17 / 05 / 2024

'Dumankaya Dizayn' 2009 bitmeden satışa çıkacak!

'Dumankaya Dizayn' 2009 bitmeden satışa çıkacak!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, mevcut konut projeleri ve yeni projeleri hakkında bilgi verdi



Yıl sonunu yüzde 25 büyümeyle kapatıp, krizden kârlı çıkmayı hedefleyen Dumankaya İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, sektörün devlet tarafından yeteri kadar desteklenmemesinden şikâyetçi.

İnşaatçıların devletten gelecek KDV alacaklarını kısa aralıklarla tahsil etmek istemesi, ancak uzun bir süredir bu konuda gelişme olmaması hakkında yorum yapan Dumankaya, otomobil sektörünü örnek gösterdi. "Bizimle kıyaslayınca korkunç lobisi olan bir sektör" diyen Dumankaya, şöyle devam etti: "Üretici firmaların, distribütörlerin, her açıdan ciddi birlikleri var. İnşaat sektörü ise lobisi olmayan, karman çorman, her kafadan ayrı bir sesin çıktığı bir sektör. Otomotiv kadar hayati ama onlar kadar devlet tarafından desteklenmiyor. Lobi yapılamıyor. O nedenle destek yok. KDV gibi bu kadar haklı olduğun bir konuda bile sonuç yok. Devlet de o konuda lobisi daha güçlü olanları dinliyor. Otomobilciler bir çıkıyor, 'Şöyle olur, böyle olur' diyor, devlet mecburen onları dinliyor. Gerçekten takdire şayan. Eleştirmiyorum. Çok güçlüler.

Bizde muhatap kim? Sadece KDV ile ilgili değil, pek çok konuda gayrimenkul geliştiricilerin fazlasıyla problemi var. Bazen resmi makamlar 'Gölge etmesin, başka ihsan istemez' diyesiniz geliyor. O kadar iş yapıyoruz, takdir yok. Herkes size 'Daha ne koparabilirim' gözüyle bakıyor."

Eylül 2008'den bu yana sektörde satışların çok gerilediğini, Dumankaya olarak aralıkta satışa çıkan Adres projeleriyle bu gerilemeyi aştıklarını belirten Dumankaya, özellikle Göztepe'deki İkon projesinde satışların çok iyi gittiğini söyledi. Geçen yıl ulaştıkları satış rakamk bu yıl eylül başında ulaştıklarını kaydeden Dumankaya, "Yıl sonu 2008'e kıyasla tahminen yüzde 25 büyümüş olacağız" dedi.

'DİZAYN' GELİYOR
Dumankaya, 2009 bitene kadar Dumankaya Dizayn isminde yeni projenin daha satışa çıkacağını açılayarak, şu bilgileri verdi: "Proje E5-TEM-Sabiha Gökçen bağlantı ile havalimanının karşısında yer alıyor. 3 blokta toplam 280 daireden oluşacak Dumank Dizayn'ın mimarı ise Bünyamin Derman. Tahmin edebileceğiniz gibi mimarisi ile farklılaşan butik bir proje düşünüyoruz."

'Faizi sübvanse etmem konut fiyatını indiririm'
Uğur Dumankaya'nın konut kredisindeki faiz düşüşünün yansımalarıyla ilgili yorumları ise şöyle oldu: "Vatandaş düşük faiz kullansın ve ev alsın diye yüzde 5-6 oranında karımızdan veriyorduk. Ama şimdi faiz yeteri kadar düştü. Biz sübvanse etmeyeceğiz artık. Artık iş mantığından çıktı. Ben artık faizi indireceğime konutun fiyatını 5-6 indirdim. Daha cazip olur konut. Faiz düşünce tüketicinin kriz algısı kırıldı"


'Yeşil' bina 2010'da satşa çıkacak
Bahçeşehir projesini 2010'da satışa çıkaracaklarını belirten Uğur Dumankaya, Kurtköy'de çok farklı bir proje geliştireceklerini söyledi. Dumankaya şunları söyledi: 'Binanın rengi yeşil olacak.Cesur bir yaklaşım. Dairelerin önünde bahçeleri olan farklı bir proje. 10 dönümde 22 bin metrekarelik satılabilir inşaat alanı yapacağız. Rezidans konseptli 350 daire.'

'Müşterinin beklenti çıtası çok yükseldi'
Almanya'dan kiralanan bir TIR ile İstanbul'un çeşitli semtlerinde adeta 'gezer bir satış ofisi' dolaştırdıklarını hatırlatan Uğur Dumankaya, ürünlerini farklılaştırma stratejisi ile hareket ettiklerini belirtti. Dumankaya, şöyle devam etti: "TIR'da konut da satıyoruz ama asıl amaç tanıtım. Müşterinin beğeni çıtası çok yükseldi. Karşılarına farklı ürünlerle çıkmak gerekiyor. Satış sonrası hizmette ve internetten yürüttüğümüz projeler için çok çalışıyoruz. Ama artık beğendirmek çok zor. Hep daha fazlasını istiyorlar."

TIR'a gelenlere karikatür sürprizi
Dumankaya, TIR'ı edenlere Göztepe'deki İkon ile birlikte çizilmiş bir karikatür hediye ettiklerini ve tüketiciyi şaşırttıklarını söyledi.
HaberTürk/Menekşe Ataselim


Geri Dön