25 / 11 / 2024

Dündar Yetişener: Bina yapımında en büyük eksiklik Ulusal Bina Yönetmeliği'nin olmaması!

Dündar Yetişener: Bina yapımında en büyük eksiklik Ulusal Bina Yönetmeliği'nin olmaması!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Dündar Yetişener, bina yapımı konusunda Türkiye'de hissedilen en büyük eksikliklerden birinin ilgili tüm konuları içeren bir "Ulusal Bina Yönetmeliği"nin bulunmaması olduğunu bildirdi.




Türkiye İMSAD açıklamasına göre Yetişener, 17 Ağustos 1999 İzmit depreminin 15'inci yılı dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. 


Deprem ve güvenli yapı konusunda alınması gereken kararları, acil önlemler ve düzenlemeleri; Türkiye Deprem Vakfı ile Türkiye İMSAD ve üyesi 29 derneğin imzasını taşıyan Deprem Manifestosu kapsamında geçen yıl gündeme taşıdıklarını anımsatan Yetişener, "Belirtmek isterim ki, aradan geçen bir yıla rağmen, yapılması gereken düzenlemeler henüz hayata geçmemiştir. 17 Ağustos 1999 izmit depreminin 15'inci yılında, ülkemizde deprem farkındalığının yetersizliğini ve güvenli yapıların inşası için gereken düzenlemeleri bir kez daha gündeme taşıyarak, bu önemli konuya birlikte hızlı çözümler üretmek için tüm sosyal paydaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. 


Binalarda yanlış malzeme kullanılmasının olası sonuçlarına vurgu yapılan Sesimi duyan var mı? kamu spotu filmi ile bir binanın tasarımından başlayarak yapımına ve denetimine kadar toplumda güvenli yapı bilincinin oluşmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini aktaran Yetişener, söz konusu kamu spotunun geniş bir toplum kitlesine ulaştığını ve bilinçlendirme yönünde beklenen başarıyı sağladıklarını dile getirdi. 


Sesimi duyan var mı? kamu spotu, 14 Nisan -10 Ağustos tarihleri arasında 46 ulusal televizyon kanalında, 2 bin defa ve 1,4 saat süreyle yayınlandı. 


Haber kanallarından tematik kanallara, müzikten belgesel içerikli televizyon kanallarına kadar, gündüz ve gece kuşağında, geniş bir yelpazede kamuoyuna ulaşan filmin gösterimi, bu yıl sonuna kadar devam edecek. 


"ULUSAL BİNA YÖNETMELİĞİ'NİN ÇIKARILMASI GEREK" 


Türkiye İMSAD Başkanı Yetişener, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda üniversite, meslek odaları, yerel kuruluşlar ve STK'ların görev alacağı geniş katılımlı Sivil Deprem Platformu oluşturulması gerektiğini bildirdi. 


Devlet desteği ile hayata geçirilecek olan bu platform ile bilimsel çevrelerin ve vatandaş görüşlerinin daha geniş kapsamda dikkate alınacağını vurgulayan Yetişener, Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Plam'nın (UDSEP 2023) yayınlandığını, ancak Eylem Planı'ndaki ilerlemelerin, deprem konusunda oluşturulması düşünülen geniş katılımlı Sivil Toplum Platformu ile paylaşıldığı takdirde tabana mal olacağını kaydederek, "Eylem Planı, şeffaf bir şekilde raporlanarak, eksik ve aksayan hususları tamamlanmalı. Gerekirse üzerinde makul nedenlere dayalı revizyonlar yapılmalıdır" görüşünü ifade etti. 


Standartlarla çelişen çeşitli yönetmelikler yerine, bu yönetmeliklerin hepsini kapsayacak Ulusal Bina Yönetmeliği'nin çıkarılması gerektiğini vurgulayan Yetişener, şunları kaydetti: "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik ve Deprem Tehlikesi Haritası'nı güncellenme çalışmaları AFAD koordinasyonu altında yapılıyor. Bu çalışmalar sırasında da görülmüştür ki, bina yapımı konusunda ülkemizde hissedilen en büyük eksikliklerden biri, ilgili tüm konuları içeren bir 'Ulusal Bina Yönetmeliği'nin olmamasıdır. Bina Yönetmeliği'nin dayandırılacağı Yapı Kanunu çalışmalarının da bu paralelde tekrar ele alınması gerek. 


Yönetmelikte hangi işin hangi standarda göre yapılacağının belirtilebilmesi için, standart çalışmaların tercümeye dayalı olmaktan kurtarılıp, daha araştırmacı ve gerçekçi zemine dayalı olarak yürütülmesi gerek. 


Depreme Dayanıklılık Raporu veren yetkili kuruluşların yeterliliğinin sorgulanması, kullanılan analiz yöntemlerinin doğrulanması ve uygunluğunun gözden geçirilmesi de önemli. Kentsel dönüşüm projelerinde kullanılabilmesini sağlamak için AFAD tarafından yürütülen Deprem Yönetmeliği'nin revizyon çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor." 


Ankara 24 Saat 


Geri Dön