Ekonomi

Döviz ve altın hesapları neden çözülüyor? Bankalar için flaş iddia!

Merkez Bankası verilerine göre döviz ve altın mevduat hesapları geçtiğimiz hafta 5,5 milyar dolar azaldı. Peki bu çözülmenin nedeni ne? İşte kulislerde konuşulan o kritik iddia...Analistler, dolar kurunun sabitlenmesi ve bankalara getirilen liralaşmaya yönelik yüzde 8 komisyon kararı nedeniyle bankaların TL'ye tezgah altı faiz verdiğine dikkat çekerek çözülen paranın TL mevduata veya borsaya yönelmiş olabileceğini kaydetti

Merkez Bankası verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz ve altın mevduatı geçen hafta 5,5 milyar dolar azaldı. Analistler, dolar kurunun sabitlenmesi ve bankalara getirilen liralaşmaya yönelik yüzde 8 komisyon kararı nedeniyle bankaların TL'ye tezgah altı faiz verdiğine dikkat çekerek çözülen paranın TL mevduata veya borsaya yönelmiş olabileceğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen haftanın para ve banka verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, 25 Kasım haftasında yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı 5 milyar 477 milyon dolarlık sert düştü ve 204,9 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış düşüş ise 5 milyar 534 milyon dolar olarak kaydedildi. Döviz hesaplarındaki söz konusu düşüşün 1 milyar dolar 940 milyon doları gerçek kişilerden, 3 milyar 594 milyon doları ise şirket hesaplarından kaynaklandı. Parite etkisinden arındırıldığında son üç haftada döviz mevduatındaki düşüş ise toplamda yaklaşık 12,2 milyar dolara ulaştı.

Tezgah altından yüksek faiz veriliyor iddiası 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) son olarak ile toplam mevduat içinde TL mevduatın payını yüzde 50’nin üstüne çıkarmayan bankaların zorunlu karşılıklarına uygulanacak komisyon oranının yüzde 3’ten yüzde 8’e çıkarılacağını öngören bir düzenleme yapıldığını açıklamıştı. Uzmanlar, bu nedenle bazı bankaların müşterilerine döviz mevduatını bozdurarak tezgah altından yüksek faiz verdiklerini, bunun da döviz tevdiatının azalmasına yol açmış olabileceğine işaret etti.

TL mevduata ya da borsaya yönelmiş olabilir

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, döviz hesaplarındaki çözülmenin kaynağının dolar kurunun sabitlenmesi nedeniyle TL mevduata geçiş veya borsaya yöneliş olabileceğine dikkat çekti. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat ise (bankalararası dahil) geçen hafta toplamda 106 milyar 589 milyon lira azaldı. Söz konusu haftada yüzde 1,2 azalan bankacılık sektörü toplam mevduatı, 8 trilyon 554 milyar 631 milyon liraya geriledi.

KKM hesapları yeniden arttı

Öte yandan bir önceki hafta çözülen Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında ise dikkat çekici bir artış yaşandı. Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaatin Aktaş, KKM hesaplarındaki artışa dikkat çektiği sosyal medya paylaşımında, "KKM'de şaşırtan gelişme! 11-18 Kasım arasında 9.5 milyar gerileyen KKM'nin azalmaya devam etmesi bekleniyordu. Tersi oldu ve 18-25 Kasım haftasında 6.4 milyar artış yaşandı. KKM için faiz yalnızca yüzde 12 ve kur da artmıyor. Bu koşullarda kim niye KKM hesabı açtırır?" ifadesini kullandı.

Bankacılık sektöründe mevduat düştü!

Merkez Bankası'ndan bankalara yeni yaptırım. Yeni yaptırım ne anlama geliyor?

Bankaların TL mevduat toplama hamlesi faizleri yükseltti