05 / 01 / 2025

Dündar Yetişener: Önemli yönetmelikler yürürlükte değil!

Dündar Yetişener: Önemli yönetmelikler yürürlükte değil!

İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, sadece depreme karşı değil, sel, yangın, toprak kayması dahil sürdürülebilir bir güvenlik için "Güvenli Yapılar Yol Haritası-1" raporu hazırladıklarını belirterek, "Ön şartsız, tarafsız bir rapor oldu" dedi...





Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) güvenli yapılar için bir yol haritası hazırladı. İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, sadece depreme karşı değil, sel, yangın, toprak kayması dahil sürdürülebilir bir güvenlik için "Güvenli Yapılar Yol Haritası-1" raporu hazırladıklarını belirterek, "Ön şartsız, tarafsız bir rapor oldu" dedi. Japonya'da 7.4'lük bir depremin ardından 14 dakika sonra hayatın normale döndüğünü kaydeden Yetişener, "Eksik olan noktaları, rapor halinde hazırladık" dedi. 


Türkiye'de yapıların yeterince güvenli olmamasının, mevzuatın yetersizliğinden kaynaklandığını dile getiren Yetişener, bu binalar için Ulusal Bina Yönetmeliği'ne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yetişener, "Türkiye'de işler hala 1970'lerden yapılan İmar Yönetmeliği ile yapılıyor. Fakat Bina Yönetmeliği ile İmar Yönetmeliği farklı şeyleri kapsıyor. Biri işin mevzuatını, diğeri ise nasıl yapılacağını gösteriyor" diye konuştu. 


Kentsel dönüşümle 6.6 milyon konutun ya güçlendirileceğini ya da yıkılıp yeniden yapılacağını aktaran Yetişener, bu dönüşümün hangi süre içinde yapılacağına dair bir takvimin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Böylece bankanın fonunu, imalatçının kapasitesini bu takvime göre hazırlayabileceğini aktaran Yetişener, Türkiye'de güvenli yapılar için 5 ana öneri sunduklarını söyledi. Yetişener, bu öneriler arasında sürdürülebilir sistem, Yapı Yasası'nın acilen yasalaşması, Ulusal Bina YönetmeTürkiye İMSAD'ın, Güvenli Yapılar Yol Haritası-1 raporunda, Su Yalıtımı Yönetmeliği. Rüzgar Yönetmeliği. 


Yüksek Yapılar Yönetmeliği, Çelik Yapılar Yönetmeliği, Ahşap Yapılar Yönetmeliği, Hafif Çelik Yapılar Yönetmeliği ve Iklimlendirme Raporda, denetimde de ciddi karmaşa yaşandığı belirtiliyor. Tüm yapım işlerinin, sigorta sistemini kapsayan bir zincirde denetim sisteminin oluşturulması gerektiği vurgulanıyor ve gelişmiş ülkelerdeki denetimlerin de bu şekilde yapıldığı liği, Bina Yönetmeliği Koordinasyon Kurulu, Güvenlik Yapı Zinciri sisteminin yer aldığını aktardı. 


Kentsel dönüşüm bir fırsat sunuyor Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yapısal Çelik Derneği Başkanı Yener Gür'eş de raporu hükümete sunmaya hazır olduklarını söyledi. Gür'eş, kentsel dönüşümün güvenli yapıların yapılması için bir fırsat oluşturduğunu Yönetmeliği gibi hayati öneme sahip olan yönetmeliklerin Türkiye'de hala olmadığı kaydedildi. 


Kentsel dönüşümün başladığı bu dönemde, söz konusu bu yönetmeliklerin acil olarak yürürlüğe girmesi gerektiği belirtiliyor. 

ifade ediliyor. Raporda, güvenli yapı • zinciri denilen; bir yapının tasarımından inşaatın hizmete girmesine kadar tüm süreçler için sigorta ve finans kuruluşlarını da içine alan müteselsil denetim sisteminin kurulması öneriliyor. 


 Raporda, Güvenli Bina Belgesi'nin, kamu-özel sektör binaları için zorunlu hale getirilmesi öneriliyor. Belgenin kapsamının Güvenli ve Sürdürülebilir Bina Belgesi olması halinde, kentsel dönüşümde yenilenecek ya da yeni yapılacak binaların, finans kuruluşları tarafından daha fazla destekleneceği belirtiliyor. Ayrıca, kısa vadede yapılacak iyileştirmelerin yerini bütüncül denetim sistemine bırakması gerektiği ifade ediliyor. 



Dünya Gazetesi 


Geri Dön