22 / 11 / 2024
fuzul

Dündar Yetişener: Binaların yapımında standart ve yönetmeliklere uyun!

Dündar Yetişener: Binaların yapımında standart ve yönetmeliklere uyun!

İnşaat malzemesi üretenlerin örgütü İMSAD, 7 maddelik bir bildiri yayınlayarak inşaat sektörünü uyardı. Başkan Yetişener, "Binaların yapımında standart ve yönetmeliklere uyun, küçük tasarruflar için büyük riskler almayın" dedi..





İnşaat malzemesi üretenlerin örgütü İMSAD, 7 maddelik bir bildiri yayınlayarak inşaat sektörünü uyardı. Başkan Yetişener, "Binaların yapımında standart ve yönetmeliklere uyun, küçük tasarruflar için büyük riskler almayın" dedi 


Malzemeler standart dışı 


İMSAD'ın eleştirilerine karşın, inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri de malzemeden yakındı. Görüşlerine başvurduğumuz ama ismini vermek istemeyen müteahhitler, merpenaltı inşaat malzemesi üreten birçok firma olduğunu, hatta bazı firmaların hem kaliteli hem standart altı ürün üreterek kalitesiz binaları özendirdiğini ileri sürdü. 


M 29 Deprem Manifestosu'nu imzalayan sektörel dernek ve sivil toplum örgütü sayısı 1 armara Depreminin yıldönümü öncesinde .Türkiye Deprem Vakfı ve Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneğinden (İMSAD) çarpıcı açıklamalar geldi. Denetim eksikliği var Dernek üyesi firmaların dünya standardında malzeme ürettiğini, ihracatın yüzde  16'sını yaptığım vurgulayan İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, "Buna karşın Türkiye'de üretilen binaların yüzde 100 u standartlara uygun malzeme kullanıyor diyemiyoruz. Binaların yapımında ilgili standart ve yönetmeliklere uyulsun ve küçük tasarruflar için büyük riskler alınmasın istiyoruz" dedi. İnşa edilen birçok binanın standartlara uygun olmamasım denetim eksikliğine bağlayan Yetişener şöyle konuştu: "Daha fazla kâr elde etmek için denetim zaafları ortaya çıkıyor. Denetim yapan kişi ve şirketlerin de denetime ihtiyacı olduğunu üzülerek görüyoruz. Tüm taraflar bu konuda üzerine düşeni yapmalı. 


Her sektörde olduğu gibi malesef bizim de sektörde merpenaltı üretim yapılıyor." Çözüm tüketicide Depreme hazırlanma ve kentsel dönüşümün, sadece 'mekansal düzeyde' ele alınmamasını isteyen Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan Boduroğlu ise düğümü tüketicilerin çözeceğini kaydetti. Boduroğlu, "Tüketiciler, sosyal donatıların yanında malzeme kalitesine ve standartlara uyulup uyulmadığına da bakmalı. Uymayan binalardan almı yapmamalı" yorumunu yaptı. 


Emine Açar/ Bugün Gazetesi


Geri Dön