27 / 04 / 2024

Drina Köprüsü restorasyonu bu yıl bitecek!

Drina Köprüsü restorasyonu bu yıl bitecek!

UNESCO tarafından 2007'de Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve 436 yıldır ayakta kalma mücadelesi veren, adeta zamanın tanığı olan ''Drina Köprüsü''nün onarım çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonu yapılan, Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a doğduğu yer olan Bosna Hersek'in Vişegrad kentinde 1577 yılında yaptırdığı tarihi ''Drina Köprüsü''nün restorasyonu yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. 


Bosna-Hersek Ulusal Eserleri Koruma Komisyonu ile TİKA'ın ortak organizasyonuyla başkent Saraybosna'da, ''Drina Köprüsü''nün (Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü) restorasyon çalışmaları ile ilgili bir toplantı düzenlendi.


Yaklaşık 5 milyon avroluk proje için 3 yıl önce yapılan ihale sonucu, tarihi köprünün yüklenicisi daha önce Mostar ve Konyits Köprüsü'nü de yenileyen ER-BU firması oldu.


UNESCO tarafından 2007'de Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve 436 yıldır ayakta kalma mücadelesi veren, adeta zamanın tanığı olan köprünün onarım çalışmalarının bu sene sonunda bitirilmesi hedefleniyor. 


Toplantıya, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Yılmaz, TİKA Saraybosna Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Bosna Hersek Ulusal Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Dubravko Lovrenoviç ve diğer davetlilek katıldı. 


TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Şanlı, Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü'nün restorasyonu için sözleşmenin 2010 yılında imzalandığını belirterek, çalışmaların ise 2013 yılın Mart ayında başladığını söyledi.


 


- 5 milyon avroluk proje


 


Restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını da belirten Şanlı, projenin yaklaşık 5 milyon avro civarında olduğunu hatırlattı. 


Şanlı ayrıca, projenin tamamlanmasının ardından Vişegrad'daki bu önemli tarihi eserinin parlayacağına inandığını belirterek, "Bu çok özel bir tarihi eserdir. Tarih boyunca bir çok kez zarar gördü. Biz onun restorasyonunu yapmak istiyoruz ki gelecekte ayakta kalsın ve iki ülkenin ortak kültürünün göstergesi olarak kalsın" dedi. 


Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Yılmaz da tarihi Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan altı köprüden biri olduğunu belirterek, bu yüzden bunun gibi köprülere büyük önem verdikleni anlattı. 


Komisyon Başkanı Lovrenoviç de bugüne kadar yapılan restorasyon çalışmalarının çok başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, "Yıl sonuna kadar devam edecek sürenin de çok başarılı geçeceğinden hiç şüphem yok" ifadesini kullandı. 


Tarihi köprü son olarak eski Yugoslavya döneminde 1960 ile 1982 yılında kapsamlı onarım görmüştü. TİKA'nın restorasyonu çalışmaları kapsamında köprünün temellerinin sağlamlaştırılması ve iyiliştirilmesi ele alındı, aynı zamanda temellerin üzerinde bulunan yakın çevresi ile ilgili çalışma ilk defa yapıldı. 


 


- Romana konu olan dünyaca ünlü köprü


 


Drina Köprüsü edebiyatta da önemli bir yer tutuyor. Yazarlara ilham kaynağı olan köprü hakkında kaleme alınmış en ünlü roman eski Yugoslavya'nın en önemli isimlerinden Nobel ödüllü Ivo Andriç'in yazdığı "Drina Köprüsü"dür. 1945'te kalema alınan ve köprünün hikayesini baştan sona anlatan romanda olaylar Drina Köprüsü'nün etrafında dönüyor.


Andriç, inşa edilişinden 1. Dünya Savaşı'nda yıkılışına dek köprünün hikayesini, üzerinde yaşanan aşkları, acıları, tarihi akıcı bir dille anlattığı romanıyla köprünün dünyaca tanınmasına da büyük katkı sağladı. 


AA


Geri Dön