28 / 04 / 2024

Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi yeniden açılıyor!

Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi yeniden açılıyor!

Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’nde bulunan TBMM Milli Saraylar Resim Müzesi, yedi yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası 22 Mart Cumartesi günü saat 15.00’te müzeyle birlikte açılacak...



Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’nde bulunan TBMM Milli Saraylar Resim Müzesi, yedi yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası açılıyor.



Tanzimat’la beraber şehzadelerin önceki hayatlarına kıyasla daha serbest bir yaşama geçtiğinin mimari simgesi olan Veliaht Dairesi, ‘örnek bir müze olma’ gayesiyle çağdaş müzecilik standartlarında bir müzeye dönüştürülerek İstanbullu sanatseverlerin hizmetine sunuluyor. 22 Mart Cumartesi günü saat 15.00’te müzeyle birlikte açılacak sergi, büyük bir değişim gösteren Osmanlı’nın son yıllarına olduğu kadar dönemin resim beğenisi ve yine bu dönemde hızla gelişen koleksiyon oluşumuna ışık tutan 202 eserden oluşuyor.



Sergi 11 bölüm


Sergi, tematik olarak birbirinden ayrılmış 11 bölümden oluşuyor ve Osmanlı’da Batılılaşma sürecinin iki simgesi olarak bilinen Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz portrelerinin bulunduğu bir salonla açılıyor. Bu salondan geçen izleyiciler, önce 18. yüzyılın başından itibaren Batı’yla yoğun iletişim kurmaya başlayan Osmanlı’nın askeri ve sosyal alanlarda görülen değişimleri takip ediyor.

Daha sonra ise başta hat ve müzik olmak üzere sanatın hemen hemen tüm alanlarıyla ilgilendiğini bildiğimiz Sultan Abdülmecid’in kütüphanesi olan odaya yerleştirilmiş yerli ve yabancı sanatçılara ait İstanbul manzaralarından oluşan eserleri görüyor. Ardından gelen iki bölüm, Sultan Abdülaziz Dönemi’nde Paris’teki meşhur Goupil Sanat Galerisi’nden satın alınmış tablolardan oluşuyor.


Ayvazovski de var


Sultan Abdülaziz ve yaveri Şeker Ahmed Paşa’nın beğenilerini yansıtan bu tablolar, yine Sultan Abdülaziz’in önderliğinde Osmanlı Sarayı’nda Batı tarzında tabloların yer aldığı ilk koleksiyondan seçilmiş. Bu iki odadan sonra izleyiciyi, mermer görünümlü sıva tekniği olarak bilinen ştuk kaplamalı duvarları, kompozit başlıklı plastırlarıyla Veliahd Dairesi’nin en ihtişamlı mekanı olan Tören Salonu’na yerleştirilmiş dönemin ünlü ressamlarından Ayvazovski’nin eserleri bekliyor. 

Serginin öne çıkan bir özelliği de eserlerin dönemin ünlü sanatı tavan işlemeleriyle birlikte mükemmel bir bütünlük oluşturması: İzleyiciler bir taraftan birbirinden değerli sanatçıların eserlerini takip ederken bir taraftan da tarihsel dokusu ve mimarisiyle binanın da tadını çıkarıyor.


Yaver ressamları görmek mümkün


Alt kattaki seçki, aralarında Chlebowski, Zonaro gibi döneme damgalarını vurmuş saray ressamlarından Şeker Ahmed Paşa, Osman Nuri Paşa gibi hem asker hem sanatçı kimlikleriyle bilinen yaver ressamlara ait farklı temalarda birçok eser barındırıyor. Aynı katta 1870 - 1890 ve 1890 - 1930 olmak üzere ikiye ayrılmış iki dönemde eserler vermiş Süleyman Seyyid, Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat eserlerine rastlamak mümkün.


Özge Kara/Milliyet Gazetesi 



Geri Dön