28 / 04 / 2024

Dönüşüm projeleri ile tuğla ve kiremit fabrikaları kapasitelerini artırdı!

Dönüşüm projeleri ile tuğla ve kiremit fabrikaları kapasitelerini artırdı!

Türkiye 'deki tuğla üretiminin yüzde 25 'ini karşılayan Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki tuğla ve kiremit fabrikaları, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte teknoloji ve kapasite artırım yatırımlarına başladı...



Türkiye genelinde ilk aşamada 35 ilde başlatılan kentsel dönüşüm projeleri, kapasitelerini kullanamamaktan şikayetçi olan tuğla ve kiremit üreticilerini umutlandırdı. Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği Başkam Gökhan Görçiz, önceki yıllarda 88 fabrikayla Türkiye'deki tuğla üretiminin büyük bölümünü karşılayan Turgutlu'nun, halen 37 fabrikayla yıllık 250 bin konutluk tuğla üretimi yaptığım söyledi. Türkiye'de inşa edilen konutların yaklaşık yüzde 25'inde Turgutlu tuğla ve kiremitinin kullanıldığını ifade eden Görçiz, fabrikaların son dönemde kapasitelerini tam olarak kullanamadığım, bu durumun istihdam rakamlarının da düşük seyretmesine neden olduğunu belirtti. 


CANLILIK GETİRECEK 


Ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin, tüm inşaat sektörüyle birlikte kendi sektörlerine de canlılık getireceğine dikkati çeken Görçiz, şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkımlar başladı. 


İnşaat faaliyetlerinin başlamasıyla 2013'ün ikinci çeyreğinden itibaren sektörümüzde önemli bir hareketlilik bekliyoruz. Fabrikalarımız buna hazırlık yapmaya başladı. Bazı fabrikalar teknoloji yenileme ve kapasite artırma yatırımlarım yapıyor. Bir çok tesis de gelecek talebe yamt vermek üzere stoğa üretim yapıyor. Kentsel dönüşümün getirdiği hareketlilikle 250 bin konut olan kapasitemizin 350-400 bine çıkacağım düşünüyoruz." Görçiz, halen yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığı fabrikalarda üretim artışıyla birlikte istihdamın 3 bin 500 kişiye çıkabileceğini inandıklarım da bildirdi. 


HAZIRLANIYORLAR 


Tuğla fabrikası sahibi Yavuz Semizler ise kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle oluşacak talebe karşılık verebilmek için hazırlık çalışmalarına başladıklarını söyledi. Semizler, gerek ekipman gerekse üretim sahası olarak genişleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Fabrikalarımızda üç vardiya sistemine geçebiliriz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızda devletimizin koyacağı standartlar ve isteyeceği kalite çok önemli. Turgutlu'nun bu projeden çok büyük beklentileri var. Bunu biz de bir fırsat olarak görüyoruz. İnşallah sektörümüz ve Turgutlumuz için hayırlı olur" dedi. 




Yeni Asır Ek


Geri Dön