Dumankaya ve Fi Yapı'yla ilgili mağduriyetler giderilmek üzere!
8 bin 146 kişi mağdur var! FETÖ olayları nedeniyle el koyulan inşaat şirketlerinden konut alan 8 bin 146 kişinin mağdur olduğunu söyleyen TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Dumankaya ve Fi Yapı'yla ilgili mağduriyetlerin giderilmek üzere olduğunu ifade etti.
FETÖ'nün finansörü Kaynak Holding'in Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki alışveriş merkezi Vefa Center'ın geri alınması için çalışmalar başlatıldı.
Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 15 Temmuz'daki hain darbeden 2 gün sonra hisse devriyle Kırgızistan'da yerleşik olan iki Türk vatandaşına satılan AVM'yi geri alıyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, "Devrin geçersiz olacağına dair hukuki süreç başlattık. Bu davaların hepsi Bişkek'te görüldü. Elimizdeki belgeleri verdik. Yüksek mahkeme aleyhimize olan birinci derece mahkemesinin kararını yeniden görülmesi için iade etti" ifadelerini kullandı.
Konut projelerinde 8 bin 146 kişi mağdur
Dumankaya ve Fi Yapı'yla ilgili mağduriyetlerin giderilmek üzere olduğunu söyleyen Gülal, "Dumankaya'nın Mozaik projesinde kontrol Almanlar'da… Diğer taraflarda da son aşamadayız. Ayrı ayrı sözleşme yaptık. Oradaki mağduriyet giderildi. Fi Yapı ile ilgili de şöyle bir durum var: Fi Yapı'da mağduriyet 2008'de oluştu. Devreye TMSF girince biraz daha umutlandılar. Fi Yapı'da mağduriyetin sebebi devlet ya da TMSF değil. Bu nedenle buraya kamunun bir kaynak aktarması söz konusu değil. Fi Yapı'nın 5 bin küsür mağduru var. Parası yok ama aktifinde Dikili'de bir adası var. Almanlar oraya turizm ve sağlık merkezi kurmak için proje üzerinde çalışıyor. Son aşamaya geldi. O proje para kazanınca mağduriyetlerin büyük kısmı giderilecek. Konut projelerinde mağduriyeti olan toplam 8 bin 146 kişi var. İnanlar'da da 600 kişi var" dedi.
984 şirket TMSF'ye geçti
TMSF bünyesine geçen FETÖ ile iltisaklı 984 şirket olduğunu ifade eden Gülal, "Bunlara ilk günden itibaren FETÖ şirketi gözüyle bakmadık. Ülkenin bir değeri, milli servet olarak değerlendirip ona göre yönettik. Bu süreçte şirketlerin aktifi ortalama yüzde 24 seviyesinde büyüdü. Oranların yüksek olmasının nedeni kayıt dışı işlemlerin kayıt içine alınmış olmasından kaynaklanıyor. Bu rakamlar kaçağın büyüklüğünü ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.
Başkana ''off'' çektiren ödeme
2001 krizinde TMSF'ye devredilen 26 bankanın off-shore'lardaki mevduatlarının geri ödenmesine de tepki gösteren Gülal, şu açıklamalarda bulundu: "İçler acısı bir durum… Ödüyoruz ama içimiz sızlıyor. Mahkemeler 2011'e kadar bu tür davalarda TMSF lehine karar verirdi. 2011'den sonra tüm davalar aleyhte çıktı. Off-shore'da hesap açanlar, buralara verginin sıfır, faizin de yüksek olması nedeniyle riski bilerek para yatırdılar. Bizim bu paralara herhangi bir sigorta yükümlülüğümüz yok. Ama mahkeme off-shore'u banka yükümlülüğü gibi değerlendirip ödenmesine hükmetti. Bugüne kadar 169 milyon dolar ödeme yaptık. Bekleyen davaların sonuçlanmasıyla 100 milyon dolar daha ödeme yapacağız gibi görünüyor. Bu doğru bir karar değil."
40.2 milyar liralık rezerve
Aslı işleri olan mevduat sigortasında dünya lideri olduklarını anlatan Gülal, 40.2 milyar liralık rezerve ulaştıklarını, rezervin mevduat sigortasını karşılama oranı rasyosunda yüzde 8.3'le dünya ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti. Dünya ortalaması yüzde 1 olan oran, ABD'de yüzde 1.5, Kanada'da yüzde 0.5, AB'de ise yüzde 0.8 seviyesinde. Gülal, mevduat sigortasındaki bu sonuçla Uluslararası Mevduat Sigortacıları Birliği'nin (IADI) İcra Kurulu Üyeliği'ni aldıklarını ifade etti.
Yurtdışında da hukiki mücadele
Başkan Erdoğan'ın FETÖ'nün yurtdışındaki finansal ayağı ile ilgili operasyon başlatılacağına dair açıklamaları hakkında konuşan Gülal, "Firari Akın İpek'in ve Kaynak Holding'in yurtdışında kurduğu her şirketle ilgili hukuki zeminde mücadele ediyoruz. Bazı FETÖ şirketleri de bize yurtdışında tahkim davaları açıyor" dedi.