30 / 04 / 2024

Donald Trump, Nevada’da yapılan ön seçimi de kazandı!

Donald Trump, Nevada’da yapılan ön seçimi de kazandı!

ABD’de devam eden başkanlık yarışı kapsamında Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olan ünlü iş adamı Donald Trump, Nevada’da yapılan ön seçimden zaferle çıktı.



ABD’de devam eden başkanlık yarışı kapsamında Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olan ünlü iş adamı Donald Trump, Nevada’da yapılan ön seçimden zaferle çıktı.


ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine giden yolda Cumhuriyetçiler, Nevada eyaletinde ön seçimlerini yaptı.


Eyaletteki kamuoyu yoklamalarında önde görülen Donald Trump, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 45'ini alarak yarışı rakiplerinin önünde tamamladı.


Trump’ın ardından ikincilik için Florida Senatörü Marco Rubio ile Teksas Senatörü Ted Cruz arasında sıkı bir takip yaşandı. Rubio oyların yüzde 22,5'ini alırken Cruz ise yüzde 22,5 ile üçüncü geldi.


Partinin diğer başkan aday adaylarından emekli beyin cerrahı Ben Carson yüzde 5, Ohio Valisi John Kasich ise yüzde 3,5 düzeyinde kaldı.


Bu sonuçla Trump, Süper Salı olarak adlandırılan 1 Mart tarihinde 13 eyalette yapılacak ön seçimler için elini güçlendirmiş oldu.


ABD’de Süper Salı’dan galip çıkan başkan aday adayının partinin başkan adaylığını kazanacağı yönünde bir kanı var.


Trump, ilk ön seçimlerin yapıldığı Iowa’da ikinci, sonrasında New Hampshire ve Güney Carolina’da yapılan ön seçimlerde ise yarışı ilk sırada tamamlamıştı.




AA



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ABD'de devam eden başkanlık yarısı kapsamında Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olan Donald Trump, Nevada'da yapılan ön seçimden zaferle çıktı. Trump, oyların yaklaşık yüzde 45'ini alarak yarısı rakiplerinin önünde tamamladı. Emlak zengini aday, ilk ön seçimlerin yapıldığı Florida'da ikinci, sonrasında New Hampshire ve Güney Carollina'da yapılan ön seçimlerde ise yarısı ilk sırada tamamlamıştı. 


Star


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


KASIM ayında ABD'de yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde partilerin başkan adaylarını belirlemek için yürüttüğü ön seçim süreci tüm hızıyla sürüyor. ABD'nin Nevada eyaletinde önceki gün Cumhuriyetçi Parti'nin yaptığı ön seçimleri de milyarder işadamı Donald Trump kazandı. Trump, başarısını "Ülkeyi kazanıyoruz. Çok yakında ülke de kazanmaya başlayacak" diyerek kutladı. New Hampshire, Güney Carolina ve Nevada eyaletlerini alan Trump. böylece 1 Mart'ta birçok eyalette yapılacak 'Süper Salı' seçimleri öncesinde ivme kazandı. Trump, "Evanjelikleri kazandık. Gençleri kazandık. Yaşlıları kazandık. Yüksek öğrenimlileri kazandık. Az eğitimlileri kazandık. Onlar en akıllı insanlar. Onlar en sadık kişiler" dedi. Trump'ın rakipleri Ted Cruz ve Marco Rubio en az 20 puan geride kaldı. 


Hürriyet



Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ABD'nîn Nevada eyaletinde Cumhuriyetçi Partinin 8 Kasım'daki başkanlık seçiminde yarışacak adayını belirlemek için yaptığı ön seçimi Donald Trump kazandı. İlk sonuçlar Trump'ın oyların yüzde 42'sini aldığını, en yakın rakibi Florida Senatörü Marco Rubio'nun oylarının ise yüzde 25'te kaldığını gösteriyor. Demokrat Partinin eyaletteki adaylık seçimleri cumartesi günü yapılmış ve seçimi Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kazanmıştı. ABD'de başkanlık seçimine giden süreçte, eyaletlerde yapılan ön seçimlerde, partilerin başkan aday adayları birbirleriyle yarışıyor. Ön seçimler yazın son bulacak. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayları temmuz ayında yapılacak parti kongrelerinde netleşmiş olacak. 


Evrensel



Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ABD'de kasımda yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'den aday olacak ismi belirlemek üzere hu kez Nevada eyaletinde önseçim yapıldı. Trump, üçüncü eyalette de kazanan isim oldu.


Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olan emlak milyarderi Donald Trump önseçimlerde kazanmaya devam ediyor. New Hampshire, South Carolina'dan sonra dün de Nevada'da yapılan önseçimleri Trump kazandı. Açıklanan sonuçlara göre, Trump yüzde 45.9, Florida Senatörü Marco Rubio yüzde 23.9, Teksas Senatörü Ted Cruz yüzde 21.4, emekli beyin cerrahı Ben Carson yüzde 4.8, Ohio Valisi John Kaisch yüzde 3.6 oy aldı. 


1 Mart günü 12 eyalette yapılacak olan ve Süper Salı olarak adlandırılan önseçimler öncesinde Cruz ve Rubio Nevada'da birinci gelip güç toplamak istiyordu. Cruz konuşmalarında ve reklam kampanyalarında federal hükümetin bölgenin büyük çoğunluğunu elinde bulundurması konusunu işlerken Rubio da Nevada'da yaşadığı çocukluk günlerini anlattı. 


Ailesinin hala büyük bir kısmı Nevada'da yaşayan Rubio hem aile bağlarını hem de onların Mormon komünitesi ile olan ilişkilerini de kullanmaya çalıştığı. 2012'de Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, Mormonlar sayesinde Nevada'da büyük başarı kazanmıştı. Federal hükümete ve politikacılara kızgın olan halkın büyük bölümünün Trump'a oy verdiği görüldü. 


Oy verme işlemleri sırasında yetkililerin deyimiyle "kaos" da yaşandı. Nevada, "caucus" olarak adlandırılan ve sadece parti üyelerinin oy verdiği bir bölge. Ancak Trump, mitinglerinde taraftarlarına oy verme çağrı yapmıştı. Siyasi uzmanlar, Trump'ın caucus türü seçimlerde zorlanacağını çünkü daha "okumuş ve üst seviye" olarak tanımlanan partili seçmenlerin onun yerine siyasetten gelen bir adaya yöneleceğini düşünüyordu. Ancak Nevada onların yanıldığını bir kere daha gösterdi. 


BUSH FAKTÖRÜ ETKİ ETMEDİ 

Yaz aylarında Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak lanse edilen, oldukça büyük bağışlar toplayan ancak istediği sonuçları elde edemeyince South Carolina'da adaylıktan çekildiğini açıklayan Jeb Bush'un da seçmenlerinin fark yaratmadığı görüldü. Çoğu uzman ve analist Bush'a oy veren seçmenlerin ağırlıklı olarak Marco Rubio ve bir kısmının da John Kaisch'i destekleyeceğini belirtmişti. Ne var ki gelen sonuçlar Trump'ın açık ara önde gittiğini gösterdi. Rubio son dönemde bir rüzgar yakalamış olsa da, çoğu senatör ve valinin desteğini de almış gözükse halkın politikacılara olan tepkisi giderek daha net görünüyor. 


TRUMP'I ÖNE ÇIKARAN SÖYLEMİ 

Çoğu Cumhuriyetçi seçmen yıllardır yaşadıkları sorunların temel sebebini onlara bir ders vermek istiyor. Ayrıca Trump'ın özellikle partinin tabanına yönelik ırkçı ve popülist söylemi çok fazla kişiyi çekiyor. Trump ne mitinglerinde ne de tartışmalarda açıkça hazırladığı bir programdan bahsetmiyor. Fabrikaları Çin'den yeniden ABD'ye taşıyacağını, göçmenleri sınır dışı edeceğini, ABD Meksika sınırına Suvar öreceğini ve Müslüman göçmenleri bir süre ülkeye sokmayacağını açıklayan Trump kendisine ciddi sorulan her soruda çoğunlukla, "Ben işin nasıl yürüdüğünü biliyorum, bana bırakın" diyor. 


GÖZLER 1 MARTTA 

Süper Salı'yı kazanan aday adayının, partisinin başkan adayı olacağı kabul gören bir görüş. Şayet 1 Mart'ta Trump yine sandıklardan ezici bir çoğunlukla çıkarsa diğer adayların neredeyse hiç şansı kalmıyor. Partinin güçlü diğer iki adayı Cruz ve Rubio tüm güçlerini Süper Salı'da galibiyet için harcayacak. Fakat anketler şu an için Trump'ın hala önde olduğunu gösteriyor. 


Taraf


Geri Dön