Dönüşüm istemeyen ev sahiplerinin hisseleri açık artırma ile satılabiliyor!
Dönüşüm istemeyen ev sahiplerinin hisseleri açık artırma ile satılabiliyor. Yasa kapsamında verilen bu haktan İstanbul’da 7 bina yararlandı. Mirasçılarına ulaşılamayan bir kişinin hakkı da hesaba yatırıldı...
Dönüşüm istemeyen ev sahiplerinin hisseleri açık artırma ile satılabiliyor. Yasa kapsamında verilen bu haktan İstanbul’da 7 bina yararlandı. Mirasçılarına ulaşılamayan bir kişinin hakkı da hesaba yatırıldı.
Kentsel dönüşümü başlatacak yasa çıktıktan sonra sistemin nasıl işleyeceği merak konusu oldu. Özellikle binaların çürük olduğu belgelendikten sonra yıkılması kanun ile garanti altına alınınca, kat maliklerinin ortaklaşa nasıl hareket edecekleri konusunda soru işaretleri oluştu. Çünkü daha önceden apartman sakinlerinin biri bile karşı çıksa hiçbir işlem yapılamıyordu. Yeni kanun ile bu oran üçte ikiye indirilince, uygulamalar yapılmaya başlandı. Üçte iki çoğunluk içinde yer almayan kişilerin haklarının ise açık artırma ile satılması gündeme geldi. Bu kapsamda İstanbul’da 7 binada açık artırma ile satış yoluna gidildi. Bu binalar, Şişli, Bakırköy, Fatih, Kadıköy, Maltepe ve Güngören’de yer alıyor.
“Hiç para harcamadık”
Bakırköy Zeytinlik Mahallesi Fişekhane Caddesi Türkçü Sokak’ta yer alan Ferah Apartmanı geçtiğimiz ay yıkılarak yerine yenisi yapılmaya başlandı. Ferah Apartmanı’nın yöneticisi Ömer Bilgin, yıkım sürecini anlatarak, şunları söyledi: “Eski binamızda 12 daire vardı. Binamızın hali içler acısıydı. 4 katlı binamız için geçtiğimiz yıl çürük raporu aldık ve 3’te 2 çoğunluk sağladık. 3 kat maliki önce itiraz etti. İtirazlar, dairelerin 120’den 95 metrekareye düşmesineydi. Son ana kadar itiraz ettiler ancak en sonunda gelip anlaştılar. Çünkü bulunduğumuz yerin imarı, 4 kattan 5 kata çıkılması yönünde imkan sağlıyor. Bu nedenle cebimizden hiç para çıkmadı ve 12 yerine 20 daireli bir bina yapılması yönünde bir müteahhitle anlaşmış olduk.”
“Paylar satılıyor”
Yıkılan binalarla ilgili bilgi veren İstanbul Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu, “Eski uygulamalarda herhangi bir malikin istememesi durumunda bina için yıkım kararı bile alınamıyordu. Şimdi ise 6306 sayılı kanunla birlikte riskli yapılarda yıkım ruhsatı için tam anlaşma aranmıyor. Aynı şekilde yeniden bina yapılması aşamasında yüzde 100 anlaşma sağlanamayan yerlerde de ruhsat alınamıyordu. Kanunla birlikte çoğunluğun aldığı karara uymayan maliklerin paylarını satarak yeni bina yapımını kolaylaştırıyoruz” dedi.
Mert İNAN / VATAN GAZETESİ