17 / 05 / 2024

DSİ, riskli dereleri mühendislere zimmetliyor

DSİ, riskli dereleri mühendislere zimmetliyor

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, şehirlere büyük zarar veren sel felaketlerine artık çözüm bulmanın gerektiğini söyledi



"Suyun felaket değil, nimet olduğunu insanlara öğretmeliyiz" diyen Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, şehirlere büyük zarar veren sel felaketlerine artık çözüm bulmanın gerektiğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2010 yılını taşkınla mücadelede hazırlık yılı ilan ettiğini hatırlatan Koçaker, çalışmalarının detaylarını SABAH'a anlattı. Selle mücadeleye karşı savaş açan DSİ, dere yataklarındaki durumu yakından izlemek için ilginç ama etkin bir yola başvurdu. Genel Müdürlük, bölge müdürlüğünde bulunan her mühendise bölgelerindeki taşkın riski olan derelerin bir bölümünü zimmetledi. Dere yatağını takip ederek fotoğraflarını çeken mühendisler bölgedeki yapılaşmayı ve köprülerin uygunluğunu denetliyor. Böylece riskin yüksek olduğu derelere yakınlarına inşaat yapılması engelleniyor veya inşaat halinde olan yapılar taşkın riskine göre yeniden projelendiriliyor. En az 6 aylık periyotlarda merkeze detaylı rapor sunuluyor. Türkiye'deki tüm dere yataklarını inceleyen kurum, akış hızı yüksek ve sel riski yaratan su yataklarını belirledi. Dereler çok acil, acil, ivedi olarak 3 risk grubuna ayrıldı. Gölet veya taşkın tesisleriyle sel riskini düşürmeyi amaçladıklarını söyleyen Koçaker "Önceliği Karadeniz ve Marmara'ya vereceğiz" dedi. Koçaker, bu yıl itibariyle öncelik tespit ettikleri alanlara yaklaşık 400 adet taşkınla mücadele tesisi kuracaklarını da anlattı.

35 İLDE SEL RİSKİ YÜKSEK
Aralarında İstanbul, Trabzon, Giresun, Artvin ve Tekirdağ gibi sıklıkla sel felaketlerinin yaşandığı illerin de bulunduğu 35 il sel riski yüksek yerler arasında. Selle mücadeleye daha etkin çözüm sağlamak için DSİ bünyesinde Türkiye'nin taşkın risk haritası da hazırlanıyor. Böylece yeni gelişmeler sürekli takip edilecek.
Sabah/Mehmet Nayır


Geri Dön