05 / 05 / 2024

Dror Benshetrit'ten Abu Dabi'ye çılgın proje!

Dror Benshetrit'ten Abu Dabi'ye çılgın proje!

Kanal İstanbul projesinde de adı geçen İsrailli tasarımcı Dror Benshetrit, Abu Dabi’nin Nurai Adası’ndaki çılgın tasarımıyla konuşuluyor...



Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Kanal İstanbul projesinde adı geçmesi ile tanınan İsrailli tasarımcı Dror Benshetrit, Abu Dabi veliaht prensinin isteği ile Nurai Adası’nı cennete dönüştüren bir projeye imza attı. Proje kapsamında adaya, yaşayanların “dünya üzerinde sadece onlar varmış gibi” hissetmesini sağlayan yer altına gömülü ya da su üzerinde bulunan lüks villalar inşa edildi. 25 yaşındaki Bensherit’in tasarladığı 49 ev, henüz inşaatına bile başlamasına yıllar varken, 2008’de piyasaya sürülmüş ve 72 saat içinde tükenmiş. Villaların tanesi ise 1 milyar dolara satılmış. İnşaat çalışanları şu an 3 hektar alana sahip adadaki evlerin son detaylarını tamamlıyor.


Mimar değil

Lisanslı bir mimar olmayan Benshetrit, Nurai Adası projesine Abu Dhabi’de yaşayan İsrail kökenli emlak simsarı Michael Shvo sayesinde dahil olmuş. Shvo, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli inşaat şirketi Zaya ile Nurai projesi üzerinde çalışıyormuş. Benshetrit’e sunum hazırlaması için sekiz haftalık süre verilirken, Hollanda Tasarım Akademisi mezunu tasarımcıdan milyarder müşterilerinin talep ettiği “gizlilik” ve “izolasyon” hislerini yakalaması istenmiş. Kendisini potansiyel müşterilerin yerine koyan Benshetrit, “Hiç kimseyi ve hiçbir şeyi görmek istemiyorum, ama istediğimde komşumla puromu paylaşabilmeliyim. Hiçbir hizmetçi görmek istemiyorum ama arkamı döndüğümde yepyeni havlular bulmalıyım” diye düşünerek yola çıkmış.


Adaya zar zor gitti

Bir dizi lüks villa tasarlayan Benshetrit, İsrail pasaportuna sahip olduğu için Abu Dhabi’ye gidememiş ve sunumu e-posta ile göndermiş. Genç tasarımcı, projeyle ilgili haber kurumu Bloomberg’e konuştu. “Art Basel Miami’den döndüğüm sırada taksideyken telefonum çaldı” diyen Benshetrit projenin kabul edildiğini öğrendiği anı, “Bana, ‘Sunumu veliaht prense gösterdik. İnşa etmek istiyor’ dediler. Histerik şekilde gülmeye başladım” diye anlatıyor. Projeyi New York’tan yönlendiren tasarımcı, ancak ABD pasaportu alma hakkı kazandıktan sonra adayı ziyaret edebilmiş. Ancak Benshetrit, adaya gittiğinde hem heyecanlandığını hem de hayal kırıklığına uğradığını söylüyor. Tasarımcı “Bazı deneyimi tamamen mahvedecek kararlar almışlar” diye ekliyor.



Milliyet


Geri Dön