28 / 04 / 2024

'Donald Trump Grönland'ı satın alacak' iddialarına yanıt!

'Donald Trump Grönland'ı satın alacak' iddialarına yanıt!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Danimarka’ya bağlı Grönland adasını satın alacağı iddia edilmişti. Grönland Dışişleri Bakanı Ane Lone Bagger, “İş yapmaya hazırız, ancak satılık değiliz” diye açıklama yaptı.



ABD’nin The Wall Street Journal gazetesinde, Başkan Donald Trump’ın Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Danimarka’ya bağlı özerk bölge Grönland’ı satın almak istediğini ve bunu defalarca danışmanlarıyla konuştuğu haberleri yapıldı.

Hürriyet Gazetesi'nden Razi Canikligil'in haberine göre; ABD'de büyük bir tepki uyandıran haberde eski emlakçı Trump’ın başkanlık sonrasında iz bırakacak bir proje olması nedeniyle Grönland’ı satın almak istediği öne sürüldü. Trump’ın küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerden olan ve üzerindeki buzullar hızla küçülen Grönland’ı satın alma konusunda ne kadar ciddi olduğu ise açıklık kazanmadı. ABD’nin eski başkanlarından Dwight Eisenhower’ın Alaska eyaletini Ruslardan satın alması gibi Trump’ın da Grönland’ı ABD topraklarına katmak istediği söylenmişti.

ARAŞTIRMA İSTEDİ

Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan 2 milyon 166 bin kilometrelik yüzölçümüne sahip Grönland'ın Kuzey Kutbu’nda en büyük buz örtüsüyle kaplı kara parçası, aynı zamanda dünyanın en büyük adası olduğu biliniyor. Trump’ın ilk olarak bahar aylarında gündeme getirdiği fikir karşısında bazı danışmanlarının bunu iyi bir ekonomik hamle olarak gördüğü, bazı danışmanlara göre ise komik olduğu ifade edildi. İddia tam da Başkan Trump’ın eylül ayı başında Danimarka’ya yapacağı resmi ziyaret öncesinde konuşulmaya başlandı. Halihazırda Danimarka, 56 bin nüfuslu Grönland’ı her yıl 591 milyon dolarla sübvanse ediyor. Bu nedenle Danimarka’nın böyle bir pazarlığa girip girmeyeceği merak ediliyor.

GRÖNLAND’DAN RET YANITI

Tartışmaların dünya gündemine oturmasından sonra Grönland Dışişleri Bakanı Ane Lone Bagger, “İş yapmaya hazırız, ancak satılık değiliz” açıklamasında bulundu. Grönland Dışişleri Bakanlığı da attığı tweet’te ülkenin kaynaklarını vurguladığını belirterek “Grönland, mineral, temiz su, buz, balık ve deniz ürünleri, yenilenebilir enerji gibi zengin kaynaklara sahip, aynı zamanda macera turizminin yeni adresi” dedi.

'Donald Trump Grönland'ı satın alacak' iddiası!


Geri Dön