27 / 04 / 2024

Döviz ve KDV oranlarındaki artış inşaat maliyetlerini daha da yükseltecek!

Döviz ve KDV oranlarındaki artış inşaat maliyetlerini daha da yükseltecek!

Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu inşaat maliyetleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Döviz ve KDV oranlarındaki artışlar inşaat maliyetlerini daha da artıracağını söyledi.



Açıklanan TÜİK Mayıs 2023 verilerine göre inşaat maliyet endeksi, bu yılın Mayıs ayında bir önceki aya göre yüde 0,54, bir önceki senenin aynı ayına göre ise yüzde 47,95 artışg gösterdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0,28, işçilik endeksi yüzde 1,23 artış gösterdi. Ayrıca yine aktarılan son dakika detaylarına göre, bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 33,55, işçilik endeksi ise yüzde 104,83 artış gösterdi.

Döviz ve KDV oranlarındaki artış inşaat maliyetlerini daha da yükseltecek!

İnşaat maliyetlerindeki devam edecek

TÜİK tarafından açıklanan bu verilerle ilgili önemli açıklamalar yapan Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, söz konusu bu artışın dövizdeki yükseliş ve piyasadaki arz talep dengesi nedeniyle oluştuğunu ve rakamların ilerleyen dönemlerde de biraz daha artacağını kaydederek, “TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs'taki bu artış dövizde meydana gelen artışlardan ve piyasadaki arz talep dengesi nedeniyle meydana geldi. Önümüzdeki dönemlerde inşaat maliyetleri biraz daha yükselecek. Çünkü hem dövizdeki artışlar, hem yeni güncellenen KDV oranları hem de yeni vergi oranları maliyetlere etki edecek. Malzemenin artışı aynı zamanda inşaat maliyet artışlarına da sebep olacak. Çünkü aynı zamanda vergi harçlarının ve malzeme fiyatlarının yükselmesi de, son kullanıcıya artış şeklinde yansıyacak. İnşaat maliyetlerinde önümüzde günlerde biraz daha artış olacağını öngörüyoruz.” dedi.


Geri Dön