında ne düşünüyorsunuz? Son günlerde dolar/TL paritesinde yine yukarı yönlü hareketler görüyoruz. Uzun süredir 32,20 seviyelerinde yatay seyreden parite 33’lü seviyeleri yeniden gördü. Yıl sonuna kadar dolar/TL’de kademeli bir artış bekliyor musunuz? Eğer kurda yukarı yönde bir artış olursa bunun enflasyona geçişkenliği sizce nasıl olur?

Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesini ve yılı muhtemelen ABD doları karşısında 36 civarında tamamlamasını bekliyoruz. Sıkı para politikası duruşu beklentisi, daha tutarlı maliye ve gelir politikaları, seviye ve kompozisyon açısından daha güçlü uluslararası rezervler, dış finansmana erişim ve azalan cari açık ile desteklendiğinde, TL'de önceki yıllarda olduğu gibi keskin bir değer kaybı beklemiyoruz. Görüşümüze göre, politika duruşu beklentileri çıpaladığı ve lira varlıkların cazibesini desteklediği için, TL'nin kademeli değer kaybı enflasyonla mücadele patikası için bir engel teşkil etmemelidir.

Türkiye'nin gri listeden çıkarılması kredi derecelendirme aksiyonlarını nasıl etkiler?
FATF gri listesinden çıkarılmayı Türkiye'nin ülke notu için bir derecelendirme faktörü olarak vurgulamadık. Görüşümüze göre, Türkiye'nin 2021'e dahil edilmesinin yerel bankalar için dış finansmana erişim veya muhabir ilişkileri açısından ölçülebilir bir olumsuz etkisi olmamıştır. Devlet ve bankalar da dahil olmak üzere Türk kuruluşlarının finansmana erişim koşullarını olumsuz etkileyen ana faktörlerin ve 2021-2022'de sınırlı sermaye girişlerinin, artan politika belirsizliği ve düşük faiz oranlarına odaklanan önceki politika karışımından kaynaklanan potansiyel makroekonomik ve finansal istikrar riskleriyle ilgili olduğuna inanıyoruz.

Bununla birlikte, yakın zamanda açıklanan FATF hamlesini, Türkiye'nin 2023 genel seçimlerinden sonraki daha geniş politika normalleşme süreci bağlamında değerlendirebiliriz. Türk bankalarının 2Y23'ten bu yana dış borçlanmalarındaki artışın, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinden bu yana uluslararası yatırımcıların sektöre olan güvenini yeniden kazandığına işaret ettiğini belirtmiştik. Halen yüksek olan fonlama maliyeti ve bankaların genel olarak yeterli sermaye ve YP likidite tamponları göz önüne alındığında, Türk bankaları fırsatçı bir şekilde piyasaya girmeye devam edecek gibi görünüyor.