29 / 04 / 2024

DSİ'nin ikinci Gölet ve Sulama Projesi başlıyor!

DSİ'nin ikinci Gölet ve Sulama Projesi başlıyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 2012-2014 yıllarında uygulanan ve 1001 gölet yapımını kapsayan, "Gölet ve Sulama (GÖL-SU) Projesi"nin ikincisini başlatıyor.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1001 gölet yapımını kapsayan, "Gölet ve Sulama (GÖL-SU) Projesi"nin ikincisini başlattıklarını belirterek, "14 milyar lira yatırım bedeli olan bu proje tamamlandığında, 17 milyar metreküp su depolayacağız ve bu tesisler ile 2,5 milyon dekar araziyi suya kavuşturacağız" değerlendirmesinde bulundu.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 2012-2014 yıllarında uygulanan ve 1001 gölet yapımını kapsayan, "Gölet ve Sulama (GÖL-SU) Projesi"nin ikincisini başlatıyor.


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada başka bir örneği olmayan GÖL-SU Projesi'yle kısa zamanda binbir göleti hizmete aldıklarını belirtti.


Bakan Eroğlu, "Bu projeyle büyük sulama projeleri dışında kalan arazileri kısa sürede hizmete alınacak göletler sayesinde sulu tarıma açıyoruz. 2012-2014 yılları arasında tamamladığımız birinci GÖL-SU projesi çerçevesinde 1001 adet göleti tamamlamıştık. Şimdi ise bu projenin ikinci ayağını başlatıyoruz. Bu proje ile de 2019 yılına kadar toplam 1071 adet gölet ve sulamasını vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız" ifadesini kullandı. 


"Yıllık 1,7 milyar lira gelir artışı sağlanacak"


Tamamlanan birinci proje ile 611 milyon metreküp su depolandığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, tamamlanan göletler ile toplam 1,7 milyon dekar arazinin sulanacağını ve taşkınlardan korunacağını vurguladı. 


Toplam 3,3 milyar liralık yatırım bedeliyle hizmete aldıkları bu göletlerle yılda 1,7 milyar lira gelir artışı sağlanacağını ifade eden Eroğlu, böylece bu tesislerin kısa sürede kendi maliyetini geri ödeyeceğini kaydetti. 


İkinci proje ile 14 milyar liralık yatırım yapılacak


Bakan Eroğlu, ikincisini başlatacakları GÖL-SU Projesi ile 2019 yılına kadar bin 71 gölet ve sulamasını tamamlayarak hizmete alacaklarını belirterek, "14 milyar lira yatırım bedeli olan bu proje tamamlandığında 17 milyar metreküp su depolayacağız ve bu tesisler ile 2,5 milyon dekar araziyi suya kavuşturacağız" değerlendirmesinde bulundu.


Geçen 57 yılda 461 göletin tamamlandığını aktaran Eroğlu, 2012-2014 arasında ise 1001 göletin hizmete alındığını bildirdi.


Sulu tarıma geçilmesiyle kırsal alanda yaşayan vatandaşların gelirlerinde önemli oranda artış yaşanacağına vurgu yapan  Eroğlu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:


"Gelirlerdeki bu artış oradaki vatandaşlarımızın hayat kalitesini yükseltecek, aynı zamanda o bölgede istihdam imkanlarını artıracak. Projelerde modern sulama teknikleri olan cazibeli, yağmurlama ve damlama sistemlerinin kullanılacak. Modern sulama sistemine geçilmesiyle enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyeti düşürülecek. Diğer yandan proje çerçevesinde inşa edilecek göletler ihtiyaç duyulduğunda orman yangınlarının söndürülmesi gayesiyle de kullanılabilecek."


AA


Geri Dön