29 / 04 / 2024

Dubai'yi terk edenler nedeniyle kiralar yüzde 50 düştü!

Dubai'yi terk edenler nedeniyle kiralar yüzde 50 düştü!

Dubai'yi terk edenler Emirlikteki ev kiralarının ortalama yüzde 50 düşmesine neden oldu



80 milyar dolarlık borç batağına saplanan Dubai'de geçtiğimiz yıl 6 bin 500'e yakın olan Türk sayısı bu yılın sonunda 5 bin 500'e kadar düştü. özellikle inşaat sektöründe işten  çıkartmalar nedeniyle işini kaybeden Türkler, 1 ay iş aradıktan sonra çalışma izinleri bittiği için ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor. Ancak, ülkede çalışanı koruyan iş kanunları ve kontratlara eklenen maddeler nedeniyle, çalışanını işten çıkartan şirket, uçak biletini de alıyor. Dubai Türkiye İş Konseyi Genel Sekreteri Umut Can, "Bu nedenle gidenler oldu. Ancak sadece giden var demek doğru değil, bu sırada yeni gelenlerin olduğunu da görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ÇALIŞANLAR KORKUYOR

Dubai'de yönetim yapısının monarşi olmasına karşın çalışanı çok koruyan bir politika izlendiğinin altını çizen Can, işleyişi ise şöyle anlattı:

"Burada da Türkiye'de olduğu gibi tazminat, ödeniyor. Bununla da kalınmıyor. Eğer çalışan 1 ay içinde iş bulamadıysa veya 'Ben iş aramak istemiyorum. Ülkeme döneceğim' derse, şirket ona uçajî biletini bile alıyor. Zaten Şirketler işe aldıkları her çalışan için bankaya bir miktar para yatırıp belli bir tutarı bloke ettiriyor, işten çıkartmalar durumunda da bu kaynak kullanılıyor."

Dubai'de ülkeyi terk etme kararı alan Türklerin genellikle bankacılık, gıda ve inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini dile getiren Can, "Türkler arasında iş kaybettikten sonra hemen yenisini bulan çok sayıda kişi oldu. Ama yüzde 50'si de 'ben artık aramak istemiyorum' diyerek ülkeden ayrılma kararı verdi. Dönenlerin çoğunluğu Türkiye'ye gitti. Ama şansını başka ülkelerde aramak isteyen Türkler de var dedi.

Dubai'deki durumu konuştuğumuz ve orada bir lojistik şirketinde çalışan Barış Sever "Burada artık kimse yatırım yapmıyor. Ev almıyor. Ev fiyatlarının daha fazla düşmesinden korkanlar da evini satışa çıkartıyor, işten çıkartılma nedeniyle Dubai'de trafik sorunu bile azaldı" diye konuştu.

2 yılı aslın süredir Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan Yüksek inşaat Mühendisi Selçuk Gürpınar, "Ülkedeki yerel halk hâlâ zengin Bizim için çok şey değişti. Birçok şirket maaş düşürdü, insanlar işlerini kaybetme korkusu ile ellerinde daha çok para tutmak istiyorlar" dedi.
Ayşegül AKYARLI GÜVEN/Habertürk


Geri Dön