01 / 05 / 2024

Dündar Yetişener: Ulusal Bina Yönetmeliği ülkemizin en büyük eksikliği!

Dündar Yetişener: Ulusal Bina Yönetmeliği ülkemizin en büyük eksikliği!

Türkiye IMSAD Başkanı Dündar Yetişener bina yapımı konusunda ülkemizde hissedilen en büyük eksikliklerden biri, ilgili tüm konuları içeren bir 'Ulusal Bina Yönetmeliği'nin olmamasıdır" ifadelerine yer verdi.



YÖNETMELİK ARANIYOR


Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye IMSAD) Başkanı Dündar Yetişener, 1 7 Ağustos 1999 İzmit Depremi'nin 15'inci yılı dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Yetişener, Aradan geçen zamana rağmen, yapılması gereken düzenlemeler henüz hayata geçmemiştir" dedi. Yetişener açıklamasında, "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik ve Deprem Tehlikesi Haritası'nı güncellenme çalışmaları AFAD koordinasyonu altında yapılıyor. Bu çalışmalar sırasında da görülmüştür ki, bina yapımı konusunda ülkemizde hissedilen en büyük eksikliklerden biri, ilgili tüm konuları içeren bir 'Ulusal Bina Yönetmeliği'nin olmamasıdır" ifadelerine yer verdi. 


ÇALIŞMALAR HIZLANMALI 


Yetişener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bina Yönetmeliği'nin dayandırılacağı Yapı Kanunu çalışmalarının da bu paralelde tekrar ele alınması gerek. Yönetmelikte hangi işin hangi standarda göre yapılacağının belirtilebilmesi için, standart çalışmaların tercümeye dayalı olmaktan kurtarılıp, daha araştırmacı ve gerçekçi zemine dayalı olarak yürütülmesi gerek. 


Depreme Dayanıklılık Raporu veren yetkili kuruluşların yeterliliğinin sorgulanması, kullanılan analiz yöntemlerinin doğrulanması ve uygunluğunun gözden geçirilmesi de önemli. AFAD tarafından yürütülen Deprem Yönetmeliği'nin revizyon çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor."


Bizim Gazete 


Geri Dön