12 / 05 / 2024

Döviz kurundaki artış turizmcinin kafasını karıştırdı!

Döviz kurundaki artış turizmcinin kafasını karıştırdı!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2014 yılının Türk turizmi için iyi geçmesini beklediklerini belirterek, "Turizmdeki istikrarlı yükseliş bu yıl da sürecek" dedi




Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2014 yılının Türk turizmi için iyi geçmesini beklediklerini belirterek, "Turizmdeki istikrarlı yükseliş bu yıl da sürecek. Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı değer kaybının Türkiye'ye özellikle Avrupa kaynaklı turist akışını olumlu yönde etkileme ihtimali yüksek" dedi. 


AA muhabirine dövizdeki yükselişin turizm sektörüne etkilerini değerlendiren Ulusoy, Türk Lirası'nın dolar, avro ve sterlin gibi farklı para birimleri karşısında yaşadığı değer kaybı nedeniyle ülkeye gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısında ciddi artış öngörüldüğünü vurgulayarak, dövizdeki bu hareketin özellikle Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkelerden talebi arttıracağını düşündüklerini söyledi. 


Ulusoy, döviz kurundaki değişimin 2014 yılı için turizmcilerin hareket alanını genişletirken, diğer ülkelerle rekabette Türkiye'yi bir adım öne çıkartacağını dile getirerek, uygun fiyatlı tatil sunarken Türkiye'nin "ucuz ülke" imajı yaratmamasına da dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. 


Başaran Ulusoy, 2014 yılının Türk turizmi için iyi geçmesini beklediklerine işaret ederek, turizmdeki istikrarlı yükselişin bu yıl da süreceğini, Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı değer kaybının Türkiye'ye özellikle Avrupa kaynaklı turist akışını olumlu yönde etkileme ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi. 

Bununla birlikte döviz hareketlerinin olumsuz etkileyebileceği pazarların da mevcut olduğuna dikkati çeken Ulusoy, "Bunların başında Rusya geliyor. Rus Ruble'sinin dolar karşısında yaşadığı düşüş dikkate alındığında 2013 yılında Rus pazarında yakaladığımız yüzde 2()'ye yaklaşan yükselişin 2014'te aynı düzeyde sürdürıilemeyeceği öngörülebilir" dedi. 


Ulusoy, dövizdeki yükselişin yakıt fiyatlarına zam olarak yansıdığını, bu durumun turlardaki transfer maliyetlerini de ciddi oranda arttırdığına vurgu yaparak, "Bu durum da dikkatten kaçmaması gereken bir maliyet artışını beraberinde getiriyor. 2014 yılında maliyetleri arttıracak bir diğer unsur da son faiz artışları olacak. 

Merkez Bankası'nın aldığı son faiz kararının ardından finansman maliyetlerinde de artışlar yaşanacaktır" diye konuştu. 


Belde


Geri Dön