28 / 04 / 2024

Kıdem tazminatında emsal gibi karar! Artık istifaya rağmen tazminat alınabilecek!  

Kıdem tazminatında emsal gibi karar! Artık istifaya rağmen tazminat alınabilecek!  

Kıdem tazminatına ilişkin mahkemeden emsal karar geldi. Buna göre, Gaziantep'te bir AVM’deki mağazada baskı görmesi nedeniyle istifa dilekçesi yazan kadın, başlattığı hukuk mücadelesi sayesinde kıdem tazminatına hak kazandı.



Gaziantep’teki bir alışveriş merkezinde çocuk giyim firmasında görev alan S.Y, bölge müdürünün baskısıyla ağlayarak istifa dilekçesi yazdı ve daha sonra ise işten ayrıldı.

Kıdem tazminatını almak amacıyla hukuk mücadelesi başlatan kadını, Gaziantep 9’ncu İş Mahkemesi tarafından haksız buldu.

Mahkeme, 5 Ekim 2021’de verdiği gerekçeli kararında, istifa dilekçesinin tümünün el yazısıyla yazıldığı ve dilekçenin zorla alındığının kanıtlanmadığı gerekçesiyle tazminat ödenmesini doğru bulmadı. Karara itiraz ederek bir üst mahkemeye müracaat eden S.Y, bu sayede hukuk mücadelesini kazandı.

Buna göre, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 14’ncü Hukuk Dairesi tarafından verilen gerekçeli karar kapsamında, tanık beyanlarına göre S.Y'nin bölge müdürü E.S.A. ile terasa konuşmak amacıyla çıktığı, sonrasında ise ağlayarak aşağıya inen S.Y'nin istifa dilekçesini yazdığı ifade edildi.

 Kıdem tazminatında emsal gibi karar! Artık istifaya rağmen tazminat alınabilecek!  

"İSTİFA DİLEKÇESİNİ BASKI VE TEHDİT İLE İMZALADIĞI ANLAŞILMIŞTIR"

Tarafsız kamu tanığıyla beraber diğer tanıkların da benzer beyanda bulundukları aktarılan söz konusu kararda, davacının istifa dilekçesini baskı ve tehdit ile imzaladığının anlaşıldığı belirtildi.

Davacının 4 yıl 7 ay 26 gün kıdemi olduğu da göz önüne alındığı zaman sebepsiz yere iş akdini istifa yoluyla son verilmesinin hayatın olağan akışına aykırı düşeceği vurgulanan kararda, istifa dilekçesinin hukuken bir geçerliliğinin olmadığı paylaşıldı.

Yüksek yargı içtihatlarına göre bu tür hallerde iş akdinin haksız olarak işveren tarafından feshedildiğinin onayı gerektiği bildirilen kararda, bu gerekçelerle davacının kıdem tazminatına hak kazandığının altı çizildi.

İlgili aire, 4 yıl 7 ay 26 gün kıdemi olan işçiye 12 bin 56 liranın faiziyle ödenmesine karar verdi ve karar böylelikle kesinleşti.

 Kıdem tazminatında emsal gibi karar! Artık istifaya rağmen tazminat alınabilecek!  

"HAKKANİYETE UYGUN, GÜZEL BİR KARAR"

S.Y'nin avukatı Abdulkadir Akıllar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, müvekkilinin baskı altında istifa dilekçesi yazdığını vurguladı.

Müvekkilinin işten ayrılmasının ardından kıdem tazminatı konusunda hakkını aramak amacıyla kendisiyle irtibata geçtiğini söyleyen Akıllar, sözlerine şu şekilde devam etti:

"S.Y. evlenmesine rağmen bile çalıştığı kurumdan ayrılmadığını, işine devam etmek istediğini, istese istifa edip evlilik sebebiyle tazminatını alabilecekken almadığını, bununla beraber, eğer istem dışı bir şekilde istifa dilekçesi yazdırılmasaydı önünün açık olduğunu, bu nedenle mağdur durumda bulunduğunu ve dava açmak istediğini belirtti. Müvekkilin içtenliğine istinaden davayı açtık. İlerleyen zamanlarda, dinlenen tanık beyanları ve aynı zamanda, izlenen kamera kaydı görüntülerinde, bölge müdürünün öfkeli bir biçimde müvekkilin üzerine yürüdüğü, tartışmanın yaşandığı ve ağlayarak istifa dilekçesi kaleme aldığı sabit duruma geliyor."

Akıllar, yerel mahkemenin istifa dilekçesi el yazısıyla yazılması nedeniyle "tazminata hak kazanılamadığı" gerekçesiyle davalarını reddettiğini anımsatarak, "Bunun üzerine hukuki mücadelemize devam ettik. İstinafa tüm bu gerekçeleri anlatarak müracaat ettik. Bu kapsamda, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 14’nci Hukuk Dairesi, son derece hakkaniyete uygun, güzel bir karar verdi. Ağlayarak yazılmış istifanın sabit olduğunu, bu koşullarda istifanın gönüllü olarak yazılmasının olanaksız olduğunu, iradesinin fesata uğratıldığını ve o yüzden kıdem tazminatına hak kazandığını vurgulayarak, yerel mahkeme kararını kaldırdı. Bu kapsamda, tazminat istemimizin kabulüne karar verdi.”

Benzin, motorin ve LPG’ye tarihi indirim geliyor! İlk defa bu kadar oranda düşecek! Resmen açıklandı!

Milyonlara 3600 ek gösterge zammı! 2 bin 800 TL zam ve 60 bin TL ikramiye!

SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C’lilere son dakika yüzde 41.88 zam müjdesi! Tüm maaşlar kalem kalem hesaplandı!


Geri Dön