28 / 12 / 2024

Dora Günel'in fotoğraf sergisi TMMOB Karaköy Binası'nda!

 Dora Günel'in fotoğraf sergisi TMMOB Karaköy Binası'nda!

Dora Günel “UNVAN-SIZ” Fotoğraf Sergisi 4-28 Eylül 2012 tarihlerinde TMMOB Mimarlar Odası, Karaköy Binası'nda gerçekleştirilecek



Dora Günel`in, modern hayatın profesyonel iş ortamı ve gündelik hayattaki izlerini incelediği “UNVAN-SIZ” isimli fotoğraf sergisi 4 Eylül 2012 tarihinde TMMOB Mimarlar Odasi Karaköy Binası’nda açılıyor. Sergi 28 Eylül tarihine kadar açık kalacak.


Türkiye`de önemli sosyal-belgesel fotoğraf projeleri gerçekleştiren Günel, uzun bir süredir üzerine yoğunlaştığı çalışmasında, 2010’lu yılların Türkiye’sinde uluslararası bir firmanın farklı düzeylerdeki çalışanlarını profesyonel ve sosyal yaşamlarında fotoğraflayarak 37 yıldır içinde bulunduğu şirkette tanıklık ettiği ortak yaşamları daha geniş bir çerçevede belgeliyor, samimi ve büyük bir portre çiziyor.


Siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan ve 3 senelik bir çalışmanın ürünü olan bu önemli sergi günümüzün ruhunu yakalayan güçlü bir envanter ortaya çıkarıyor.



“Dora’nın projesi çağdaş Türk fotoğrafına önemli bir katkıdır. Aynı zamanda

yaşamının yarısında emeğiyle katıldığı çalışan arkadaşlarına insanca

yüzlerini giydirmektedr. “UNVAN-SIZ” Gunel`in insanlık hallerine duyduğu derin tutkusunun ve fotoğraf sanatına adanmışlığının ürünüdür.”  Ken Light


Sergi Mekani : TMMOB Mimarlar Odasi, Karaköy Binası

Adres             : TMMOB Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi, 

 Kemankeş Cad. No:31 Karaköy - Istanbul



Dora Günel:

Dora Günel 1957 Kaman doğumlu. Fotoğrafa 1978 yılında AFSAD'a (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Dernegi) katılarak başladı. Fotoğrafları ilk defa "Türkiye'de Kadın" isimli sergide yer aldı. 1982-1985 yılları arasında AFSAD Yönetim Kurulu'nda görev aldı. Fotoğraf Vakfı Kurucuları arasında yer alıyor.

AFSAD bünyesinde "Ankara" ve "Denizi Yaşayanlar" adlı belgesel fotoğraf projelerine katıldı. 

1995 yılında "Birikimler" isimli kişisel sergisini gerçekleştirdi. "Birikimler", "Karadeniz", "Dar Sokaklar Sıcak İnsanlar" adlı saydam gösterilerini yaptı. Fotoğrafevi, İfsak, Fotoğraf Vakfı gibi kurumlarda eğitim seminerleri verdi. Fotoğrafta fotoöykü üzerine yoğunlaştı ve bu konuda  fotoğraf atölyeleri gerçekleştirdi. 


Büyük Marmara Depreminde Dayanışma Gönüllüleri ve Enfants du Monde grubu ile düzenlenen Fotoğrafçı Çocuklar atölyesinin tüm çalışmalarında görev aldı. 


Kemal Cengizkan ile birlikte İçkalpakçı Çıkmazı- Bir Sokağın Monografisi adlı çalışmayı gerçekleştirdi. Bu çalışma sosyologlar Gamze Toksoy, Gülay Kayacan ve Ebru Soytemel ile tamamlanarak 2002 yılında kitap haline getirildi. Sergi Türkiye dışında Berlin- Almanya, Gras- Fransa ve Kıbrıs'ta da izlenime sunuldu. 


Daha sonra yine bir semt kültürü üzerine hazırlanan fotoöykülerden oluşan Kadırga: Müseccel Marka isimli çalışmasını tamamladı. Bu çalışma da İfsak'ın düzenlediği Fotoğraf Bienali’nde ve Fotoğraf Vakfı'nın düzenlediği Ulisfotofest'de (Uluslararası İstanbul Fotoğraf Festivali) gösterildi. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Kadırga Meydanında izlenime sunuldu. 


Annesinin ölümünden yola çıkarak Doğum, Yaşam, Alzheimer, Ölüm isimli projeyi gerçekleştirdi. 

İzzet Baysal Huzurevi'nde yaptığı Güz Gülleri adlı çalışma 2008 yılında İstanbul ve Çanakkale'de sergilendi. 

Ulusal ve uluslararası fotoğraf projelerinde danışmanlık yapıyor.

1975 yılından bu yana BSH Ev Aletleri’nde çalışıyor.



Geri Dön