22 / 11 / 2024
fuzul

Dönüşümde güvenli müteahhit aranıyor!

Dönüşümde güvenli müteahhit aranıyor!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Esin Tümer bugünkü yazısında kentsel dönüşümdeki sorunları ve izlenecek yolları anlattı. İşte Tümer'in o yazısı...




İstanbul'un planlı kentsel parçaları bir yana, özellikle parsel dönüşüm sürecini "İyi bir müteahhit arıyoruz" şeklinde yöneten apartman sakinleri, hangi yolu nasıl izleyeceklerini bilemiyor. Yıkım kararı alma süreci de dahil olmak üzere, kulaktan dolma bilgi ve el yordamıyla ilerleyen bu dönüşümde sorular, sorunlar bitmiyor. 


Öncelik İstanbul olmak üzere bir pilot proje kapsamında kentsel dönüşüm rehberi hazırlandı. Sarı Işık isimli proje, adından anlaşılacağı üzere hazırlık sürecini anlatıyor. 


Kentsel dönüşüm sürecindeki vatandaşları, başta mimari ve teknik olmak üzere, karşılaşacakları temel konu başlıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmek amacıyla İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) ve Türk Ytong işbirliğinde hazırlanan "Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan" projesi, pilot bölge seçilen Kadıköy çalışmasıyla başladı. 


Çalışma kapsamında yayınlanan ve vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak 97 sayfalık rehber, Kadıköy'de yaşayan vatandaşlardan alınan görüşler ışığında hazırlanmış. Kentsel dönüşümün tanımından kanunlara, kamu ve özel sektör temsilcilerinin görev ve sorumluluklarından projelendirme, sözleşme aşamalarına kadar sürecin tüm aşamalarını özetleyen rehber, kritik kararlar için vatandaşları hakları ve sorumlulukları konusunda bilgilendiriyor. 


SADECE KADIKÖY'DE 12 BİN RİSKLİ YAPI VAR 


Türkiye'de kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında en büyük çalışma sahası İstanbul. Kent genelinde riskli yapı tespiti yapılan bina sayısı 39 bin 102 olup riskli yapı olduğu onaylanan yapıların sayısı 38 bin 590. Riskli yapılar 165 bin 944 adedi konut, 24 bin 287 adedi işyeri olmak üzere 190 bin 231 bağımsız birimden oluşuyor. Bu yenilemenin büyük kısmı Kadıköy'de gerçekleşiyor. Resmi olmayan verilere göre 12 bin binanın daha riskli yapı statüsünde değerlendirilmesi bekleniyor. Halihazırda bin 200'e yakın inşaatın devam ettiği bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 15 yıl daha süreceği tahmin ediliyor. 


Sürecin büyük kısmı yık-yap şeklinde ilerlediği gibi, iş yoğunluğunu yüzde 20 ile yüzde 30 artırdığı belirtiliyor. 


- Mahallede nasıl bir dönüşüm planlandığını hangi kurumdan öğreneceğim? 

- Riskli olarak tespit edilen yapıda ikamet şartı hangi koşulda sağlanır? 

-Yenilenen binayı satan ve alan kişiler tapuda harç ödemeyecek mi? 

Veraset ve intikal vergisi istisnası nasıl uygulanıyor? 

Mevcut binamıza fazladan kat veya imar alabilir miyiz? 

- Binamıza riskli yapı tespiti yaptırmak istiyorum; bunun masrafları kime ait olacak? 

- Ekibimde olacak mimara ne kadar ücret ödemem gerekir? 


Rehberde, hak sahipleri, kat maliki olmayan kiracılar, mimarlar, avukatlar, inşaat firmaları, denetim firmaları, bankalar, bakanlıklar, belediyeler, tapu müdürlüğüyle nasıl iletişim kurulacak, neler yapılacak, ekip kurma, taslak sözleşme ve teknik şartnamenin hazırlanması, riskli yapı tespit raporunun hazırlanması ve riskli yapının yıkımına başlanması gibi süreçler tek tek ele alınmış. Mimar, avukat, teknik raporlar konularında ödeme koşulları ve sıkça sorulan sorulara da cevaplar veriliyor. 


DÖNÜŞÜM İÇİN YOL HARİTASINA İNTERNETTEN DE ULAŞILABİLİR 


İstanbulSMD Başkanı Prof. Ertun Hızıroğlu ve Yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Türk Ytong'un yönetim kurulu başkanı Fethi Hinginar, Kadıköy'de yapılan araştırmalarda, ilçe sakinlerinin pek çok konuda bilgiye ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. Hızıroğlu ve Hinginar; sivil ve kamudaki aktörler, profesyoneller, hak sahipleriyle anlaşma, harekete geçme, projelendirme safhalarını, konusunda uzman teknik insanların katkılarıyla hazırladıklarına ve www.kentseldonusumehazirlan.com internet sitesinden de rehbere erişimin sağlanabileceğine dikkat çekiyor. 




Esin TÜMER/Habertürk


Geri Dön