11 / 05 / 2024

Dul ve yetim maaşı alanlara son dakika zam müjdesi! Resmen belli oldu!

Dul ve yetim maaşı alanlara son dakika zam müjdesi! Resmen belli oldu!

2023 yılı Temmuz ayındaki emekli aylığı zammından sonra, sosyal yardım ödemelerindeki artışla beraber, özellikle dul ve yetim aylığı miktarı birçok kişinin dikkatini çekiyor. İşte zamlı dul ve yetim maaşı...



Temmuz ayında maaşlara gelen zammın ardından dul ve yetim maaşları da arttı. Bu kapsamda, dul ve yetim maaşı alan hak sahipleri, zamlı maaşlarının ne kadar olduğunu araştırmaya başladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, dul ve yetim maaşı alan hak sahiplerinin, maaşın oranına göre en düşük alacakları tutarlar belli oldu. Dikkat edilmesi gereken, emekli aylığının bağlandığı ve sigortalının hayatını kaybettiği tarihe göre hak sahiplerinin alacağı ölüm maaşı miktarı da değişiyor.

Taban maaşlarda minimum alınacak aylık belirlenen dört tarihe göre çeşitlilik gösteriyor. Bu kapsamda, minimum ölüm maaşı 2023 yılı Ocak ayında 5 bin 858 liradan, 7 bin 323 liraya yükseldi. Ayrıca, hisse oranına göre alınacak ölüm maaşı da değişiyor.

Dul ve yetim maaşı alanlara son dakika zam müjdesi! Resmen belli oldu!

EKİM 2008 TARİHİ KRİTİK

Bunlardan ilki, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası’nın yürürlüğe girdiği tarih ki, bu da 2008 yılı Ekim ayına denk geliyor. Bu tarihten önce malullük ve emekli maaşı alan hak sahiplerinin, 10 Ekim 2008 tarihinden sonra hayatını kaybetmesi durumunda hisse oranına göre hak sahiplerine ödenecek minimum maaş farklı. 10 Ekim 2008 yılından sonra çalışırken hayatını kaybeden ya da bu tarihten sonra malullük ve yaşlılık maaşı bağlanıp da vefat eden sigortalıların hak sahiplerinin alacağı taban maaşlar yine hisse oranına göre çeşitlilik gösteriyor.

10 Ekim 2008 yılından sonra ölen sigortalının yalnızca 2 bin senesinden sonra sigorta primi yatmışsa hak sahiplerine bağlanacak taban maaş hisse oranına göre çeşitlilik gösteriyor.,

Dul ve yetim maaşı alanlara son dakika zam müjdesi! Resmen belli oldu!

1 Ocak 2000’de sigortalı olup da 10 Ekim 2008’den önce hayatını kaybeden sigortalıların hak sahiplerine ödenecek minimum maaş 4.695 liradan az olamayacak.

Geçmişte sosyal güvenlik alanında gerçekleştirilen; 2000 ve 2008 tarihlerindeki reformlar son derece önemli. Bu reformlar kapsamında maaş bağlama oranları da farklılaştığı için, dul ve yetimlere ödenecek ölüm maaşları da çeşitlilik gösteriyor. Tabloda, hayatını kaybeden sigortalının sigortalı olduğu tarihe, ölüm tarihine göre hak sahiplerinin hisse oranları kapsamında temmuzda alacakları minimum ölüm maaşları yer alıyor.

Kıdem tazminatında emsal gibi karar! Artık istifaya rağmen tazminat alınabilecek!  

Hakmar’da Bingo çamaşır suyu 27,95 TL’ye, Papia tuvalet kağıdı 86,95 TL’ye kağıt havlu 49,95 TL’ye düştü!

Milyonlara 3600 ek gösterge zammı! 2 bin 800 TL zam ve 60 bin TL ikramiye!


Geri Dön