22 / 12 / 2024

Dominos Pizza 150 şube açmayı hedefliyor!

Dominos Pizza 150 şube açmayı hedefliyor!

Türkiye’de 400 şubeye ulaşan Dominos Pizza, dünya liginde ilk 3’ü hedefliyor. Genel Müdür Aslan Saranga, bunun için 150 şube daha açmaları gerektiğini belirterek, 3 yıllık hedeflerinin ise 1 milyar TL ciro olduğunu söyledi




Türkiye’de 400 şubeye ulaşan Dominos Pizza, dünya liginde ilk 3’ü hedefliyor. Genel Müdür Aslan Saranga, bunun için 150 şube daha açmaları gerektiğini belirterek, 3 yıllık hedeflerinin ise 1 milyar TL ciro olduğunu söyledi


70’e yakın ülkede 11 binden fazla restoran ile hizmet veren Dominos Pizza’nın en hızlısı Türkiye. Genel Müdür Aslan Saranga, Türkiye ile birlikte 4 ülkenin yönetimini gerçekleştirdiklerini belirterek “Türkiye, dünya sıralamasında en büyük 6'ncı ülke konumunda ve dükkan artışı olarak en hızlı büyüyen ülke. 2 yıl içinde hedefimiz ilk 3’e girmek. Bu hedef için de 150 mağaza daha açmalıyız. 2014 yılını yaklaşık 450 şube ile tamamlayacağız” dedi. Şu anda sıralamada ABD dışında Hindistan 800 restoran ile ilk sırada bulunurken, İngiltere benzer rakamla ikinci sırada. Meksika ve Avustralya 500’er restoran ile 3 ve 4’üncü sırada yer alıyor. Türkiye'de 400’üncü şubesini geçtiğimiz günlerde açan Dominos Türkiye, bu yıl sonuna kadar sadece Türkiye’de 450 şubeye ulaşmayı ve 2014’ü 500 milyon TL ciro ile kapatmayı hedefl iyor. Marka, hali hazırda faaliyette olan 100 franchise, 250 restoran işletiyor. Büyüdükçe franchise oranını artıracaklarını söyleyen Saranga, franchise oranının yüzde 70–80’e çıkmasını beklediklerini belirtti. 


3 yılda ciro 1 milyar TL’ye çıkacak 


Saranga, bu rakamlar ile birlikte 2014’ü 75 yeni restoran ve 15 milyon dolarlık bir yatırım ile tamamlayacaklarını belirtti ve önümüzdeki 3 yıla dair hedefleri hakkında ise şunları söyledi: “Önümüzdeki 3 yıl içinde Rusya cirosunu da dahil ederek 1 milyar TL’lik bir ciro hedefimiz var. Bu rakamın yaklaşık yüzde 20’si yurtdışından olacak. Rusya’da 100 şubeye ulaşmak istiyoruz. Gürcistan ve Azerbaycan’da da etrafındaki 2–3 ülkeyi alarak toplamda 50 restoranlık bir büyüklük hedefl iyoruz. 2015 yılı ciro hedefimiz de yaklaşık 650–700 milyon TL yönünde. Bu sürede toplam yatırım 50–60 milyon TL olacak.” Kasım ayı içinde Azerbaycan’da ilk restoranı açacak olan Dominos Türkiye, 2015’in ilk çeyreğinde Gürcistan’a da gitmiş olacak. Saranga’nın verdiği bilgilere göre tüm dünyada pizza sektörü yaklaşık 40 milyar dolara yakın bir pazarı oluşturuyor. Türkiye’de ise yaklaşık 1 milyar dolarlık bir büyüklük var. 


Cironun yüzde 70’i eve servisten 


Domino’s olarak evlere serviste yüzde 40–45’ine sahip olduklarını anlatan Aslan Saranga, tüm pizza pazarının ise yüzde 20–25’ini kapsadıklarını dile getirdi. 


Markanın cirosunun yüzde 70’i evlere servisten oluşuyor. Dominos Türkiye, geçtiğimiz ay 5 milyon TL yatırım ile bir inovasyon merkezi de açtı. Ürün geliştirme için araştırma, insan kaynakları, pazarlama vb. kalemler ile birlikte yaklaşık yıllık 3–4 milyon TL’lik bütçe ayırdıklarını anlatan Aslan Saranga, “Yurtdışı gelişmelerini de takip edip buradaki müşterilerimizde test ediyoruz. İnovasyon mutfağımızın da kuruluş amacı bu. 4 tane de merkez mutfaklarımız var. Bu mutfaklarımız bizim lojistik noktalarımız. Domino’s Pizza’da şubelere tüm ürünler taze bir şekilde merkez mutfaklardan sevk ediliyor. Franchise sonrasında sadece ürünü açıp, pişirip, servis ile ilgileniyor” diye konuştu. Son olarak Mangal Pizza çeşidini çıkaran marka, Ocak 2015 itibariyle yeni ürünlerini piyasaya sunarak tüketiciyle buluşturacak.


En büyük sorun gıda enflasyonu


Aslan Saranga, genç nüfus ile birlikte sektörün çok hızlı büyüdüğünü ve yıllık büyüme oranının sektörde yüzde 10 olarak gerçekleştiğini, önümüzdeki 10 yılda da aynı oranda büyümenin sürmesini beklediklerini söyledi. Kendilerinde ise bu oranın yüzde 30’lara ulaştığı bilgisini paylaşan Saranga, “İnsanlar artık markalı ürünlere eğilim gösteriyorlar. Bu sebeple de büyüme devam edecek. Ancak rekabet artıyor. Rekabet yüzünden sektörde fiyat artırmaya daha dikkat ediliyor. Gıda enfl asyonu Türkiye’de en hızlı büyüyen enfl asyon. Buna karşın aynı hızla fiyat artışı gerçekleştirilemiyor. Geçtiğimiz sene gıda enfl asyonu yüzde 12 – 13 seviyelerinde oldu. Sektörün en büyük sorunu da bu. Biz hemen hemen hiç fiyat artışı gerçekleştirmedik” diye konuştu.


Dünya


Geri Dön