Dönüşüm seferberliği ile yılda 500 bin konut yenilenecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2018’in yatırım yılı olacağını açıkladı ve kentsel dönüşüm seferberliğiyle yılda 500 bin konutun yeniden üretileceğini açıkladı.
Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2018’in yatırımlar yılı olacağını belirterek, bakanlığın ana gündem maddelerinden birinin kentsel dönüşüm olacağım söyledi. 7.5 milyon bağımsız birimi yeniden yapacaklarını vurgulayan Özhaseki, yılda 500 bin konutun yeniden üretileceğini dile getirdi.
Bakan Özhaseki, şehirleri ihya projesi olarak başlattıkları kentsel dönüşüm seferberliğinin olanca gücüyle ilerlediğini ve yaygınlaştığını belirterek, 81 ilde 7.5 milyon bağımsız birimde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıyla 3 milyondan fazla vatandaşın can güvenliğini teminat altına alabilmek için yoğun bir çaba içerisinde olduklarım aktardı. Özhaseki, 49 ilde 188 adet riskli alan ilan edip, bu bölgelerde çalışmaları yoğunlaştırdıklarıno açıkladı. İstanbul’un deprem kuşağının tam ortasında olduğunu dile getiren Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarında kaybedilecek bir dakikalarının bile olmadığını kaydetti.
"ÖNCELİĞİMİZ ÇEVRE"
2017 yılında çevre alanında önemli mesafelerin kat edildiğini belirten Bakan Özhaseki, 2018 yılında da en büyük önceliklerinin çevre olacağmı söyledi. Katı atıklarının depolanması ve atık suların arıtılmasında son 10 yılda rekor sayıda yatırımlar yaptıklarını ifade eden Özhaseki, 2003’te katı atık düzenli depolama tesisi sayısının yurt genelinde 15 iken, 2017 yılı itibarıyla 87’ye ulaştığını belirtti. Bugün itibarıyla bu tesislerin bin 134 belediyede, 55 milyona yakın vatandaşa hizmet verdiğini aktaran Özhaseki, aynı zamanda 29 çöp toplama sahasında 180 MW kapasite elektrik üretildiğini ifade etti. Atık suları arıtarak, atık su altyapı hizmetlerini daha da geliştirdiklerini belirten Özhaseki, 2002’de belediye nüfusunun yüzde 35’ine atık su arıtma hizmeti verilirken, 2017’de bu oranm yüzde 82’ye ulaştığını dile getirdi.
1.5 MİLYAR TL'Yİ AŞTI
Hava kirliliğini önlemeye yönelik tedbirler aldıklarını ve hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirten Özhaseki, denizlerde kara ve deniz faaliyetlerinden kaynaklanan kirlenmenin önlenmesi için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Özhaseki, küçük deniz araçlarının atıklarının takibi amacıyla geliştirilen ve dünyada ilk olan “mavi kart” uygulamasını başlattıklarını aktardı. 2002 yılında mavi bayraklı plaj sayısının 140 iken, 2017 yılı sonunda bu rakamın 454’e ulaştığını kaydeden Özhaseki, “Bu anlamda dünya üçüncüsüyüz. 2002’de gemilerden atık alımı dahi yapamayan bir Türkiye vardı. Şimdi ise 277 farklı limanda gemilere bu hizmeti veriyoruz. Çevreye yatırım yapan her kurumun yanındayız. Yerel yönetimlerimize çevre yatırımları için 1.5 milyar TL’ye aşkın nakdi yardımda bulunduk” diye konuştu.
Bakan Özhaseki, bölücü terör örgütünün tahrip ettiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yemden imarı ve inşası için 10 milyar TL’nin üzerinde bir yatırımı hayata geçirdiklerini söyledi. 2017 yılında bölgede konut üretmeye başladıklarını, bir kısmını ailelere teslim ettiklerini belirten Bakan Özhaseki, projeler tamamlandığında 26 bin konut üretmiş olacaklarını kaydetti.
“Bir taş koymak isteyene bin taşla cevap vermeye hazırız”
Bakanlık olarak yerel yönetimleri desteklediklerini söyleyen Özhaseki, özellikle İlbank aracılığı ile tüm belediyelere ve il özel idarelerine 2003'ten bu yana toplam 153 milyar TL kaynak aktardıklarını, yerel yönetimlere 28 milyar TL'lik uzun vadeli kredi kullandırdıklarını dile getirdi. Bakan Özhaseki, bir taş koymak isteyene bin taşla cevap vermeye hazır olduklarını ifade etti.
2017 yılı itibarıyla şehirleşme oranının yüzde 88'e ulaştığını vurgulayan Özhaseki, 2050'ye gelindiğinde Türkiye'nin yüzde 95’inin şehirlerde yaşayacağının tahmin edildiğini kaydetti. Özhaseki, şehircilik meselesinin Türkiye'nin yeni dönemdeki en önemli gündemlerinden birisi olacağını dile getirdi.